Ako vznikala reportáž o poľskom bitúnku? Dostať sa tam trvalo celé mesiace

Kauzu okolo poľského hovädzieho mäsa odštartovala reportáž poľskej televízie TVN24 a jej redaktor, ktorý prenikol do jedného z podnikov, kde sa zabíjali choré kravy, ich mäso sa opracovávalo a posielalo na trh, vrátane slovenského aj českého. V rozhovore pre Českú televíziu (ČT) spoluautor reportáže Tomasz Patora uviedol, že príprava na ňu trvala veľmi dlho a redakcii sa až po niekoľkých mesiacoch podarilo dostať "svojho človeka" medzi mäsiarov.

02.02.2019 14:21
poľsko Foto: ,
Záber z reportáže z pochybného poľského bitúnku.
debata (39)

Podľa Patoru všetko spustila informácia, ktorú dostala redakcia TVN24 od nespresneného zdroja vlani v júni. Novinár pre ČT povedal, že „od informátora z branže producentov mäsa sme sa približne pred pol rokom dozvedeli, že v Poľsku sa už dlho spracováva mäso chorých kráv a že sa produkuje mäso z uhynutých zvierat“.

Ďalšie rešerše podľa jeho slov ukázali, že na také prevádzky v minulosti skutočne narazila náhodne aj polícia, a tak sa TVN24 začala fungovaním bitúnkov podrobnejšie zaoberať. Od svojho zdroja dostala televízia dokonca aj zoznam podozrivých bitúnkov, kde zamestnanci zabíjali choré zvieratá. Redaktori sa zamerali na prevádzku vzdialenú od väčších miest.

TV Pravda: Pokazené mäso z Poľska sa mohlo dostať aj do šlovenských škôl
Video

Keďže televízia nemala „vo vnútri podniku“ žiadneho „svojho pomocníka“ na zdokumentovanie situácie, rozhodla sa preniknúť do tohto prostredia tak, že tam poslala svojho žurnalistu. „Jeden z nás sa na bitúnku nechal zamestnať ako začínajúci mladý mäsiar. Podarilo sa všetky domnienky potvrdiť,“ uviedol Patora.

Bola to však časovo náročná úloha – reportér TVN24 Patryk Szczepaniak sa stal zamestnancom bitúnku až v polovici októbra, teda po štyroch mesiacoch snahy. Najprv pracoval v dennej zmene, kde zabíjali ošípané, a nie kravy. „Nedialo sa nič nenormálne, okrem toho, že sa spracovávalo hovädzie mäso z nočného zabíjania. Bolo vidieť, čo sú to za zdochliny, zdochliny s abscesmi, s odstránenými časťami, ktoré boli pravdepodobne zhnité,“ opísal Patora situáciu.

Cieľom bola nočná zmena

Hlavnou úlohou redaktora v úlohe začínajúceho mäsiara bolo dostať sa na nočnú zmenu. Nakoniec sa to podarilo aj s pomocou dcéry majiteľa prevádzky. Na nočnej zmene, kde sa choré kravy zabíjajú, pracujú len preverení, dôveryhodní ľudia, dodal Patora.

Televízny redaktor si pri uchádzaní o miesto na bitúnku pomohol dojímavým príbehom. Predstavil sa ako mladý človek, ktorý prerušil štúdium a išiel na západ za prácou do Holandska – tam pracoval, spoznal dievča, ale ich vzťahu sa nedarilo. Dievča ho podviedlo a musel odtiaľ odísť, zmiznúť, pokračoval vo svojom príbehu redaktor. Vrátil sa do Poľska, a keďže potreboval urýchlene väčšiu sumu peňazí, bol ochotný prijať akúkoľvek prácu, tvrdil ďalej televízny žurnalista. „Príbeh sa ukázal ako presvedčivý,“ povedal Patora pre ČT.

Európska komisia v piatok oznámila, že do Poľska pošle tím inšpektorov po tom, ako televízna reportáž odhalila, že na tamojších bitúnkoch sa zabíjajú aj choré kravy a ich mäso sa predáva okrem Poľska i v ďalších krajinách EÚ. Najnovší problém sa môže týkať až 14 štátov únie.

Poľsko vyprodukuje ročne zhruba 560.000 ton hovädzieho mäsa, pričom 85 percent z tejto produkcie vyváža do krajín Európskej únie (EÚ).

TV Pravda: VIDEOKOMENTÁR ku kauze poľského mäsa: Chamtivosť nepozná národnosť
Video

Českí veterinári našli polovicu podozrivého mäsa z Poľska

Polovicu z 300 kilogramov podozrivého poľského hovädzieho mäsa sa už v Česku podarilo nájsť a zaistiť. Uviedla to česká Štátna veterinárna správa, ktorá našla časť mäsa aj skladoch v Prahe. Informácie priniesol v sobotu spravodajský portál Novinky.cz.

V Prahe skončilo približne 112 kilogramov mäsa z problematických poľských bitúnkov. „Z toho 55 kilogramov je stále u obchodníka v Prahe 8, ktorý ho má na sklade. Pôjde to na likvidáciu. Budú tiež odobraté vzorky,“ povedal Petr Majer zo Štátnej veterinárnej správy.

Ďalšie dodávky mäsa smerovali do miest Varnsdorf, Nový Bydžov a Kostelec nad Labem. Celkovo sa do Českej republiky dostalo 300 kilogramov mäsa plus ďalších okolo 100 kilogramov, ktoré boli vrátené do Poľska ešte skôr, než české úrady zistili, že mäso z bitúnkov, kde zabíjali choré kravy, sa v ČR nachádza.

Z Poľska bolo rizikové mäso vyvezené do 13 krajín Európy, napísal portál Novinky.cz.

Zásielku hovädziny vyše 100 kilogramov vrátili z Nového Bydžova do Poľska už skôr vďaka tomu, že na ňu upozornil priamo poľský obchodník. Toto mäso z dvoch dodávok síce nepochádza z problematických bitúnkov, ale veterinári z neho preventívne odobrali vzorky na rozbor.

Český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman v piatok vyzval ľudí, aby si kontrolovali pôvod hovädzieho mäsa.

Podľa Európskej komisie sú kauzou okrem Poľska, Česka alebo Slovenska zasiahnuté aj Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bitúnok #škandál s poľským hovädzím mäsom