Parfum z potratov? Biskup pohoršil Chorvátov

V katolíckom Chorvátsku nie je bežné, aby noviny s najväčším nákladom v krajine na prvej strane zverejnili fotografiu dvojice cirkevných hodnostárov s palcovým titulkom Hlúpy a hlúpejší. Denník 24sata takto reagoval na poburujúce výroky emeritného biskupa Juraja Jezerinaca a záhrebského študentského kaplána Damira Stojiča.

01.03.2019 09:00
debata (6)

Jezerinac, člen biskupskej konferencie a niekdajší vojenský ordinár Chorvátska, sa vo svojej kázni najskôr pohoršoval nad tým, že v súvislosti so sexuálnym zneužívaním detí sa cielene útočí výhradne na katolíckych duchovných. „Tvrdý úder mieri iba na cirkev, na iných nie. Hovoria o niečom, čo sa stalo pred 50, 60, 70 rokmi, a teraz to ty dokáž,“ spochybňoval pedofilné škandály kňazov, ktorými sa minulý týždeň vo Vatikáne zaoberali najvyšší katolícki hodnostári.

Najzarážajúcejšie výroky, ako ich odvysielala televízia RTL, ale ešte len mali prísť, keď Jezerinac začal brojiť proti interrupciám: „Dnes každodenne zabíjajú deti v nemocniciach, odvolávajúc sa na práva ženy, akoby dieťa nemalo tie isté práva. A viete, čo robia z mäsa tých detí? Ak ste nevedeli – najdrahšie parfumy.“

Vlna pobúrenia zo slov biskupa zasiahla aj kaplána Stojiča, ktorý v rovnaký deň poúčal mladé ženy, že šok zo sledovania pornografie ich navždy môže pripraviť o menštruáciu.

Kým vládnuci kresťanskí demokrati z HDZ pohoršujúce výroky prešli mlčaním, opoziční ľavičiari a liberáli reagovali na biskupove slová mimoriadne ostro. „Okrem toho, že nehovorí pravdu, rozrušuje verejnosť a útočí na základné právo ženy rozhodovať o svojom tele. Je šokujúce, že uprostred pedofilnej aféry v cirkvi, ktorej poprední predstavitelia roky páchali najohavnejšie veci na deťoch a mládeži, bývalý vojenský ordinár tie zločiny relativizuje,“ vyhlásila na twitteri sociálnodemokra­tická strana.

„Absolútne sme zhrození škandalóznym a nechutným vyhlásením biskupa Jezerinaca a najostrejšie odsudzujeme takýto útok,“ reagovali liberáli zo strany HNS. „Chorvátsko je sekulárny štát a takéto vyhlásenia nemajú mať miesto nielen v cirkvi, ale ani celkovo vo verejnom diskurze. Je najvyšší čas, aby si v Chorvátsku každý začal robiť svoju prácu: nik nemá právo z oltára spochybňovať práva žien, osobitne nie takýmto neprijateľným a ponižujúcim spôsobom,“ citoval z reakcie liberálov denník Jutarnji list.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #zneužívanie detí kňazmi