Ukrajinci hľadajú spasiteľa krajiny

"Štyria z piatich Ukrajincov sú presvedčení, že krajina sa uberá nesprávnym smerom," obsahuje prieskum agentúry Seetarget. Pritom očakávania drvivej väčšiny voličov hlavy štátu sú vysoké. Za prvoradú úlohu súčasnosti považujú mier na východe Ukrajiny.

18.03.2019 13:00
ukrajina, prezident, Petro Porošenko Foto: ,
Prezident Petro Porošenko na nedeľňajšom predvolebnom mítingu v centre Kyjeva, počas ktorého musela polícia riešiť potýčky stúpencov s kritikmi ukrajinského lídra.
debata (69)

„Mali by sme žiť v inej krajine – na Ukrajine bez korupcie a úplatkárov a ďalších problémov. V slobodnej a demokratickej krajine, v jednotnej krajine, ktorej súčasťou je Donbas aj Krym,“ citujú agentúry z nedávneho vyhlásenia jedného z prezidentských kandidátov Volodymyra Zelenského, ktorý je zatiaľ favoritom v zápase o hlasy Ukrajincov. Väčšina pozorovateľov však v tejto súvislosti upozorňuje na jeho naivitu v otázkach zahraničnej politiky, ale aj ekonomiky.

„V prípade zvolenia Zelenského hrozí, že namiesto nekompromisného bojovníka s korupciou si v neľahkých časoch zasadne do prezidentského kresla neskúsený líder, ktorý má za sebou oligarchu Ihora Kolomojského,“ tvrdí aj ukrajinský portál Segodňa na adresu jedného z trojlístka horúcich kandidátov, ktorý dopĺňajú expremiérka Julia Tymošenková a súčasný prezident Petro Porošenko, ktorý citovaný agentúrou Interfax-Ukrajina v nedeľu na mítingu stúpencov v Kyjeve vyhlásil: „Určite vyhráme a bude to čestné víťazstvo“.

Prvý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk však ešte stále asi štvrtine nerozhodnutých voličov radí, aby sledovali reakciu kandidátov na konkrétne otázky v diskusiách. „Môžu tliachať, čo chcú, ale v reakcii na konkrétnu otázku týkajúcu sa konkrétneho problému a jeho riešenia možno vidieť, či varia z vody, a teda problému nerozumejú, nič o ňom nevedia,“ pokúša sa pomôcť Ukrajincom s voľbou Kravčuk.

Podľa ukrajinského šéfa Výboru ukrajinských voličov Alexeja Košeľa jednou z prekážok objektívneho výsledku volieb môže byť strata voličských hlasov tzv. vnútorných migrantov, ako aj voličov, ktorí vycestovali za prácou do zahraničia. „Ide 1,56 milióna ľudí, z ktorých 1,3 milióna sú dospelí s volebným právom,“ povedal v rozhovore zverejnenom na portáli AiF.ua. Podľa mnohých je však ešte väčším problémom „odstavenie“ od možnosti hlasovať milióny ukrajinských voličov v samozvaných republikách v Donbase, ako aj pracujúcich v Rusku.

A zatiaľ prezidentskí kandidáti nezaháľajú. Vo všetkých pádoch skloňujú obrodu ukrajinského priemyslu, boj s biedou, zvyšovanie vzdelanosti. Tymošenková napríklad navrhuje o. i. pokles daňového zaťaženia pre podnikateľov či dvojnásobný pokles ceny plynu s tým, že by to „vytvorilo podmienky na zastavenie odlevu Ukrajincov za prácou v zahraničí“.

„Najväčším problémom ukrajinských prezidentských volieb sú samotní kandidáti,“ neodpustil si denník Financial Times. Podľa neho ľudia neveria politikom, ktorí prišli k moci po udalostiach na kyjevskom Majdane v roku 2014 a následnom štátnom prevrate. „Stále cítiť zápach korupcie v najvyšších politických kruhoch a vplyv oligarchov. Okrem toho zápas na východe s Ruskom a ním podporovanými separatistami trvá už viac ako päť rokov,“ pripomínajú noviny. Ako však zdôraznili, obavy vyvolávajú už spomínaní traja lídri.

„Petro Porošenko, miliardár. Julia Tymošenková – populistka a expremiérka. Volodymyr Zelenskij, komik a herec bez politických skúseností, ale ťažiaci z rozčarovania voličov v prípade tradičných politikov,“ analyzuje Financial Times. Podľa novín zvolenie ani jedného z nich nedáva záruku, že dokážu urobiť koniec otvorenému či skrytému riadeniu krajiny oligarchami.

Zatiaľ čo na Ukrajine prevládajú v informačnom priestore v súvislosti s výsledkami hlasovania rôzne špekulácie, Európska sieť organizácií monitorujúcich voľby (ENEMO) financovaná nemeckým veľvyslanectvom v Kyjeve, EÚ a americkou agentúrou USAID, sa zamerala na samotnú predvolebnú kampaň.

„Celkovo existujú podmienky na uskutočnenie demokratických volieb,“ informoval šéf pozorovateľov Zlatko Vujovič. Vzápätí však upozornil na viaceré porušenia pravidiel. Konkrétne v prípade agitácie, podplácania voličov a rozdielneho prístupu kandidátov do médií. V tejto súvislosti Pierre Petye, ďalší z pozorovateľov misie, upozornil, že existujúce "rozsiahle využívanie administratívnych zdrojov a vládnych postov, informácie o podplácaní voličov ohrozujú dôveru verejnosti vo volebný proces“.

Počas nedávnej návštevy jediného priechodu na tzv. čiare kontaktu v Stanici Luhanska, medzi územím kontrolovaným Kyjevom a samozvanou Luhanskou ľudovou republikou, sa Ukrajinci pre Pravdu vyjadrovali ani nie tak k samotným možným výsledkom prezidentských volieb, ako skôr k možnému očakávaniu po hlasovaní v posledný marcový deň.

„Nič sa nezmení. Aspoň do konca roka,“ dal by sa zhrnúť postoj väčšiny čakajúcich na hraničnom priechode. Optimizmom však neprekypujú ani ukrajinskí politológovia, podľa ktorých síce ostáva v platnosti integrácia Ukrajiny do Európy a euroatlantických štruktúr, ale zatiaľ, kým trvá vojna v Donbase, ide o sotva splniteľný plán.

Ukrajinské prezidentské voľby

  • 44 kandidátov – pôvodný počet
  • 39 kandidátov – konečný zoznam
  • 14. uchádzačov – nerobí predvolebnú kampaň
  • 31. marca 2019 – dátum konania volieb
  • 10. apríla – zverejnenie výsledkov prvého, respektíve 21. apríla druhého kola
  • 1. máj – posledný termín zverejnenia víťaza hlasovania
  • 3. júna – inaugurácia novej hlavy štátu
ZDROJ: Ukrajinská Ústredná volebná komisia

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #Ukrajina