Babiš: U Trumpa som loboval aj za záujmy Slovenska

Český premiér Andrej Babiš v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu zdôraznil, že z minulotýždňového stretnutia s americkým prezidentom Donaldom Trumpom odchádzal veľmi spokojný.

12.03.2019 07:00
debata (69)

Poznamenal pritom, že v debate sa nevyhli ani problémom medzi USA a EÚ: „Odporučil som mu, aby počkal na inú fázu rokovania; aby počkal na výsledok májových volieb do Európskeho parlamentu, od ktorých sa odvinie podoba budúcej Európskej komisie,“ povedal Babiš v súvislosti s rizikom, že by Spojené štáty mohli uvaliť clá na dovoz automobilov z členských krajín únie, čo by nepríjemne postihlo nielen Českú republiku, ale aj Slovensko.

Dostať sa do Bieleho domu je veľmi zložité, zvlášť ak ide o lídra menšieho štátu, a to napriek tomu, že Česká republika je členský štát NATO. Čo bolo kľúčové, že ste dostali pozvanie na dôležité stretnutie s Donaldom Trumpom?

Je to otázka pre americkú stranu, prečo sa to teraz podarilo. Prezident Trump poznamenal, že zo zahraničia má na stole dlhodobo až zhruba 30 žiadostí o prijatie. Samozrejme, že ma potešilo, že pozval Českú republiku. Veď naposledy bol spomedzi lídrov visegrádskej štvorky (V4) v Bielom dome na jeseň 2014 vtedajší slovenský premiér Robert Fico. Mimochodom, môj termín v Bielom dome bol symbolický – na 7. marec totiž pripadá výročie narodenia prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka.

O prijatí u Trumpa nepochybne spolurozhodujú kontakty na najvyššej úrovni.

Mám tieto kontakty s predstaviteľmi Washingtonu. Prahu navštívil predseda Snemovne reprezentantov USA, pricestovali aj vplyvní senátori, na 100. výročie vzniku Československa prišli ministri obrany a energetiky, bol som v styku s americkou ambasádou. Dôležité je to, že moja návšteva bola významná pre Českú republiku.

Splnila cesta vaše očakávania?

Odlietal som určite spokojný. Jednak pán prezident Trump na stretnutí pôsobil príjemným dojmom, jednak sme prebrali kľúčové témy, na ktorých mi záležalo. Nevyhli sme sa ani problému súvisiacemu s obchodnými rokovaniami medzi USA a EÚ. V nedeľu vo Varšave som hovoril s ostatnými premiérmi V4 z Maďarska, Poľska a Slovenska, a dohodli sme sa, že pozveme na rokovanie visegrádskej skupiny eurokomisárku pre obchod Ceciliu Malmströmovú, aby informovala o vývoji vyjednávania. Trump mi totiž povedal, že sa to zatiaľ neuberá dobrým smerom. Pritom ide o vec, ktorá je v eminentnom záujme Českej republiky a podobne to platí o Slovensku, Maďarsku a Poľsku.

Asi narážate na nepríjemnú možnosť, že by USA uvalili clá na dovoz automobilov z členských krajín EÚ.

Pochopiteľne, že by to zasiahlo automobilový priemysel v únii. V prípade Česka by boli ohrozené tisíce pracovných miest, pretože sme významný subdodávateľ do Nemecka. Možnože ešte horšie by to pocítilo Slovensko, pretože na americký trh vyváža konečné produkty, ktorými sú luxusné autá. Takže fakticky som loboval v Bielom dome nielen za české záujmy, ale zároveň tiež za slovenské.

Naznačil Trump, ako sa chystá postupovať?

Odpoviem slovami, že som mu odporučil, aby počkal na inú fázu rokovania; aby počkal na výsledok májových volieb do Európskeho parlamentu, od ktorých sa odvinie podoba budúcej Európskej komisie.

Do Washingtonu ste neleteli so žiadnym ministrom. Cítili ste sa tak výborne osobne pripravený na rozhovory s elitou americkej administratívy, že ste nepotrebovali nikoho z členov vlády?

Zobral som so sebou špičkových odborníkov. Najlepších expertov.

Ale iba v pozícii námestníkov.

Áno, ale akí sú to námestníci?! Jeden pôsobil ako veľvyslanec pri NATO a zároveň bol veľvyslanec ČR pri EÚ. Mal som so sebou extra triedu. Bolo by nezmyslom povedať, že som prišiel do Bieleho domu takpovediac s hráčmi druhej ligy. Sprevádzali ma totiž kapacity. Nepozeral som sa na funkcie, ale na odbornosť a tiež na jazykovú vybavenosť. Chápete? Tento výber sa mi osvedčil.

Ako?

Pretože podľa potreby zakaždým vedeli kvalitne hovoriť na rokovaniach v Bielom dome. Hlavné slovo patrilo mne, ale keď som cítil, že zrazu majú radšej rozprávať oni, nechal som im slovo. Nikde nie je napísané, že ja ako premiér musím vedieť všetko najlepšie. Dôležitý je tím. Podobne som sa správal aj pred vstupom do politiky v biznise – môžu nastať momenty, keď sú špecificky lepší moji spolupracovníci.

Lidové noviny napísali, že ste Trumpovi povedali, že Česká republika chce byť druhý najväčší priateľ USA (po Poľsku) v Európe. Zaznelo to takto presne od vás alebo tento denník nepoužil presný citát?

Poľsko je istotne najbližší spojenec Spojených štátov spomedzi európskych krajín. Samozrejme, že Česká republika má ambíciu pestovať výborné vzťahy s USA. Je to nielen o obchodných súvislostiach, pamätajme na bezpečnosť.

Môžete to spresniť?

Pozrite sa na údaje. Spojené štáty majú približne dva milióny vojakov. Ako to vyzerá v našom regióne? Poľsko ich má 100-tisíc, v Česku je 23-tisícová armáda, Slovensko má 15-tisíc vojakov a Maďarsko 23-tisíc. Rozpočet amerického ministerstva obrany je 740 miliárd dolárov, čo je fakticky celý rozpočet Českej republiky. Logicky je preto pre nás dôležité spojenectvo so Spojenými štátmi z hľadiska bezpečnosti. Ekonomicky je pre Česko najbližšia EÚ, hlavne Nemecko, kam vyvážame tretinu nášho celkového exportu a v Českej republike je 6 000 nemeckých investorov. Vojensky však USA. Napríklad Američania majú 4 700 lietadiel a 12 lietadlových lodí a my nepochybne nebudeme mať ani jednu.

Trump prejavil záujem predávať americký skvapalnený plyn do Česka. Je to reálne alebo skôr takpovediac ide o hudbu ďalekej budúcnosti?

Prezident USA poznamenal, že Európa je závislá od dodávok ruského plynu. Lenže si pripomeňme, že tento stav existuje dlhodobo. Súhlasím, že európske krajiny potrebujú diverzifikáciu pri dovoze energetických surovín. Potenciál na skvapalnený plyn je, ale niekto musí do toho investovať, pričom americká cena plynu musí byť konkurencieschopná. Potrebné sú terminály na import takého plynu. Osobne to vidím skôr ako hudbu vzdialenej budúcnosti. A zopakujem, že veľmi významná je cena, ale americkej zatiaľ chýba konkurencieschop­nosť na trhu.

Debatovali ste tiež o modernizácii českej armády. V akej miere vidíte reálne, že by vaša vláda prikývla na kúpu amerických vrtuľníkov pre ozbrojené vzdušné sily?

Predchádzajúci premiéri a hlavne ministri obrany v Prahe viackrát nepostupovali transparentne pri nákupoch pre našu armádu. Ubezpečujem, že som odhodlaný konať opačne. Transparentne! Viem veľmi dobre, že potrebujeme pokračovať v modernizácii armády; prezidentovi Trumpovi som ukázal graf, ako Česká republika zvyšuje výdavky na obranu. Oceňujem, že Slovensko sa dohodlo na nákupe stíhačiek a že tiež kúpilo vrtuľníky. Aj my chceme nové vrtuľníky, rozhodujúca bude kvalita a cena. A jednoznačne transparentný postup.

Vo Washingtone ste sa stretli aj so šéfkou CIA Ginou Haspelovou. O čom ste debatovali? O kybernetickej bezpečnosť? O Číne, respektíve o potenciálnej hrozbe súvisiacej s tamojšou firmou Huawei?

Nebudem komentovať obsah rozhovoru v centrále CIA. Samozrejme, že musíme spolupracovať s tajnými službami všetkých spojencov. Platí to o riziku medzinárodného terorizmu, ako aj o ďalších hrozbách. Dostal som v USA pozvanie aj k pani Haspelovej, ale nechcem komentovať náš dialóg.

Zaujímavou súčasťou vašej návštevy bol záujem o spoluprácu s Američanmi v oblasti umelej inteligencie – budúcnosti, ktorá je vlastne čoraz viac už teraz profitom. V čom vidíte možnosť súčinnosti medzi vyspelými firmami v USA a českými obchodnými spoločnosťami?

Umelá inteligencia je veľkou témou Českej republiky. V tejto oblasti patríme k svetovej špičke. Máme u nás takmer tisíc vedcov, ktorí sa téme intenzívne venujú, spolupracujeme s najvýznamnejšími firmami i verejnými organizáciami z najvyspelejších krajín vrátane Spojených štátov. IBM, Cisco, GE či Rockwell sú príklady z korporátnej sféry, s ktorými robíme v oblasti data mining, priemyslu 4.0, komunikácie medzi štátom a občanom, alebo na konverzačných témach spojených s identifikáciou svetových jazykov a podobne. Ďalšia spolupráca prebieha na báze bezpečnostných aplikácií. Dá sa pokračovať.

Ako ešte?

Naši vedci spolupracujú s viacerými americkými inštitúciami na projektoch sociálnej simulácie, strojové učenie v nepriateľskom prostredí, v kybernetickej bezpečnosti. Napríklad nami vyvinuté technológie teórie hier pomáhajú spojencom v boji proti pirátstvu. So zástupcami biznisu a amerického ministerstva obrany sme riešili prehĺbenie tejto spolupráce, so zástupcami univerzít nové spoločenské projekty, konkrétne medzi Marylandskou univerzitou a Českým vysokým učením technickým (ČVUT). Toto všetko by malo posilniť naše kompetencie, na základe ktorých mienime vytvoriť Európske centrum excelentnosti pre oblasť umelej inteligencie, ktoré by malo sídliť v Prahe.

Skúsme odľahčiť rozhovor. Pre české médiá ste povedali, že Trump je nielen veľmi milý človek, ale že viackrát ste sa aj zasmiali. Prezradíte viac?

Pán prezident si všimol moju obuv. Povedal mi, že mám pekné topánky. Pochválil ich, keď neboli prítomní nijakí novinári. Reagoval som, že som niečo investoval do topánok (smiech). Aby som dobre reprezentoval. Podotkol som, že pred návštevou som sa pripravil aj tak, že som schudol niekoľko kilogramov a mám menšie číslo obleku. Tak sme sa dobre zasmiali… Dôležitá bola osobná chémia – nadviazali sme dobrý vzťah, čo je v prípade šéfa Bieleho domu mimoriadne významné. Zároveň ma potešilo, ako si porozumeli naše ženy.

Ako?

Prvá dáma USA Melania Trumpová a moja manželka Monika sa výborne porozprávali. Kým som rokoval s pánom Trumpom, ony dve viedli príjemnú debatu. O charite, o živote manželiek politikov, o deťoch, o móde. Skrátka o tom, o čom sa ženy vždy bavia. Aj toto prispelo k môjmu veľmi dobrému dojmu z návštevy v Bielom dome. Monika je úžasne komunikatívna a spoločenská, čo už viackrát potvrdila počas rozhovorov s inými prvými dámami, napríklad na mierovej konferencii v Paríži či v Izraeli alebo v Maroku. Som presvedčený, že ženy po boku politických lídrov zohrávajú významnú úlohu a o mojej manželke to platí stopercentne.

O prijatie u Trumpa sa neúspešne dlho usiluje prezident Miloš Zeman, ale podarilo sa to vám. Pred niekoľkými dňami na zjazde ČSSD vyhlásil, že bude v eurovoľbách hlasovať za kandidátov sociálnej demokracie. Vnímate to ako prejav zatrpknutosti hlavy štátu, že nepodporil vaše hnutie ANO kvôli tomu, že do Bieleho domu sa nedostal on, ale vy?

Nie, vôbec nie. Pred chvíľkou som s pánom prezidentom Zemanom hovoril po mojom návrate z USA (Andrej Babiš poskytol telefonicky rozhovor Pravde v nedeľu neskoro večer, poznámka redakcie). Stretli sme sa na koncerte Mireille Mathieu, na ktorý ma pozval. Koncert organizovala manželka pána Zemana – ktorá sa s francúzskou speváčkou pozná – pri príležitosti 6. výročia jeho zvolenia za prezidenta. Uvedomte si, že vyznelo logicky, že s prezidentom Spojených štátov som sa stretol ja.

Prečo?

Lebo som premiér. Americkí prezidenti sa tradične stretávajú v prvom rade so šéfmi exekutívy. Preto moja návšteva u pána Trumpa je naozaj logická, pričom ubezpečujem, že sa nijako nezmenil môj vzťah s prezidentom Zemanom.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Donald Trump