Maduro predĺžil Venezuelčanom karneval, Guaidó môže skončiť za mrežami

Venezuelská vláda autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura, ktorá cez víkend uzavrela hranice a nevpustila do krajiny humanitárnu pomoc, sa snaží získať podporu ľudu rôznymi spôsobmi. Napríklad predĺžila o dva dni tohtoročný karneval, namiesto v sobotu sa tak začne už vo štvrtok, a začala tiež vyplácať karnevalové bonusy. Informovala o tom venezuelská štátna televízia s tým, že tento mesiac ide už o druhý finančný príspevok vlády ľuďom.

26.02.2019 22:00
debata (70)

„Pri pomyslení na deti, rodiny a našu národnú kultúru tento rok predlžujem karneval. Vyhlasujem dva voľné dni naviac, štvrtok 28. februára a piatok 1. marca,“ napísal Maduro na twitteri.

Venezuela pritom už niekoľko rokov zápasí s nedostatkom potravín a liekov a cez víkend zomrelo niekoľko ľudí na hraniciach, keď sa snažili na výzvu opozície dostať do krajiny humanitárnu pomoc. Tú Maduro odmieta a označuje ju za snahu USA a Kolumbie o vojenskú intervenciu.

Karnevalový bonus od vlády dostanú len tí, ktorí sa preukážu takzvaným vlasteneckým preukazom. Ten zaviedla vláda v roku 2017 pre distribúciu potravín a podľa opozície ho zneužíva na podplácanie ľudí a upevňovanie svojej podpory. Vo Venezuele funguje prídelový systém potravín, ktorých je v krajine nedostatok v dôsledku ekonomickej krízy, za ktorú je z veľkej časti zodpovedná riadená hospodárska politika socialistickej vlá­dy.

Podľa venezuelských vojakov, ktorí cez víkend emigrovali do Kolumbie, sa Maduro tiež chystá pridať peniaze aj členom armády. Vojakov sa intenzívne snaží dostať na svoju stranu opozícia, ktorej líder a šéf parlamentu Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta s cieľom zvrhnúť Madura a usporiadať slobodné voľby.

Skončí Guaidó za mrežami?

Juana Guaidóa môžu v jeho domovskej krajine zatknúť po tom, ako sa vráti zo susednej Kolumbie, kde sa zúčastňuje na zasadnutí tzv. limskej skupiny. Venezuelský prezident Maduro to podľa tlačovej agentúry DPA naznačil v rozhovore pre spravodajskú stanicu ABC News zverejnenom v utorok.

„Nemôže len tak prísť a odísť. Bude musieť čeliť justícii, a tá mu zakázala opúšťať krajinu. Ja budem rešpektovať zákony,“ povedal Maduro.

Venezuelský najvyšší súd v januári zakázal Guaidóovi vycestovať do zahraničia, kým prebieha vyšetrovanie jeho činov, opísaných generálnym prokurátorom Tarekom Williamom Saabom ako „závažné zločiny porušujúce ústavný poriadok“.

Guaidó i napriek tomu odišiel cez víkend do Kolumbie, aby v pohraničnom meste Cúcuta dozrel na dodávky zahraničnej humanitárnej pomoci do Venezuely, ktoré sa Madurova vláda snaží zastaviť pomocou armády. Následne sa presunul do kolumbijského hlavného mesta Bogota, dejiska zasadnutia limskej skupiny združujúcej 13 latinskoame­rických krajín a Kanadu. Pre kolumbijské médiá sa však vyjadril, že sa čoskoro vráti do Venezuely.

Hlasovanie na pôde OSN

Spojené štáty vyzvali v utorok Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), aby tento týždeň hlasovala o návrhu rezolúcie vyzývajúcej Venezuelu na vpustenie dodávok humanitárnej pomoci na svoje územie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie osobitného vyslanca americkej vlády pre Venezuelu Elliotta Abramsa.

„Tento týždeň predložíme rezolúciu, ktorá bude určite žiadať o vpustenie humanitárnej pomoci do Venezuely,“ povedala Abrams pred utorňajším mimoriadnym zasadnutím BR OSN, ktorého témou bude aj kríza vo Venezuele.


VIDEO: Polícia použila na hraniciach Venezuely a Kolumbie slzotvorný plyn

Video

Rusko: USA sa pripravujú na inváziu do Venezuely

Spojené štáty sa chystajú vpadnúť do Venezuely a vyslali v tejto súvislosti svojich vojakov do susednej Kolumbie. Tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev to uviedol v rozhovore, ktorý zverejnil v utorok moskovský týždenník Argumenty i Fakty.

„Spojené štáty pripravujú vojenskú inváziu do nezávislého štátu. Presun amerických síl pre špeciálne operácie do Portorika, pristátie amerických síl v Kolumbii a iné skutočnosti jasne naznačujú, že Pentagón posilňuje zoskupenie vojsk v tomto regióne, čoho účelom je zosadenie zákonne zvoleného súčasného prezidenta (Venezuely),“ citovala vyjadrenia Patruševa tlačová agentúra DPA.

Zatiaľ čo Spojené štáty stoja na strane Guaidóa, Rusko je kľúčovým podporovateľom Madurovej vlády a opakovane obviňuje Washington, že sa snaží o prevrat vo Venezuele.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó