Ústavná rada vo Francúzsku potvrdila pokuty pre zákazníkov prostitútok

Francúzska Ústavná rada v piatok potvrdila zákon z roku 2016, na základe ktorého je možné pokutovať zákazníkov prostitútok. Mimovládne organizácie, ktoré sú v kontakte s prostitútkami, namietali, že daná legislatíva kriminalizuje dobrovoľný sexuálny styk medzi dospelými osobami v súkromí.

01.02.2019 17:22
debata (10)

Organizácie tiež argumentujú, že potláčaním prostitúcie sú sexuálne pracovníčky vystavené väčšiemu riziku, viac sú ohrozené zločinnosťou a znižuje to ich príjem. Ústavná rada však konštatovala, že zákonodarcovia sa snažia skoncovať s pasákmi a obchodovaním s ľuďmi, informuje agentúra AFP.

Ústavná rada zároveň uviedla, že zákon z roku 2016, ktorý dekriminalizoval ponúkanie sexuálnych služieb zo strany prostitútok, nebol neprimeranou alebo „zjavne neprimeranou“ odpoveďou. Ústavná rada popritom rozhodla, že je na parlamente, aby zvážil dosah tejto legislatívy na zdravie prostitútok.

Zákon stanovuje pokutu 1500 eur pre osoby platiace prostitútkam za sexuálne vzťahy, pričom táto suma sa pri opakovanom prečine počas jedného roka zvyšuje na 3750 eur. Platenie za sexuálne vzťahy s neplnoletými alebo zraniteľnými prostitútkami je trestateľné pokutou 45.000 eur a maximálne trojročným pobytom vo väzení.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz #prostitúcia #pasák