Prokurátor žiada v kauze Chášakdží tresty smrti, OSN kritizuje

V Saudskej Arábii sa začal proces s 11 ľuďmi podozrivými z vraždy novinára Džamala Chášakdžího. Podľa saudskoarabskej štátnej tlačovej agentúry SPA prokurátor žiada trest smrti pre päť z týchto osôb. Žurnalista bol zavraždený vlani v Turecku.

03.01.2019 12:33 , aktualizované: 04.01.2019 13:25
Džamál Chášakdží Foto: ,
Saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží na zábere z roku 2011.
debata (9)

Chášakdží bol pôvodne poradcom a neskôr kritikom saudskoarabského vedenia. Posledný rok života žil v USA a písal pre denník The Washington Post. Vlani v októbri bol zavraždený, keď si prišiel na saudskoarabský konzulát v Istanbule vybaviť súkromné ​​doklady. Jeho telo sa doteraz nenašlo; v čase vraždy bola na konzuláte skupina mužov, ktorá pricestovala zo Saudskej Arábie.

Ako prvý o vražde informovalo Turecko, Rijád ju pôvodne popieral. Nakoniec ale priznal, že novinár prišiel o život a ohlásil zadržanie niekoľkých podozrivých. Otázkou stále zostáva, kto vraždu nariadil. Turecko aj iné štáty sa prikláňa k tomu, že to bol saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, čo ale Rijád popiera.

Rijád čaká na dôkazy

V krátkej správe SPA sa uvádza, že saudskoarabská prokuratúra zaslala Turecku žiadosť o poskytnutie všetkých dôkazov, ktoré sa tureckým vyšetrovateľom podarilo získať. „Do tohto dňa odpoveď neprišla, úrad prokurátora na ňu čaká,“ uvádza sa v správe. Turecko na to zatiaľ nereagovalo. Pôvodne ale Ankara tvrdila, že sa o dôkazy s Rijádom delí.

K súdu sa vo štvrtok v sprievode advokátov dostavilo 11 obžalovaných. Ich právnici požiadali o odklad, aby mohli vznesené obvinenia preštudovať. Podľa SPA súd vyhovel, avšak pevný dátum budúceho pojednávania nebol stanovený.

Proces nie je dostatočný, tvrdí OSN

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v piatok uviedol, že nedokáže posúdiť spravodlivosť procesu s 11 podozrivými, ale v každom prípade „nie je dostačujúci“.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu OHCHR Ravinu Šamdasáníovú, ktorá reagovala na medializované správy, že saudskoarabská štátna prokuratúra žiada trest smrti pre piatich z nich.

Šamdasáníová zopakovala, že ľudskoprávna agentúra OSN vyzvala na nezávislé vyšetrovanie vraždy saudskoarabského novinára „s medzinárodnou účasťou“. Tiež dodala, že OHCHR sa vždy stavia proti trestu smrti.

Žijú vinníci v luxuse?

V tureckej tlači sa po celú dobu objavujú neoficiálne informácie okolo prípadu. Podľa jednej z nich Turecko pochybuje o skutočnom odhodlaní Rijádu pravých vinníkov potrestať. Ľudia, ktorí boli zadržaní, údajne nie sú vo väzení, ale v luxusných domoch. Saudská Arábia podľa tureckých zdrojov tiež neumožnila podrobne preveriť budovu konzulátu a sídlo konzula.

Saudská Arábia neposkytla Turecku kompletný zoznam zadržaných ani ich výpovede. Existujú tiež nezrovnalosti v počte zadržaných. V októbri Rijád ohlásil, že bolo zatknutých 18 ľudí a Ankara požiadala o ich vydanie s tým, že budú súdení v Turecku. To však Rijád odmietol a neskôr oznámil, že obvinenia bolo vznesené proti 15 zo zadržaných. Teraz sa hovorí o 11 obžalovaných.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #súdny proces #Saudská Arábia #Džamál Chášakdží