Brexit bez dohody. Trump by bol nadšený

Americký prezident Donald Trump by sa len potešil, ak by Británia odišla z EÚ bez dohody. "Nadšene by sme to podporili," vyhlásil Trumpov poradca John Bolton po stretnutí s premiérom Borisom Johnsonom v Londýne. Trumpov bezpečnostný poradca zároveň naznačil, že USA by s Britániou mohli ešte pred kompletnou obchodnou dohodou uzavrieť sektorové obchodné zmluvy. Spojené štáty chcú byť podľa neho nápomocné Británii pri zmiernení dôsledkov tvrdého brexitu po 31. októbri.

14.08.2019 11:00
boris johnson, brexit Foto: ,
Boris Johnson v snahe vynútiť si od EÚ ústupky hrozí brexitom za každú cenu, teda hoci aj bez dohody.
debata (4)

V prípade brexitu bez dohody stratí Británia zo dňa na deň voľný prístup na najbližší veľký spoločný trh EÚ. Samotný Johnson včera vyhlásil, že najdôležitejšia obchodná dohoda, ktorú Británia potrebuje, je s EÚ. Johnson však v snahe vynútiť si od EÚ ústupky hrozí brexitom za každú cenu, teda hoci aj bez dohody. „Najväčšia dohoda, ktorú potrebujeme, je dohoda o voľnom obchode s našimi priateľmi a partnermi za kanálom,“ povedal Johnson pre Sky News. Pripustil tiež, že rokovania s USA budú náročné. „Podľa mojich skúseností sú Američania skutočne veľmi tvrdí vyjednávači. Urobíme s nimi veľkú dohodu a otvorí to príležitosti pre obchod, osobitne služby. Bude to tvrdé zjednávanie, ale dostaneme sa tam,“ dodal.

Vyrokovanie kompletnej obchodnej dohody medzi USA a Britániou bude trvať veľmi dlho. Navyše, ako pripomenul denník Guardian, Bolton pri svojom vyhlásení akoby nebral do úvahy varovania niektorých kongresmanov vrátane šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, že Kongres obchodnú dohodu s Britániou môže zablokovať v prípade tvrdého brexitu a vzniku viditeľnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Podľa Boltona minidohody v oblastiach ako automobilový priemysel sa dajú vyrokovať rýchlo. V iných sektoroch, ako sú finančné služby, na ktorých Londýnu záleží aj v rámci dohody s EÚ, bude podľa Boltona ťažšie nájsť zhodu. V každom prípade cieľom má byť napokon celková obchodná dohoda, ktorá sa má týkať všetkých oblastí tovarov a služieb.

Trump je veľkým fanúšikom brexitu bez dohody. Hlavným Boltonovým posolstvom bol Trumpov odkaz, že si želá úspešný odchod Británie z EÚ. „Sme s vami,“ zdôrazňoval. Trump podľa jeho slov už päť ráz telefonoval s Johnsonom od jeho nástupu do úradu premiéra pred necelými troma týždňami. Ako premiér sa Johnson stretne s Trumpom koncom augusta v rámci summitu krajín G7 vo francúzskom Biarritzi. Trump už predtým vychvaľoval Johnsona za jeho prístup k brexitu a kritizoval expremiérku Theresu Mayovú, ktorá sa snažila vyhnúť brexitu bez dohody.

Podľa agentúry Bloomberg americký prezident dúfa, že brexitom oslabený Londýn sa výmenou za obchodnú dohodu s USA prikloní na stranu Washingtonu vo dvoch kľúčových otázkach americkej zahraničnej politiky: k tvrdšiemu postoju voči Iránu a čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Tú Spojené štáty pre podozrenie zo špionáže pre čínsku vládu vylúčili z budovania mobilných sietí novej generácie a rovnaký postup žiadajú od svojich spojencov.

O Iráne a prechode na sieť 5G rokoval Bolton aj s ďalšími britskými predstaviteľmi. Londýn zatiaľ neprijal rozhodnutie o tom, či sa čínsky telekomunikačný gigant bude môcť podieľať na stavbe novej mobilnej siete. Bolton bol zatiaľ najvyšším predstaviteľom Trumpovej administratívy, ktorý prišiel do Londýna od nástupu Johnsona do úradu premiéra.

Znepokojenie u časti Britov však vyvolalo nedávne vyhlásenie amerického veľvyslanca v Londýne o tom, že USA by v rámci pobrexitovej dohody s Britániou chceli pre firmy získať prístup do britského verejného zdravotníctva. Opozícia preto varovala, že jedným z dôsledkov tvrdého brexitu bude aj to, že verejné zdravotníctvo bude na predaj. Stúpenci brexitu pritom v referendovej kampani tvrdili, že odchodom z EÚ Británia ušetrí milióny libier, ktoré pôjdu práve do zdravotníctva. Namiesto toho však prišlo varovanie Národnej zdravotnej služby pred nedostatkom zdravotníckeho personálu po brexite či upozornenie na potrebu vytvorenia zásob liekov pre hroziaci kolaps v prípade tvrdého brexitu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Brexit #Boris Johnson