Rumunský expremiér opúšťa vládnu stranu

Niekdajší rumunský premiér Mihai Tudose v pondelok oznámil, že na protest proti politike súčasnej vlády a jej údajným prehreškom proti princípom právneho štátu opúšťa vládnu Sociálnodemokratickú stranu (PSD). Jeho abdikácia je súčasťou "vlny vystupovania" z tejto strany, uviedla dnes agentúra APA.

30.01.2019 15:33
debata

Tudose, ktorý predsedal rumunskej vláde niekoľko mesiacov v druhej polovici roka 2017, stranu opúšťa po 27 rokoch. Svoj krok v liste bývalým spolustraníkom zhodnotil ako „rozhodné gesto nesúhlasu“ so súčasným vedením. Bývalých kolegov chce podľa svojich slov prinútiť k zamysleniu. Prestúpiť plánuje do malej opozičnej strany Pro Romania, ktorú vedie ďalší bývalý premiér a odpadlík z PDS Victor Ponta.

Na protest proti spôsobu, akým PDS vedie jej predseda Liviu Dragnea, stranu v nedávnej minulosti podľa APA opustil rad špičkových politikov, vrátane európskej komisárky pre regionálnu politiku Coriny Creţuovej.

Predseda strany Liviu Dragnea pre odsúdenie za volebné podvody a podplácanie nemôže byť premiérom. Sociálnodemokra­tický kabinet za jeho straníckeho vedenia už podnikol niekoľko krokov, ktorými podľa EÚ znehodnotil pokrok v boji proti korupcii a ohrozil nezávislosť súdnictva v krajine.

Minulý týždeň minister spravodlivosti oznámil, že pripravil návrh núdzového normatívneho aktu, ktorý by zneplatnil stovky korupčných prípadov. Zamýšľaný krok môže viesť aj k pozastaveniu platnosti už vynesených rozsudkov a opakovanie súdnych konaní. To by sa týkalo aj predsedu Sociálnodemokra­tickej strany Livia Dragnea.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko