Návrh na Ruskovu obžalobu už študuje prokurátor

Kauzu údajnej objednávky vraždy Sylvie Volzovej bývalým ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom má na stole dozorový prokurátor z bratislavskej krajskej prokuratúry. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil vyšetrovanie tohto prípadu. Jeho verdikt – Ruska navrhuje obžalovať z objednania vraždy. Exministrov advokát s takýmto záverom nesúhlasí. Zástupca Volzovej ho, naopak, víta. Ak sa prokurátor s výsledkami vyšetrovania stotožní, Ruskov prípad sa dostane pred súd.

06.12.2018 07:50 , aktualizované: 16:25
vypocutie ruska, rusko, pavol rusko Foto: ,
Pavol Rusko.
debata (93)

Vyšetrovateľ v stredu navrhol okrem Ruska obviniť aj troch ďalších ľudí. Sú to niekdajší členovia podsvetia, s ktorými mal expolitik vraždu plánovať – bývalý bos banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák, jeho komplic Miloš Kaštan a niekdajší šéf zločineckej skupiny tzv. sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel. Všetci traja sedia vo väzení.

Ďalší postup závisí od dozorového prokurátora. „Ak sa s návrhom stotožní, začne konať súd,“ informovala polícia na svojom Facebooku. Kedy prokurátor rozhodne, nie je zatiaľ známe. „Po preštudovaní predloženého spisového materiálu,“ odpísal hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry a dozorový prokurátor prípadu Michal Šúrek.

„Ukončenie vyšetrovania vnímame ako predčasné, vzhľadom na to, že vyšetrovateľ nevykonal všetky dôkazy, ktoré môžu objasniť skutkový stav. Tieto nedostatky len preklápa na prokuratúru a súd,“ reagoval pre Pravdu Ruskov advokát Marek Para. „Môžem povedať len toľko, že sa zbavuje zodpovednosti za dostatočné objasnenie skutkového stavu a budem pozorne sledovať rozhodnutie prokurátora, či sa napokon rozhodne podať obžalobu, alebo to vráti na doplnenie vyšetrovania,“ dodal Para.

Advokát Sylvie Volzovej Roman Kvasnica má iný názor. „Vykonaním dokazovania bolo podľa mňa jednoznačne dokázané, že v kritickom období bol reálne ohrozený život mojej klientky. Myslím, že o tom niet žiadnych pochybností,“ odpovedal na otázku Pravdy Kvasnica.

Čaká sa na prokurátora

Expertka na trestné právo Lucia Kurilovská vysvetľuje, že na to, aby prokurátor mohol podať obžalobu, musí byť s ňou stotožnený. „Musí mať tiež názor, že všetko v rámci prípravného konania je potvrdené a dokázané tak, že môže byť vo veci podaná obžaloba. Lebo on ju podáva a v rámci súdneho konania si ju musí obhájiť,“ priblížila Kurilovská. Ako dodala, po podaní obžaloby sa postavenie dozorujúceho prokurátora mení. „Už nie je "pánom sporu“, stáva sa ním sudca. Prokurátor sa dostáva do roviny ako ten, koho žaluje. Tam sa už uplatňuje rovnosť strán," podčiarkla odborníčka.

Ako dlho bude prokurátorovi trvať študovanie spisu, sa odhaduje ťažko. Neviaže ho žiadny časový limit. „No v zásade sa koná urýchlene, je to dozorový prokurátor, ktorý dozoroval vec aj počas prípravného konania,“ skonštatovala Kurilovská s tým, že to môže byť otázka týždňov. „Musí preveriť všetky okolnosti, ktoré sú v tom návrhu. To znamená všetko to, čo prebiehalo v prípravnom konaní – celé dokazovanie, aké dôkazy boli zistené, objasnené, vykonané. Ak tam nie je všetko jasné, evidentné a sú tam dôvodné pochybenia, môže to celé vrátiť na dopracovanie. Pokyny, ako ďalej postupovať, ktoré dá prokurátor, sú pre vyšetrovateľa záväzné,“ uzavrela Kurilovská.

Väzbe sa vyhol, nosí náramok

Objasňovanie prípadu polícia ukončila ešte v polovici novembra. Rusko je obvinený z toho, že si mal v roku 1997 objednať vraždu svojej obchodnej spoločníčky z televízie Markíza Sylvie Volzovej.

Ruska preto minulý rok zobral Okresný súd Bratislava II. do väzby, v novembri ho bratislavský krajský súd prepustil na slobodu. Expolitik dostal monitorovací náramok, súd mu odobral pas, zakázal vycestovať za hranice a uložil povinnosť minimálne raz mesačne sa hlásiť na úradoch. Dozorový prokurátor navrhoval preňho väzbu aj vo februári, uvádzal pritom kolúzny dôvod – to znamená obavu, že by mohol na slobode ovplyvňovať svedkov alebo priebeh vyšetrovania. Okresný súd návrh zamietol, neskôr toto rozhodnutie potvrdil aj krajský súd.

Prstom ukázal na Ruska Černák

O údajnej objednávke vraždy mal vypovedať proti Ruskovi Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotný trest za viaceré vraždy. Práve uňho si mal bývalý politik zločin objednať. Na príprave vraždy sa mal podieľať aj Černákov komplic Miloš Kaštan, ktorý vypovedal, že od Ruska prevzal zálohu 500-tisíc slovenských korún (cca 16 660 eur).

V prípade mal mať prsty aj Róbert Lališ, prezývaný Kýbel. Minulý rok, bezprostredne po vypuknutí kauzy, mal vo výpovedi Černákove slová poprieť. V tom čase ešte Lališ nebol právoplatne odsúdený na doživotie, Najvyšší súd o tom definitívne rozhodol až v júni tohto roka.

Černák tvrdil, že Rusko za ním prišiel do Banskej Bystrice a za vraždu mu mal ponúkať minimálne 20 miliónov korún (asi 663 880 eur). Rusko mal okrem polmiliónovej zálohy odovzdať aj fotografiu Volzovej, jej opis, adresu a informácie o zvykoch. Od Černáka a Kaštana mal žiadať, aby ju prinútili na Ruska previesť jej obchodné podiely v spoločnosti Markíza Slovakia, a následne ju mali zavraždiť.

Keďže sa však Volzová zdržiavala najmä v Bratislavskom kraji, Černák a Kaštan sa mali obrátiť na Lališa, aby túto požiadavku splnil on. Lališ mal súhlasiť. Krátko na to Černáka zadržala polícia v inej veci a k vykonaniu vraždy napokon nedošlo. V prípade dokázania viny hrozí Ruskovi doživotie.

Obvinený je aj z falšovania zmeniek

Rusko figuruje ako obvinený aj v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek. Ide o prípad, v ktorom figuruje tiež kontroverzný podnikateľ Marian Kočner. Ten sedí od konca júna vo väzbe. Jeho nedávnu žiadosť o prepustenie Špecializovaný trestný súd odmietol. V súčasnosti je Kočnerova sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu na Najvyššom súde, rozhodovať by sa o nej malo v najbližších dňoch.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Mikuláš Černák #Róbert Lališ #Pavol Rusko