Bielorusko by nemalo považovať NATO za nepriateľa, tvrdí Lukašenko

Bielorusko by nemalo vnímať štáty Severoatlantickej aliancie ako nepriateľské, a to i napriek hysterickým reakciám Moskvy. Na konferencii o medzinárodnej politike to dnes v Minsku povedal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Vzťahy na báze vzájomnej úcty s členskými štátmi NATO by podľa neho v konečnom dôsledku posilnilo bieloruskú bezpečnosť.

05.03.2019 17:10
Alexandr Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.
debata (49)

Prezident upozornil, že traja susedia Bieloruska – Poľsko, Litva a Lotyšsko – sú členmi NATO a Ukrajina sa o členstvo usilovne snaží. „Je to istá výzva a živná pôda pre konfrontáciu, hlavne vzhľadom k plánom (aliancie) na posilnenie vojenskej prítomnosti,“ povedal Lukašenko podľa štátnej agentúry BelTA. Bielorusko ale o vytváranie nových bariér okolo seba nestojí, poznamenal.

Bieloruský prezident sa v posledných piatich rokoch snaží o zlepšenie vzťahov so Západom, kde bol ešte donedávna označovaný ako posledný európsky diktátor. Keď v roku 2014 Rusko, najbližší bieloruský spojenec, anektovalo ukrajinský Krym, Minsk odmietol anexiu uznať. Bieloruský režim rovnako uvoľnil tlak na miestnych disidentov a v pondelok zrušil početné obmedzenia amerického diplomatického personálu, ktoré boli v platnosti viac ako desať rokov.

O zlepšenie vzťahov so Západom musí Bielorusko usilovať i napriek tomu, že to vyvoláva „alergickú a niekedy hysterickú reakciu nášho hlavného partnera, Ruskej federácie,“ konštatoval. „So štátmi NATO je potrebné nadviazať takú formu vzťahov, ktorá bude založená na vzájomnej úcte, a ktorá môže v konečnom dôsledku posilniť bezpečnosť našej krajiny. Musíme s nimi hovoriť, nesmieme ich vnímať ako nepriateľov,“ povedal prezident a dodal, že „východné a západné smerovanie bieloruskej zahraničnej politiky by sa ideálne malo vzájomne vyvažovať“.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #bielorusko #Alexandr Lukašenko