Z poslednej enklávy Islamského štátu v Sýrii už utieklo viac ako 60 000 ľudí

Z poslednej enklávy samozvaného Islamského štátu (IS) v Baghúze na východe Sýrie utieklo od začiatku obliehania spojeneckými silami pred viac ako dvoma mesiacmi viac ako 60 000 ľudí, väčšinou civilistov. Oznámili to dnes Sýrske demokratické sily (SDF), teda arabsko-kurdská koalícia, ktorá v Sýrii bojuje proti IS. V enkláve podľa nich naďalej zostáva okolo 5000 ľudí.

17.03.2019 20:55
MIDEAST-CRISIS/SYRIA (TIMELINE) Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Hovorca SDF Kino Gabriel novinárom povedal, že 29 600 ľudí, z ktorých väčšinu tvoria rodiny bojovníkov IS, sa už vzdalo silám na čele s kurdskými milíciami YPG, podporovaných Spojenými štátmi. Podľa SDF sa zatiaľ vzdalo 5000 radikálov z IS.

Ďalších 34 000 civilistov bolo z Baghúzu podľa Gabriela evakuovaných. Mnoho obyvateľov regiónu tvrdí, že viacero civilistov, ktorí opustili oblasť Baghúzu v posledných týždňoch, sú irackí sunniti s úzkymi kmeňovými väzbami v sunnitskej provincii Dajr az-Zaur na sýrskej strane hranice. Ide o ľudí, ktorí hľadali útočisko v Sýrii zo strachu z odvetných útokov irackých šiitských milícií. Ďalší hovorca SDF Mustafa Bali agentúre Reuters povedal, že zhruba stovka radikálov a ich rodín sa vzdala v noci na dnes. „Čakali sme, že sa vzdá veľký počet teroristov a ich rodín, ale vzdala sa len malá skupina,“ dodal Bali.

Gabriel dnes takisto povedal, že nemožno presne povedať, kedy sa operácia s cieľom získať kontrolu nad poslednou izolovanou oblasťou IS skončí. „Dúfam, že to nezaberie viac ako týždeň, ale to je len môj osobný odhad,“ citovala hovorcu agentúra AFP.

Takzvaný Islamský štát bol v Iraku porazený v roku 2017, v Sýrii sa považuje za jeho poslednú pozíciu Baghúz. Nie je jasné, koľko jeho bojovníkov tam presne ešte ostáva, pred začatím terajšej operácie sa ich stovky vzdali a tisíce civilistov odtiaľto odišli do severnej Sýrie. Nepočíta sa s tým, že sú v Baghúze velitelia IS. Vodca tejto skupiny abú Bakr Bagdádí sa podľa amerických vojenských zdrojov asi skrýva v Iraku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát