USA podniknú "tvrdé kroky" v prípade ruského zasahovania do amerických volieb, vyhlásil Pompeo

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok prisľúbil, že Spojené štáty budú naďalej podnikať "tvrdé kroky" proti Rusku. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, ako osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller odhalil rozsiahle pokusy Moskvy dopomôcť k zvoleniu prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Informuje o tom agentúra AFP.

19.04.2019 19:11
Mike Pompeo / USA / Rusko / Foto: ,
Na snímke americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
debata (72)

Deň po zverejnení záverečnej správy o Muellerovom vyšetrovaní Pompeo povedal, že Trumpova vláda nadhodila otázku zasahovania do volieb v USA v roku 2016 počas každého stretnutia so zástupcami Ruska.

„Veľmi jasne im vysvetlíme, že toto je neprijateľné správanie,“ uviedol Pompeo na tlačovej konferencii po rozhovoroch s japonskými ministrami zahraničných vecí a obrany. „Podnikneme tvrdé kroky, ktoré zvýšia cenu za ruské škodlivé aktivity. A budeme v tom pokračovať,“ vyhlásil.

Pompeo dodal, že Spojené štáty budú tiež naďalej vyvíjať tlak na to, aby Rusko nezasahovalo do iných volieb vo svete.

Trump sa vyjadroval priaznivo o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý otvorene povedal, že v amerických voľbách v roku 2016 uprednostňuje tohto populistického magnáta pred jeho demokratickou súperkou, bývalou šéfkou diplomacie Hillary Clintonovou.

Z Muellerovej správy podľa amerického ministra spravodlivosti Williama Barra vyplýva, že ruská vláda „podporovala snahy o protizákonné zasahovanie“ do prezidentských volieb v USA v roku 2016, ale nezistilo sa, že by americkí občania vrátane osôb spojených s kampaňou Donalda Trumpa boli vinní zo spolčenia sa s Ruskom.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Mike Pompeo #Robert Mueller