Ruská televízia pohrozila zničením strategických cieľov v USA

Ruská štátna televízia zverejnila zoznam amerických vojenských cieľov, na ktoré budú v prípade jadrového konfliktu mieriť ruské rakety. Vyznačené objekty na štátnom televíznom kanále Rossija-1 prezentoval moderátor Dmitrij Kiseljov, jeden z najrazantnejších ruských kritikov USA. Kremeľ reláciu odmietol komentovať s odvolaním sa na slobodu slova.

25.02.2019 18:04
debata (232)

Ako ciele ruských zbraní Kiseljov uviedol sídlo ministerstva obrany USA Pentagón, marylandskú rezidenciu prezidentov Camp David a ďalšie americké objekty strategického významu vrátane dvoch dávno zrušených vojenských základní Jim Creek a Fort Ritchie. V prípade jadrového konfliktu ich podľa ruského moderátora počas piatich minút zničia nové ruské nadzvukové rakety Cirkon, o ktorých vývoji nedávno hovoril prezident Vladimir Putin.

Kiseljov sa v Rusku preslávil ostrým protiamerickým slovníkom, pobúrenie pred rokmi vyvolali jeho slová o tom, že Moskva by mohla Spojené štáty „zničiť na rádioaktívny prach“.

Kremeľský hovorca odmietol na slová Kiselja o raketách Cirkon reagovať. „Nikdy sa nevmiešavame do redakčnej politiky našich televíznych kanálov, a to ani tých štátnych,“ vyhlásil hovorca Dmitrij Peskov.

Putin minulý týždeň v prejave k ruským poslancom podrobne opísal úspešný vývoj a testy nových zbraní, ako je revolučný podmorský dron Poseidon, medzikontinentálne rakety Sarmat, laserový zbraňový systém Peresvet alebo hyperzvukovú raketu Kinžal. Raketa Cirkon je podľa Putina schopná zasahovať námorné a pozemné ciele a dosahovať deväťnásobok rýchlosti zvuku.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrová vojna