Podozriví z vraždy Škandinávok v Maroku prisahali vernosť teroristom z IS

Štyria podozriví, zatknutí po vražde dvoch škandinávskych turistiek v strednom Maroku, vyjadrili vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Vo štvrtok to oznámili marocké úrady.

21.12.2018 10:08 , aktualizované: 22:34
debata (29)

Za surovú vraždu dánskej a nórskej turistky zatkli vo štvrtok ráno v meste Marrákeš troch zo štyroch podozrivých, pričom vyšetrovatelia už preverovali súvislosť s islamským extrémizmom, pripomenula agentúra AFP.

„Video zachytávajúce, ako zatknutí jednotlivci… sľubujú vernosť Dáišu (Islamskému štátu), bolo nakrútené minulý týždeň pred vykonaním trestných činov, ktoré vyšetrujeme,“ uviedol vo vyhlásení prokurátor v marockom hlavnom meste Rabat a potvrdil tak pravosť tohto videa.

Hovorca vlády Mustafá Chalfí označil vraždy za „trestný a teroristický čin“; samotný premiér Saadaddín Usmání ich nazval „bodnutie do chrbta Maroka a Maročanov“.

Narážal tým na pravdepodobný negatívny vplyv vrážd na životne dôležitý turistický sektor tejto severoafrickej krajiny.

Štvrtkové zatknutie troch mužov v Marrákeši nasledovalo po prvom, utorkovom zatknutí muža podozrivého z členstva v islamskej extrémistickej skupine. Toho chytili už niekoľko hodín po náleze tiel oboch žien v pohorí Vysoký Atlas v strednej časti Maroka.

Vyšetrovatelia „overujú teroristický motív zločinu, čo podporujú aj dôkazy a zistenia z vyšetrovania“, oznámil centrálny justičný vyšetrovací úrad.

Zatkli ďalších deväť ľudí

Úrady neskôr v piatok oznámili, že v prípade vraždy turistiek zatkli ďalších deväť ľudí údajne spojených so štyrmi už zadržanými podozrivými. informovala agentúra AFP.

Centrálny úrad pre súdne vyšetrovanie (BCIJ) oznámil, že podozrivých zatkli na rôznych miestach v krajine za údajné prepojenie s páchateľmi vrážd. Polícia skonfiškovala elektronické zariadenie, brokovnicu, nože, vojenskú uniformu a materiál, ktorý sa dal použiť na výrobu výbušnín.

Zavraždené boli 24-ročná Dánka Louisa Vesteragerová Jespersenová a 28-ročná Maren Uelandová z Nórska. Ich telá našli v pondelok po tom, čo si obe priateľky postavili stan v izolovanej, odľahlej oblasti pohoria Vysoký Atlas na mieste nachádzajúcom sa dve hodiny chôdze od turistickej dedinky Imlíl.

Polícia sa zameriava na teroristickú líniu vyšetrovania už od zatknutia prvého podozrivého v chudobnej štvrti Marrákeša, ktorý je metropolou regiónu a magnetom pre zahraničných turistov.

Vyšetrovatelia zverejnili fotografie troch zo zatknutých mužov, ktorí boli identifikovaní ako Rašíd Affatí, Uziád Júnis a Ajjúd Abdassamad. Všetci traja pochádzajú z Marrákeša.

Marocké úrady stále pracujú na zisťovaní pravosti videa zverejneného v sociálnych médiách, ktoré údajne zachytáva vraždu jednej z turistiek, uviedol prokurátor vo vyhlásení.

Traumatizovaní obyvatelia dediny Imlíl sa veľmi obávajú o živobytie a pomáhali vyšetrovateľom pri identifikovaní podozrivých, vyhlásil pre agentúru AFP zdroj z turistického ruchu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Maroko #Islamský štát