Na MDŽ sa konali na rôznych miestach Európy protesty a pochody

Protestné zhromaždenia, pochody a rôzne podujatia vyzývajúce na rodovú rovnosť sa v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) konali v mnohých európskych mestách.

08.03.2019 14:26 , aktualizované: 22:25
medzinárodný deň žien, španielsko, ženy, protest Foto:
Ženy v Španielsku vyšli do ulíc.
debata (51)

Turecká polícia použila v piatok slzotvorný plyn proti účastníkom demonštrácie za ženské práva, ktorá sa konala v Istanbule pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ). Informovali o tom agentúry DPA a AFP. Istanbulská polícia vo večerných hodinách zablokovala demonštrantom prístupovú cestu na rušnú nákupnú triedu Istiklal a vytlačila skupiny protestujúcich do bočných uličiek.

Prítomní demonštranti, z veľkej časti ženy, nejaký čas spievali a tancovali pred policajnými zátarasami a požadovali povolenie pokračovať v pochode na Istiklal, píše DPA. Polícia však čoskoro podľa správ prítomných reportérov agentúry AFP proti demonštrantom tvrdo zasiahla za pomoci slzotvorného plynu, pričom im hrozila aj policajnými psami. Hoci podobná akcia prebehla v Istanbule bez incidentov aj presne pred rokom, úrady tento rok vydali nariadenie zakazujúce akékoľvek protestné akcie na centrálnom bulvári. Obdobná protestná akcia sa v piatok večer konala aj v tureckom hlavnom meste Ankara, avšak jej priebeh bol bezproblémový.

Jedna z demonštrácii prebehla aj v ukrajinskej metropole Kyjev. Na tamojšom Michalskom námestí v centre mesta sa zišlo približne 300 ľudí zasadzujúcich sa za práva žien a protestujúcich proti domácemu či sexuálnemu násiliu. Neďaleko nich sa zhromaždili aj desiatky krajne pravicových demonštrantov držiacich transparenty s heslami ako „Boh! Vlasť! Patriarchát!“ či „Feminizmus ničí ukrajinské rodiny“.

Krajne pravicoví demonštranti sa protestujúcich aktivistov snažili provokovať, pričom ukrajinská polícia zadržala v súvislosti s oboma protestmi celkovo troch ľudí, informovala agentúra AP bez uvedenia bližších podrobností.

Ukrajinci pochodujú s transparentmi počas... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
kyjev protest demonštrácia práva žien MDŽ pochod ukrajina Ukrajinci pochodujú s transparentmi počas Medzinárodného dňa žien v Kyjeve.

V Španielsku nešli tisíce žien v piatok na protest do práce, prípadne vynechali robenie domácich prác alebo sa prestali starať o deti, chorých či starých. Na dvojhodinovú pracovnú prestávku vyzvali ženy dve najväčšie španielske odborové hnutia. Podľa miestnych aktivistiek za práva žien by mal štrajk potrvať až 24 hodín. Protestné zhromaždenia žien sa majú v priebehu piatka konať v desiatkach španielskych miest vrátane Madridu.

V nemeckom Hamburgu vyšla menšia skupina polonahých aktivistiek z hnutia Femen do tamojšej vykričanej štvrte a pri vstupe do ulice Herbertstrasse strhla kovovú zábranu hlásiacu, že ďalej nemajú pokračovať muži mladší ako 18 rokov a tiež všetky ženy s výnimkou prostitútok. Aktivistky mali na obnažených chrbtoch nápisy „nijaké nevestince pre ženy“, približuje AP.

Vo Francúzsku udelili v piatok pri príležitosti MDŽ po prvý raz cenu Simone Veilovej, francúzskej političky, ktorá prežila holokaust, známej bojovníčky za práva žien, okrem iného aj za legalizáciu interrupcií. Cenu získala kamerunská aktivistka Aissa Doumara Ngatansouová, ktorá uzavrela manželstvo proti svojej vôli vo veku 15 rokov, napriek tomu však študovala a teraz vedie organizáciu, ktorá v Kamerune pomáha obetiam znásilnenia, núteného manželstva či ženám, ktoré sa stali obeťami extrémistov z organizácie Boko Haram.

V Rusku je MDŽ aj dňom pracovného pokoja, ženy sú tam však v rámci neho väčšinou velebené v súlade s rodovými rolami, aké sa už dnes považujú za zastarané, približuje agentúra AP. Ruský prezident Vladimir Putin máva pri príležitosti MDŽ tradične prejav. V tom piatkovom poďakoval ženám za ich trpezlivosť, pôvab a podporu. „Zvládate všetko – prácu aj domov – a zároveň zostávate krásnymi, charizmatickými a očarujúcimi, ťažiskom celej rodiny, ktorú spájate svojou láskou,“ povedal v prejave.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #MDŽ #rovnosť žien