Belehrad by sa mohol odkloniť od EÚ a smerovať k Rusku, tvrdí Vulin

Srbsko by sa mohlo odvrátiť od svojej snahy o získanie členstva v Európskej únii a uprednostniť namiesto toho bližšie vzťahy s Moskvou. Vyjadril sa tak vo štvrtok prorusky orientovaný srbský minister obrany Aleksandar Vulin pre srbskú televíziu, informuje agentúra AP.

02.05.2019 14:42
Srbsko EÚ Rusko Vulin minister členstvo smerovanie Foto: ,
Srbský minister obrany Aleksandar Vulin
debata (17)

„V prípade, že EÚ nechce Srbsko, sú tu aj iní, ktorí ho chcú,“ povedal Vulin. AP v tejto súvislosti pripomína, že aj keď sa Srbsko dlhodobo oficiálne snaží získať členstvo v EÚ, jeho populistickí lídri ho postupne smerujú k Rusku.

Moskva je kľúčovým podporovateľom Srbska v otázke Kosova, ktorého nezávislosť, vyhlásenú v roku 2008, Belehrad dlhodobo neuznáva. Okrem Ruska podporujú Belehrad v tejto otázke viaceré krajiny Únie vrátane Slovenska.

Kosovskú nezávislosť naopak uznáva viac než 100 členských štátov OSN vrátane USA.

Práve normalizáciu vzťahov Srbska s Kosovom považuje Brusel za kľúčovú podmienku prípadného členstva oboch krajín v EÚ. Rozhovory Srbska s Kosovom, ktoré EÚ sprostredkuje, prebiehajú s prestávkami už od roku 2013. Zatiaľ však zaznamenali len malý pokrok a momentálne uviazli na mŕtvom bode.

Minister Vulin v tejto súvislosti uviedol, že Srbsko musí mať s kosovskými Albáncami „prísne stráženú hranicu“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Srbsko