Poráta sa pápež so zneužívaním v cirkvi?

Nič také zatiaľ vo Vatikáne nebolo. Vyše stovky vysokopostavených katolíckych duchovných bude do konca týždňa diskutovať o téme, ktorej sa doteraz väčšinou vyhýbali - o sexuálnom zneužívaní v cirkvi. Stretnutie predstaviteľov biskupských konferencií zo všetkých krajín zvolal pápež František v snahe riešiť krízu, ktorá v uplynulých rokoch poškodila povesť katolíckej cirkvi. V rámci štvordňového stretnutia majú vystúpiť aj ľudia, ktorí sa stali obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými.

20.02.2019 21:17
cirkev, kňaz Foto:
Nič také zatiaľ vo Vatikáne nebolo.
debata (6)

Summit, na ktorom majú byť aj predstavení mužských a ženských rádov, aj experti, bude moderovať jezuitský kňaz a bývalý pápežov hovorca Federico Lombardi. „Musíme sa vyrovnať s touto témou bez strachu. Som presvedčený, že ide o našu dôveryhodnosť v tejto oblasti,“ povedal.

Lombardi pripustil, že niektorým biskupom sa zvolanie summitu s touto témou nepáčilo, ale cirkev by podľa neho mala ukázať schopnosť „prejsť ozdravnou kúrou“. „Ak sa sami nezaviažeme bojovať proti týmto zločinom v spoločnosti a v cirkvi, potom si neplníme našu povinnosť,“ dodal. Biskupi boli tiež vyzvaní, aby sa ešte pred summitom vo Vatikáne stretli s obeťami sexuálneho zneužívania vo svojich krajinách.

Či to pomôže, nevedno. Podľa kritikov takéto stretnutie prichádza príliš neskoro a málo vyrieši. Profesor teológie a cirkevný historik Massimo Faggioli pre denník Guardian označil terajšiu krízu v katolíckej cirkvi za najvážnejšiu od protestantskej reformácie. Zároveň, ako dodal, sa využíva na „radikálnu delegitimizáciu“ pápeža Františka.

Odhalených prípadov zneužívania detí i dospelých kňazmi z rôznych kútov sveta pribúda. Minulý víkend pápež prepustil bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, ktorý bol obvinený zo zneužitia neplnoletých. Nedávno bol zas odhalený prvý prípad zneužívania mníšok kňazmi a biskupmi vo Francúzsku. V Indii bol zas biskup obvinený z opakovaného znásilnenia mníšky. Pápež už v decembri vyhlásil, že cirkev už nesmie zakrývať tieto zločiny. Páchatelia majú byť vydaní spravodlivosti. Skeptici však upozorňujú, že pápež nemá pre svoju snahu jednoznačnú podporu konzervatívnych duchovných. Mnohé zverejnené prípady sa stali pred desiatkami rokov, pre zjavnú neochotu v radoch duchovných sa však stále nepodarilo dosiahnuť zásadné vyrovnanie sa s minulosťou. Navyše konzervatívni odporcovia pápeža využívajú túto tému ako útok naňho. Obete zneužívania a organizácie, ktoré ich zastupujú, sa obávajú, že stretnutie vo Vatikáne pod názvom „prevencia zneužívania mladistvých a zraniteľných dospelých“ napokon neprinesie nijaký podstatný výsledok. Zástupcovia obetí majú konkrétne požiadavky. Všetci vinníci, aj tí, ktorí ich správanie kryli, by mali byť zbavení duchovného stavu a ich prípady by mali byť odovzdané civilným súdom. Cirkev by tiež mala jasne definovať neprípustné správanie duchovných, prípadne zvážiť zavedenie inštitútu dobrovoľného celibátu.

Niektoré obete zneužívania sa snažili o stretnutie s pápežom už včera. „Predstavte si, aké to bolo, keď som sa ako malý chlapec snažil a musel vzdorovať kňazovi, ktorý ma sexuálne obťažoval,“ povedal pre agentúru AP Peter Isely, zakladajúci člen organizácie, ktorá zastupuje obete. „Takže nech bude (pápež) stáť pred akýmikoľvek problémami alebo to bude nepríjemné komukoľvek v jeho paláci, nie je to nič v porovnaní s tým, čím museli prejsť obete,“ dodal s tým, že pápež bude „čeliť odporu“ popredných predstaviteľov Vatikánu. Zástupcovia obetí boli včera napokon sklamaní. Hoci ich vo Vatikáne prijali, nestretli sa priamo s pápežom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #sexuálne zneužívanie detí