Muža podozrivého zo streľby v Utrechte zadržali, motív činu však ostáva nejasný

Tridsaťsedemročný Turek Gökmen Tanis podozrivý zo streľby v električke v Utrechte, pri ktorej dnes zahynuli traja ľudia a päť ďalších utrpelo zranenia, bol zadržaný. Na tlačovej konferencii to oznámila holandská polícia. Zároveň zdôraznila, že motív jeho činu je naďalej nejasný. Vyšetrovatelia nevylučujú, že išlo o teroristický útok, v hre sú ale aj ďalšie varianty vrátane nezhôd vo vzťahu.

18.03.2019 11:55 , aktualizované: 21:58
holandsko, streľba, ultrecht, polícia, zbraň Foto: ,
Pri jednej z budov neďaleko miesta incidentu v holandskom Ultrechte sa zhromaždil veľký počet policajtov s ťažkou výzbrojou.
debata (74)

Holandská polícia ešte v poobednajších hodinách zverejnila fotografiu v Turecku narodeného muža, po ktorom pátrala v súvislosti so streľbou. „Polícia vás žiada, aby ste si dávali pozor na 37-ročného Gökmana Tanisa (narodeného v Turecku) v súvislosti s incidentom z tohto rána,“ uviedla utrechtská polícia na Twitteri. „Nepribližujte sa k nemu,“ dodala polícia.

Okrem muža podozrivého zo streľby bol pri domových prehliadkach v Utrechte zadržaný ešte jeden ďalší muž. V akom vzťahu je k Tanisovi, zatiaľ nie je jasné.

„Počítame s teroristickým motívom, nemôžeme ale vylúčiť ani iné motívy,“ uviedol na tlačovej konferencii prokurátor.

Turecká agentúra Anadolu uviedla s odvolaním sa na príbuzných podozrivého muža, že Tanis strieľal z „rodinných dôvodov“. Terčom útoku bola podľa nich príbuzná osoba a neskôr i ľudia, ktorí sa jej snažili pomôcť. Očití svedkovia už skôr uvádzali, že strelec mieril na ženu, ktorú podľa všetkého poznal.

Jeden zo svedkov povedal pre RTV Utrecht, že počul niekoľko výstrelov a videl na zemi ležiacu ženu kričiacu: „Nič som nespravila.“

Otec podozrivého Mehmet Tanis uviedol, že jeho syn by mal byť potrestaný, ak sa preukáže jeho vina. Otec žije v stredotureckej provincii Kayseri.

Mehmet Tanis tiež povedal pre súkromnú tlačovú agentúru Demirören, že so synom sa nerozprával 11 rokov, a zdôraznil: „Ak to spáchal, mal by si odpykať trest.“ Otec vysvetlil, že po rozvode sa v roku 2008 vrátil do vlasti a odvtedy sa so synom nerozprával. Mehmet Tanis sa v Turecku znovu oženil, zatiaľ čo matka podozrivého zostala v Holandsku. „Nemal agresívne postoje – ale prešlo 11 rokov. Čo sa stalo? Čo prežil? Vôbec nič neviem,“ vyhlásil Mehmet Tanis.

Útočník z Utrechtu mal záznam v registri trestov

Holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus povedal v pondelok pre tlačovú agentúru AP, že podozrivý z útoku v električke v Utrechte mal záznam v registri trestov. Dodal, že je ešte príliš skoro vyjadrovať sa k tomu, či mal predpokladaný útočník teroristický motív, ale minister zároveň pripustil, že muž sa už v minulosti trestných činov dopustil.

Grapperhaus varoval pred predčasnými špekuláciami o motívoch páchateľa a vyhlásil, že „je dôležité, aby sa v nezávislom vyšetrovaní dôkladne preverili“ dôkazy.

„Áno, podozrivý bol na ministerstve spravodlivosti známy. Mal záznam v trestnom registri. Toto naisto vieme. Ďalšie podrobnosti nemôžem poskytnúť,“ uviedol minister pre AP. Miestne médiá napísali, že podozrivého za posledný rok obvinili niekoľkokrát, a to z rôznych trestných činov od pokusu o zabitie až po drobné trestné činy, spáchané v Utrechte i jeho okolí. Miestne médiá napríklad informovali, že len pred dvoma týždňami sa muž postavil pred súd pre obvinenia zo znásilnenia ženy v roku 2017.

Na snímke z videa zverejnenej utrechtskou... Foto: TASR/AP, Police Utrech
Holandsko streľba zranení ozbrojenec identifikácia Na snímke z videa zverejnenej utrechtskou políciou 37-ročný Turek Gökman Tanis, ktorého polícia zatkla v súvislosti so streľbou v električke v Utrechte 18. marca 2019.

Starosta Utrechtu zrušil odporúčanie občanom nevychádzať z budov

Starosta holandského mesta Utrecht zrušil ešte v pondelok neskoro popoludní odporúčanie občanom, aby nevychádzali z budov a zdržiavali sa vo vnútri. Toto odporúčanie starostu Jana van Zanena nasledovalo po smrtiacej streľbe v električke v Utrechte, pripomenula tlačová agentúra AP.

Starosta vo videu zverejnenom na Twitteri utrechtskej radnice najnovšie uviedol, že skoršie odporúčanie nevychádzať von sa zakladalo na obavách, že výstrely boli vypálené na viac ako len jednom mieste Utrechtu.

Podľa starostu „teraz už nejde o tento prípad, ako nám je známe“.

Viacero ľudí utrpelo zranenia pri streľbe v... Foto: TASR/AP, Martijn van der Zande
Holandsko Utrecht zachranari policia Viacero ľudí utrpelo zranenia pri streľbe v holandskom Utrechte v pondelok 18. marca 2019. Podľa televíznej stanice Sky News spustil ozbrojenec streľbu v električke a potom ušiel.

Miestne médiá informovali, že na miesto incidentu v jednej z utrechtských električiek prišla protiteroristická polícia a v akcii bolo aj niekoľko záchranárskych vrtuľníkov. K streľbe došlo na námestí mimo centra mesta. Električkovú dopravu v oblasti pozastavili a okolie uzatvorili. Polícia požiadala obyvateľov, aby sa tejto oblasti vyhýbali a školy by mali uzamknúť svoje vchody.

Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil, že teroristický útok „nemožno vylúčiť“, a prisľúbil, že Holandsko „nikdy neustúpi netolerantnosti“.

Ministerstvo zahraničia SR zatiaľ neeviduje medzi obeťami útoku v Utrechte žiadnych Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi obeťami pondelkovej streľby v električke v holandskom meste Utrecht mali byť občania Slovenska. Rezort diplomacie je však naďalej v kontakte s miestnymi úradmi. Uviedol to riaditeľ Tlačového odboru MZVaEZ Juraj Tomaga.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #teroristický útok #streľba #Utrecht