Česká polícia zasahovala na viacerých miestach

Policajti z Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali na niekoľkých miestach v Česku. Prišli do pražského sídla firmy Kapsch a do bytu jej riaditeľa, do Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) v Brne, na radnicu mestskej časti Brno-stred, k podpredsedovi hnutia ANO Jaroslavovi Faltýnkovi a v Prostějove k vplyvnému športovému manažérovi Miroslavovi Černoškovi. Hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej uviedol, že útvar vykonáva úkony v dvoch samostatných trestných veciach. Nespresnil, ktoré miesta zásahov spolu súvisia.

07.03.2019 11:26 , aktualizované: 15:22
debata (2)

„Môžem povedať, že náš útvar dnes vykonáva úkony trestného konania v dvoch samostatných trestných veciach pod dozorom Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci. Viac informácií zatiaľ poskytovať nebudeme,“ povedal Ibehej. „Môžeme potvrdiť, že dnes prebiehajú úkony trestného konania v dvoch trestných veciach súbežne. V tejto chvíli je to na samom začiatku a nebudeme k nim zatiaľ podávať žiadne informácie,“ povedal štátny zástupca Petr Šereda z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva.

Detektívi NCOZ podozrievajú predsedu Protimonopolného úradu Petra Rafaja a riaditeľa českej pobočky Kapsch Karla Feixa z korupcie, napísal server. Podozrenie súvisí so zákazkou ministerstva dopravy na výber elektronického mýta, ktorý teraz Kapsch prevádzkuje. Podľa serveru to vyplýva z príkazu na domovú prehliadku, ktorý zmieňuje tiež podpredsedníčku ÚOHS Evu Kubišovú.

Na prítomnosť vyšetrovateľov v pražskom sídle spoločnosti Kapsch a u Feixa upozornila Česká televízia (ČT). Po 07:00 prišli do budovy Diamond Point, ktorú má Kapsch prenajatú, policajti v civile, povedal zamestnanec firmy, ktorá v dome tiež sídli. Pôsobili podľa neho nenápadne, nechceli vyvolávať rozruch. Kapsch potvrdil, že polícia pracuje v jeho sídle. Feix podľa hovorcu firmy Davida Šimoníka spolupracuje s políciou v preverovanej trestnej veci. „Nikto nebol obvinený, zadržaný či akokoľvek obmedzený na pohybe,“ doplnil hovorca.

Kapsch prevádzkuje mýtny systém v Česku od roku 2007, v tendri na nového prevádzkovateľa mýta po roku 2019 ale zvíťazilo konzorcium CzechToll / SkyToll. Kapsch výsledky tendra napadol, ÚOHS najskôr vlani v máji výber víťaza tendra zrušil, v septembri ale platnosť zmluvy potvrdil. Kapsch sa obrátil na súd. Práve brnenské sídlo ÚOHS je ďalším miestom, kde policajti zasahujú, upozornil server. Zamestnanci ÚOHS dopoludnia budovu opustili, nemohli používať počítače. Na mieste strážili traja ozbrojení policajti vjazd do dvora objektu a preverovali každé vozidlo.

Na zásah u Faltýnka, ktorý je tiež predsedom poslaneckého klubu ANO, poukázal server. Podľa advokáta Josefa Bartončíka ale Faltýnek nie je z ničoho podozrivý, polícia od neho chcela dokumenty. „Policajti ho kontaktovali v nejakej kauze, ktorá sa ho absolútne netýka a mohol by v nej byť maximálne v pozícii svedka,“ povedal Bartončík. O akú kauzu ide, advokát neoznámil. „Mám k tomu jeden jediný dokument, v ktorom nie je (Faltýnek) uvedený ani ako obvinený, ani ako podozrivý,“ dodal.

Faltýnek sa bez udania dôvodu ospravedlnil z dnešného rokovania Snemovne. Minister dopravy Dan Ťok (za ANO) poslancom povedal, že informácie má len z médií. „Nechajme políciu urobiť jej prácu, ona pravdepodobne vie, čo robí,“ dodal.

Černošek policajtom vydal potrebné dokumenty, vyšetrovanie sa netýka chodu jeho firiem ani akcií, ktoré realizuje, povedal jeho hovorca Karel Tejkal. „Ako vyplýva zo súdneho príkazu, nie je (Černošek) v režime podozrivého, obvineného, ​​ani zadržaného,“ dodal. Prítomnosť detektívov v sídle prostějovskej spoločnosti TK Plus, v ktorej má Černošek podiel, potvrdili tamojší policajti s tým, že to nie je v ich gescii. TK Plus patrí medzi najväčších českých organizátorov športových a kultúrno-spoločenských podujatí.

Radnica mestskej časti Brno-stred je dnes pre policajný zásah celý deň pre verejnosť uzavretá. Vedenie radnice s políciou spolupracuje, väčšina úradníkov dnes zostala doma, povedala hovorkyňa radnice Kateřina Dobešová. Policajti zasahujú tiež v Správe nehnuteľností na Měnínskej ulici, ktorá pod radnicu spadá. Polícia hľadá listinné i elektronické podklady, uviedol tajomník úradu. Podľa serveru sa vyšetrovatelia zaujímajú o verejné zákazky a zadržali ​​niekdajšieho zástupcu primátora a tiež člena dozornej rady štátneho podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO). Podľa dostupných informácií prišli tiež do jeho bytu. Zadržaný je podľa zdroja Práva aj brniansky podnikateľ Saman El-Talabani.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hnutie ANO #organizovaný zločin #Polícia ČR