Čína varovala protestujúcich v Hongkongu, aby sa nezahrávali s ohňom

Čína varovala v utorok protestujúcich v Hongkongu, aby nepodceňovali "ohromnú silu ústrednej vlády" v Pekingu. Informovala o tom agentúra AFP.

06.08.2019 10:21 , aktualizované: 12:40
debata (30)

VIDEO: Pozrite si, ako v HongKongu polícia nasadila proti demonštrantom slzotvorný plyn. Zdroj: ČTK

Video

„Kto sa zahráva s ohňom, ten sa spáli,“ povedal na tlačovej konferencii v Pekingu Jang Kuang, hovorca čínskeho vládneho úradu pre záležitosti Hongkongu a Macaa.

Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, je už deviaty týždeň dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny.

Protesty neutíchli ani po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová vyhlásila tento zákon za „mŕtvy“. Demonštranti medzičasom od miestnej vlády žiadajú aj vyšetrovanie údajného neadekvátneho postupu polície pri zásahoch a rozpustenie zákonodarného zbo­ru.

Počas pondelňajších protestov zadržala polícia takmer 150 ľudí

Polícia v Hongkongu v utorok oznámila, že počas pondelňajších masových protestov a nepokojov zadržala 148 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP. „Počas včerajšej operácie zadržala polícia 148 ľudí, z toho 95 mužov a 53 žien vo veku 13 až 63 rokov,“ uviedol na tlačovej konferencii predstaviteľ hongkonskej polície John Tse.

Protesty v Hongkongu pokračovali v pondelok vo viacerých častiach mesta a došlo pri nich k celému radu potýčok medzi demonštrantami a miestnou poriadkovou políciou. Tá na 11 miestach použila proti protestujúcim slzotvorný plyn. K najnásilnejším potýčkam došlo pred budovou miestneho parlamentu, ktorý protestujúci ostreľovali tehlami z veľkých prakov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protesty v Hongkongu