Smrtiaci ohňostroj ohlasuje návrat vojny do Gazy

Pásmo Gazy a priľahlé územie Izraela niečo také nezažili od sedemtýždňovej vojny v roku 2014. Palestínski radikáli cez víkend vypálili smerom na Izrael vyše šesťsto rakiet, a hoci väčšinu z nich Železná kupola počas letu zachytila, tie, ktoré cez systém protiraketovej obrany prenikli, prvý raz po piatich rokoch rozsievali smrť.

05.05.2019 20:30
izrael, palestína, pásmo gazy, dym Foto: ,
Dym nad Pásmom Gazy po izraelskom odvetnom údere.
debata (22)

Izrael hlási tri civilné obete na životoch, prinajmenšom desať vážne a vyše stovky ľahko zranených. Izrael v odvetných útokoch zasiahol vyše 260 cieľov v Pásme Gazy. Palestínčania potvrdili pätnásť obetí na životoch vrátane dvoch tehotných žien a 14-mesačného dievčatka.

Premiér Benjamin Netanjahu včera rozhodol o vystupňovaní útokov na palestínskych radikálov „Nariadil som armáde pokračovať v masívnych útokoch na teroristov v Pásme Gazy. Prikázal som tiež posilniť jednotky v blízkosti Pásma Gazy – tanky, oddiely delostrelectva aj pechotu,“ oznámil. Izraelská armáda poslala na hranicu Pásma Gazy ďalšiu vojenskú brigádu a podľa svojho hovorcu je pripravená na niekoľkodňové boje.

Nová vlna izraelsko-palestínskeho násilia prepukla v piatok, po tom, čo snajper hnutia Islamský džihád spustil paľbu na izraelských vojakov hliadkujúcich na hranici a dvoch zranil. Izrael odpovedal náletmi. Na mušku si vzal nielen objekty Islamského džihádu, ale aj Hamasu, ktorý má pod kontrolou vládu v Gaze. Oficiálnou politikou Izraela totiž je, že za všetko dianie v Gaze je zodpovedný Hamas, aj keď útočí iná islamistická skupina.

Palestínski radikáli spustili masívnu raketovú paľbu na Izrael v sobotu a pokračovali v nej aj včera. V noci na nedeľu po zásahu obytného domu v Aškelone zabila črepina 58-ročného muža, ktorý sa tak stal prvou izraelskou civilnou obeťou raketového útoku za posledných päť rokov.

Ďalší dvaja Izraelčania zomreli pri raketovom útoku, pri ktorom tiež v Aškelone dostala zásah továreň, pričom obete sa nestihli včas presunúť do krytu. Tretí človek pri rovnakom útoku utrpel ťažké zranenia. V Aškelone, ktorý leží severne od Pásma Gazy, zasiahla raketa aj univerzitnú nemocnicu. Podľa jej riaditeľa nik nebol zranený, ale onkologické oddelenie je poškodené črepinou rakety, ktorá na kliniku mierila, ale protivzdušná obrana ju zostrelila.

Izraelská armáda pri cielenom útoku zabila veliteľa Hamasu

Útoky z palestínskeho územia od soboty zranili podľa zdrojov z tejto nemocnice 112 Izraelčanov. Medzi palestínskymi obeťami sú podľa Palestínčanov aj dve tehotné ženy a ročné dievčatko. Izraelská armáda tvrdí, že ich zabila „nefunkčná raketa vypálená teroristickými skupinami“. Vyzvala tiež médiá, aby nešírili „lži Hamasu“.

„Palestínske zbrane spôsobili v sobotu v Gaze tragickú smrť ženy a dieťaťa. Hamas z nej obvinil Izrael. Novinári túto lož šírili. Z nášho hodnotenia vyplýva, že incident nemal nič spoločné s údermi armády,“ uviedli vo vyhlásení izraelské ozbrojené sily, ktoré tvrdia, že v odvetných útokoch cielia hlavne na odpaľovacie zariadenia rakiet a na objekty spojené s radikálnymi skupinami, ktoré pôsobia v Pásme Gazy.

Izraelská armáda tiež oznámila, že pri cielenom útoku zabila jedného z veliteľov Hamasu Ahmada Abida Chudrího, ktorý zaisťoval peňažné prevody z Iránu k ozbrojeným organizáciám v Gaze. Jeho smrť pri izraelskom nálete potvrdili palestínski svedkovia. Zo strany Izraela ide o prvý prípad po piatich rokoch, potvrdzujúci návrat k praxi cielených popráv radikálnych palestínskych lídrov pomocou vzdušných úderov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #raketový útok