Českí sociálni demokrati volia odchádzanie pred odchodom

Odísť či zostať? Českí sociálni demokrati ani v pondelok definitívne nevyriešili dilemu, či opustia koalíciu s hnutím ANO premiéra Andreja Babiša. V menšinovej vláde však zostávajú len podmienečne. Konečné rozhodnutie zverili do rúk svojmu predsedovi, vicepremiérovi Janovi Hamáčkovi.

15.07.2019 15:00 , aktualizované: 20:48
debata (3)

Po šesťtýždňovom naťahovaní sa okolo výmeny na poste ministra kultúry sociálnym demokratom dochádza trpezlivosť. Predsedníctvo ČSSD schválilo uznesenie, v ktorom trvá na odvolaní Antonína Staněka, človeka blízkeho prezidentovi Milošovi Zemanovi, a jeho nahradení vplyvným straníckym podpredsedom Michalom Šmardom.

Zeman po dlhom otáľaní minulý piatok sľúbil, že Staněka koncom júla odvolá. To, či Šmardu, ku ktorému má výhrady, vymenuje, však neprezradil.

Hoci pred včerajším rokovaním predsedníctva bol v hre aj odchod ČSSD z vlády, členovia širšieho vedenia strany sa napokon rozhodli pre mäkší variant. Podľa prijatého uznesenia, z ktorého citoval portál Lidovky, predsedníctvo „vyzýva predsedu vlády, aby v súlade so svojimi ústavnými právami a koaličnou zmluvou zabezpečil rešpektovanie nominácie ČSSD na post ministra kultúry“. Vyjadrilo tiež „plnú podporu predsedovi ČSSD k rokovaniu o vyriešení situácie vo vláde“ a konštatovalo, že „predseda ČSSD, po prerokovaní v grémiu, má plnú kompetenciu na prijatie rozhodnutia o riešení vládneho angažmánu ČSSD vrátane jeho ukončenia“.

Za prijatie uznesenia hlasovalo 37 členov predsedníctva zo 45 prítomných, informoval portál ČT24, podľa ktorého už pred pondelkovým rokovaním z úst lídrov strany zaznievali protichodné hlasy. „Ak by sociálna demokracia kvôli nenaplneniu svojej personálnej požiadavky opustila vládu, tak dá voľné pole prezidentovi republiky, vydá mu celú krajinu napospas. A to je pre mňa viac než to, či lipnúť na jednom kvalitnom kandidátovi,“ uviedol napríklad šéf stredočeskej organizácie Robin Povšík.

Viacerí krajskí predsedovia sa, naopak, vyslovovali za okamžitý odchod z vlády. Presadzoval ho aj podpredseda Senátu Milan Štěch, ktorý pre ČT po piatkovom prísľube Zemana, že Staněka odvolá, povedal: „Som za ukončenie vládneho projektu. Myslím si, že pán prezident tým, že urobil úkrok, dáva najavo, že chce pokračovať v licitácii.“

Na rokovaní predsedníctva ČSSD sa na chvíľu zastavil aj premiér Babiš. „Chcem im povedať, že naša vláda je úspešná a že by bola škoda tento projekt opustiť. Myslím, že máme jasný program, plníme ho, máme veľa úloh a nie je dôvod ho teraz zbúrať,“ citoval ho portál iRozhlas.

Podľa štatutárneho podpredsedu ČSSD Romana Onderku sociálnodemokra­tickí ministri odovzdajú Hamáčkovi svoje demisie, aby ich mal na rokovaniach k dispozícii. „Ak premiér zhodnotí situáciu a usúdi, že nie sú splnené podmienky, bude záležať na ňom, kedy ich odovzdá premiérovi,“ citoval Onderku portál CT24, podľa ktorého demisiou všetkých sociálnodemokra­tických ministrov by v súlade s koaličnou zmluvou mala vláda padnúť.

Podľa predsedu ČSSD mu predsedníctvo strany dalo na rokovania mimoriadne silný mandát. Na druhej strane však sociálni demokrati nestanovili nijaký dátum, dokedy by sa mala situácia na ministerstve kultúry vyriešiť. Nejde teda o klasické ultimátum. „Jediný dátum, ktorý je vo verejnom priestore, je ten, s ktorým prišiel pán prezident, a to je 31. júl,“ konštatoval Hamáček podľa portálu iRozhlas.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD