Odporcovia brexitu sa pripravujú na pohromu

Britská premiérka Theresa Mayová si balí posledné kufre. V utorok dopoludnia vládna Konzervatívna strana oznámi, kto ju v stredu vystrieda v londýnskom sídle premiérov na Downing street 10. Málokto pochybuje o tom, že víťazom korešpondenčného hlasovania približne 160-tisíc členov strany bude stúpenec brexitu Boris Johnson.

21.07.2019 18:00
británia, brexit, mayová, johnson, hunt, máničky Foto: ,
V utorok dopoludnia vládna Konzervatívna strana oznámi, kto v stredu vystieda Theresu Mayovú v londýnskom sídle premiérov na Downing street 10.
debata (5)

Odporcovia brexitu bez dohody sa tak pripravujú na hrozbu katastrofy, ktorej chcú zabrániť. Rozmýšľajú dokonca nad tým, že by sa do tohto procesu pokúsili vtiahnuť kráľovnú Alžbetu II. Johnson, ktorý pred troma rokmi viedol kampaň za brexit, bol spočiatku šéfom diplomacie v Mayovej vláde. Na protest proti forme pripravovanej brexitovej dohody s EÚ podal demisiu. V straníckom súboji o post Mayovej nástupcu podobne ako jeho umiernenejší rival – terajší šéf diplomacie Jeremy Hunt – zdôrazňoval, že o dohode chce znovu vyjednávať. A to aj napriek tomu, že na to nie je čas, keďže brexit má nastať koncom októbra a EÚ rokovania o právne záväznej zmluve odmieta. Skôr by v odôvodnenom prípade opäť pristúpila na ďalší odklad brexitu.

Lenže Johnson je rozhodnutý pre brexit za každú cenu ku koncu októbra – s upravenou dohodou alebo bez dohody. Na rozdiel od Hunta navyše nevylučuje, že by sa pri brexite bez dohody pokúsil obísť aj parlament. Parlament totiž síce tri razy brexitovú zmluvu veľkou väčšinou zamietol, zároveň ale odmietol brexit bez dohody.

Časť britských poslancov, ktorá chce predísť tvrdému brexitu, ešte pred očakávaným Johnsonovým nástupom nachystala protiopatrenia. Parlament minulý týždeň rozhodol, že jeho schôdza potrvá do konca októbra. Johnsonovi to môže skomplikovať možnosť obísť parlament tým, že by ukončil aktuálnu schôdzu a začiatok novej by stanovil na obdobie po 31. októbri.

Hammond podá demisiu

Odporcovia brexitu bez dohody zdôrazňujú, že ich povinnosťou je zabrániť akémukoľvek lídrovi, aby riskoval katastrofu. „Sme zodpovední za zabezpečenie alebo snahu o zabezpečenie dobrej správy… máme byť ochrancami národa,“ povedal konzervatívny poslanec Dominic Grieve, jeden z predkladateľov návrhu na predĺženie schôdze. „Parlamentu by malo byť umožnené zasadať a hovoriť v kľúčovom období histórie našej krajiny,“ napísal na twitteri minister financií Philip Hammond, ktorý varuje pred vážnymi ekonomickými dôsledkami brexitu bez dohody.

Hammond, ktorý je v Mayovej vláde kľúčovým proeurópskym ministrom, v tej Johnsonovej nebude. Rovnako ako minister spravodlivosti David Gauke v nedelu oznámil, že budúci týždeň odstúpi, ak sa Johnson stane premiérom. Hammond nevylučuje ani možnosť, že v snahe zastaviť Johnsona pred brexitom bez dohody mu parlament vysloví nedôveru. Menšinová vláda konzervatívcov vládne s tichou podporou malej severoírskej strany a časť proeurópskych konzervatívcov sa skutočne obáva dôsledkov potenciálneho Johnsonovho rozhodnutia.

„Prijmem kroky na zabránenie odchodu bez dohody bez výslovného súhlasu parlamentu,“ povedal Hammond v rozhovore pre denníky Le Monde a Süddeutsche Zeitung. „V tejto chvíli nič nevylučujem,“ odpovedal na otázku, či by podporil vyslovenie nedôvery Johnsonovi.

Niektorí odporcovia brexitu bez dohody z radov konzervatívcov zároveň rozmýšľajú o radikálnom pláne, do ktorého by angažovali kráľovnú. V parlamente chcú iniciovať hlasovanie s cieľom aktivovať tzv. humble address, pokornú žiadosť, kráľovnej. Tá by apelovala na Alžbetu II., že ak by nový premiér ignoroval parlament, ktorý odmietol brexit bez dohody, kráľovná by mohla ako hlava štátu využiť svoje právo zúčastniť sa na ďalšom summite EÚ a tam požiadať o odklad brexitu.

Podľa BBC by to bol najnezvyčajnejší krok britskej panovníčky, ktorá vládne v krajine 67 rokov. Žiadny európsky monarcha ešte nikdy na summite EÚ nezastupoval svoju krajinu. Navyše by sa to zrejme považovalo za porušenie nepísaných pravidiel, podľa ktorých britský panovník nesmie vstupovať do politickej arény. „Je ťažké predstaviť si, že by kráľovná takto priamo zasahovala do politiky,“ uviedol editor BBC Nicholas Watt. Aj preto tento pokus považuje skôr za nástroj tlaku na nového premiéra a nie reálne zvažovanie toho, že kráľovná nasadne do vlaku Eurostar smerom do Bruselu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Veľká Británia #Philip Hammond #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová