Sudánska armáda prisľúbila, že nebude dlho pri moci a nová vláda bude civilná

Sudánska armáda v piatok oznámila, že po zosadení a zatknutí prezidenta Umara Bašíra nemá v úmysle ponechať si dlho moc v rukách. Zároveň prisľúbila, že nová vláda bude "civilná". Armáda verejnosti vysvetlila, že nešlo o prevrat. Zvrhnutím Bašíra len reagovala na výzvy ľudu na jeho odstúpenie a na protesty proti jeho vláde. Informovali o tom tlačové agentúry AP, DPA a AFP.

12.04.2019 07:01 , aktualizované: 12:55
SUDAN-POLITICS/ Foto:
Demonštranti v sudánskom Chartúme.
debata

Generálporučík Umar Zajn Ábidín povedal v piatok na tlačovej konferencii v hlavnom meste Chartúm, že armáda chce „nasmerovať krajinu dopredu“ a konať ako „nástroj zmeny“.

Zajn Ábidín – člen prechodnej vojenskej rady, ktorá vo štvrtok po zatknutí prezidenta Bašíra prevzala moc – sa pokúšal o zmierlivý tón. A vyhlásil: „Nastúpili sme vo vašom záujme.“

Doplnil, že Bašír je vo väzbe na neznámom mieste, ale odmietol poskytnúť podrobnosti. Podľa jeho ďalších slov sú zatknutí aj vrcholní predstavitelia Bašírovej vlády, vrátane viceprezidenta a jeho spolupracovníkov.

Generálporučík prisľúbil, že armáda zostane pri moci len tak dlho, ako bude treba.

Podľa jeho slov vojenská rada sa zaväzuje, že nová vláda bude „civilná“ a že sa budú konať rozhovory so „všetkými politickými subjektmi“.

Vojenská rada takisto nevydá na stíhanie Bašíra, ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) žiada na základe obvinení z vojnových zločinov a genocídy spáchaných v regióne Dárfúr – rada ho však bude súdiť doma vo vlasti.

Situáciu v Sudáne prerokuje Bezpečnostná rada OSN

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vo štvrtok po zosadení sudánskeho prezidenta Umára Bašíra armádou vyzval na politický prechod, ktorý rešpektuje „demokratické ambície“ Sudánčanov, informovala agentúra AFP.

Sudánsky minister obrany Awad Ibn Úf predtým oznámil, že Bašára zatkli a armáda v krajine dohliadne na dvojročné prechodné obdobie, po ktorom sa budú konať „slobodné a spravodlivé“ voľby.

Bezpečnostná rada OSN má v piatok zasadnúť za zatvorenými dverami s cieľom prediskutovať dramatický vývoj v Sudáne, ktorý zohral dôležitú úlohu v mierových procesoch v regióne.

Ľudskoprávne organizácie Amnesty Interantional (AI) a Human Rights Watch vyzvali velenie sudánskej armády, aby zosadeného Bašíra vydalo Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), kde čelí obvineniam z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy v regióne Dárfúr.

Africká únia (AÚ) zosadenie Bašíra podrobila kritike a vyzvala na pokoj aj zdržanlivosť. „Vojenské prevzatie moci nie je primeraná reakcia na výzvy, ktorým Sudán čelí a na ašpirácie jeho obyvateľov,“ uvádza sa vo vyhlásení predsedu Komisie AÚ Moussa Fakiho. Ten dodal, že Mierová a bezpečnostná rada AÚ okamžite zasadne, aby prehodnotila situáciu a prijala vhodné rozhodnutia.

Demonštranti neposlúchli zákaz nočného vychádzania

Opozičné skupiny v Sudáne odmietli prevzatie vlády armádou a vyzvali na pokračovanie v protestoch. Prevrat a dosadenie dočasnej vlády pod dohľadom armády nepredstavuje zmenu, uvádza sa vo vyhlásení Aliancie za slobodu a zmenu, ktorá zastupuje skupiny podieľajúce sa na protivládnych protestoch v krajine.

Davy ľudí protestovali v noci v uliciach sudánskeho Chartúmu a ignorovali tak zákaz nočného vychádzania, ktorý po zvrhnutí prezidenta Bašíra nariadila nová vojenská rada. Podľa demonštrantov je rada súčasťou starého režimu. Organizátori protestov preto zvolali pokračovanie masovej protestnej akcie pred vojenským veliteľstvom. Zákaz nočného vychádzania by mal platiť mesiac od 22:00 do 4:00 hod.

Najnovší vývoj situácie vyvolal obavy z násilnej konfrontácie medzi protestujúcimi a armádou. Podľa redaktora BBC World Service Africa Willa Rossa tiež existuje naozajstné riziko, že rôzne zložky bezpečnostných síl a milície môžu obrátiť zbrane navzájom proti sebe.

Novinár zo Sudánu veril v lepšiu budúcnosť krajiny, no tú čaká ešte dlhá cesta

Ako občan čakal na moment, keď sa Sudán posunie k lepšej budúcnosti prostredníctvom takej revolúcie, aká sa odohrala kedysi vo Francúzsku alebo v USA. Avšak podľa posledného vývoja sa mu zdá, že jeho krajina má ešte stále pred sebou dlhú cestu. Pre TASR to uviedol v piatok sudánsky novinár Elmuthna, ktorý vedie v novinách zahraničnú redakciu. Reagoval tak na štvrtkové zosadenie dlhoročného sudánskeho prezidenta Umara Bašíra z funkcie, ktoré malo podľa neho zmeniť smerovanie krajiny.

„Štyri mesiace protestovali v Sudáne proti režimu demonštranti zo všetkých spoločenských odvetví a žiadali odchod prezidenta Umara Bašíra. Avšak nové vedenie v podobe armády je iba recykláciou predchádzajúceho systému, ktorý ľudia opäť odmietajú,“ konštatoval sudánsky novinár iba pár hodín po zmenách, ktoré sa v krajine udiali.

„Sudánci v uliciach boli aspoň na pár hodín šťastní. Potom ich vláda šokovala tým, že sa znovu obnovila – len v inej podobe,“ uviedol Elmuthna, ktorý žije v Sudáne aj so svojou rodinou viac ako 37 rokov. Zároveň dodal, že tých desať hodín (od štvrtej rána do druhej poobede) bolo zrejme najkratším obdobím, počas ktorého boli Sudánci skutočne šťastní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #Umar Bašír