Z trosiek bytového domu v Magnitogorsku vyslobodili 11-mesačné dieťa

Na deväť sa zatiaľ vyšplhal počet mŕtvych po pondelňajšej explózii v obytnom dome v uralskom Magnitogorsku na rozhraní európskej a ázijskej časti Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra Interfax, podľa ktorej stále nie je jasný osud približne troch desiatok osôb. Záchranárom sa podarilo objaviť živé 11-mesačné dieťa, ktoré v kritickom stave letecky prepravili do Moskvy. V Čeľabinskej oblasti, kde sa Magnitogorsk nachádza, vyhlásili úrady na stredu 2. januára smútok.

01.01.2019 13:29 , aktualizované: 21:05
Rusko Magnitogorsk plyn výbuch dom zrútenie obete Foto: ,
Trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk.
debata (4)

Z miesta nešťastia bolo podľa ruských médií odvezených najmenej 16 preživších, vrátane siedmich detí. Miestni predstavitelia uviedli, že do nemocnice bolo odvezených päť zranených, vrátane dvoch detí.

Ruská ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová vyjadrila obavy o nezvestných, pokiaľ sa ich za mrazivého počasia nepodarí rýchlo nájsť. V pondelok aj utorok sa teploty v Magnitogorsku blížili k mínus dvadsiatim stupňom Celzia a cez noc klesli pod túto hranicu.

V utorok sa záchranárom podarilo vyhrabať z trosiek 11-mesačné dieťa, ktoré utrpelo ťažké vnútorné zranenia hlavy. Podľa guvernéra Čeľabinskej oblasti Borisa Dubrovského prežilo len vďaka tomu, že ležalo v kolíske a bolo teplo zabalené. Malý chlapec, ktorý sa podľa ruských médií volá Ivan, bol aj tak podchladený. V snahe zachrániť jeho život ho zdravotníci letecky transportovali do jednej z moskovských nemocníc.

Úrady povolali na miesto stovky záchranárov, ktorí okrem iného evakuovali aj obyvateľov susedných budov, ktorých statika je ohrozená. V desaťposchodovom dome sa nachádzalo 48 bytov, v ktorých žilo 120 ľudí. „Zobudil som sa a cítil som, ako padám,“ opísal ruskej televízii jeden zo svedkov. „Múry boli preč, moja matka kričala a môjho syna pochovali trosky,“ dodal.

Za príčinu nešťastia je predbežne považovaná explózia plynu. Podobné prípady nie sú v Rusku podľa médií vzácne. Často súvisia s porušovaním bezpečnostných predpisov či so zlou údržbou plynových rozvodov. Úrady podľa agentúry Interfax začali trestné konanie pre zavinenie smrti z nedbanlivosti.

V Magnitogorsku, ktorý má viac ako 415 000 obyvateľov a leží približne 1 400 kilometrov východne od Moskvy, vyhlásil gubernátor Dubrovskij hneď v pondelok stav núdze. Ľuďom postihnutým nešťastím gubernátor sľúbil rýchlu pomoc v podobe peňazí i náhradného ubytovania.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Magnitogorsk