FSB zadržala muža zapleteného do útokov v moskovskom metre

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala člena zločineckej skupiny, ktorá sa podieľala na organizovaní samovražedných teroristických útokov v moskovskom metre spred deviatich rokov. FSB to uviedla vo štvrtok pre agentúru TASS.

28.03.2019 16:54
debata

Stanicami Lubianka a Park kultúry otriasli 29. marca 2010 dva výbuchy, pri ktorých zahynulo 39 ľudí a 128 utrpelo zranenia.

„Federálna bezpečnostná služba v spolupráci s ruským vyšetrovacím výborom v okrese Chasavjurt v ruskej Dagestanskej republike s cieľom implementovať princíp nevyhnutnosti trestu zadržala člena Vagabovho zločineckého gangu,“ uviedla FSB s tým, že zadržaného muža previezli na vypočúvanie do Moskvy.

„Identifikovaná zločinecká skupina sa podieľala na organizovaní výbuchov vykonaných samovražednými atentátničkami 29. marca 2010 v Moskve na staniciach metra Lubianka a Park kultúry,“ spresnila FSB.

Samovražedné útoky spáchali Džennet Abdurachmanovová a Mariam Šaripovová. Vodcu gangu Magomeda Vagabova a ďalších členov skupiny (Gadžhi Alijev, Šamil Magomednabijev, Murad Ščaščajev, Gusen Magomedov, Achmed Rabadanov, Ali Isagadžhijev) postupne zlikvidovali bezpečnostné sily. Cieľom gangu bolo páchať teroristické útoky na ruskom území.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Dagestan #metro #FSB