Netanjahu chystá anexiu, aby zostal pri moci

Ak ma zvolíte, bude náš štát o 2x400 štvorcových kilometrov väčší. V cieľovej rovinke volebnej kampane vytiahol izraelský premiér Benjamin Netanjahu silný tromf. V prípade, že zostane pri moci, je vraj pripravený anektovať strategicky významnú časť Západného brehu Jordánu.

11.09.2019 08:50 , aktualizované: 12:39
debata (53)

„Oznamujem svoj zámer uplatniť po ustanovení novej vlády zvrchovanosť Izraela nad údolím Jordánu a severnou časťou Mŕtveho mora,“ vyhlásil v utorok večer v prejave, ktorý izraelské televízie vysielali naživo. Toto palestínske územie, okupované od vojny v roku 1967, pritom označil za „východnú hranicu Izraela“. „Spravím to okamžite po voľbách, na to získam jasný mandát od vás, občanov Izraela,“ dodal.

Izraelčania budú voliť nový parlament na budúci utorok. Tento rok to budú už druhé predčasné voľby. Po tých aprílových sa Netanjahuovi nepodarilo zostaviť stabilnú väčšinovú koalíciu. Jeho Likud podľa posledných prieskumov môže teraz rátať s 31,5 percenta hlasov. Preferencie jeho hlavného vyzývateľa, centristickej strany Modrá a biela, sú o pol percenta vyššie.

Pri takom tesnom súboji môže rozhodnúť každý hlas. Ten od Šloma Zadika, 70-ročného penzistu, niekdajšieho židovského osadníka zo Západného brehu Jordánu, si Netanjahu prísľubom anexie získal. „Budem ho voliť v nádeji, že splní svoj sľub, ale nie preto, že by som si skutočne myslel, že to spraví,“ povedal pre New York Times.

V údolí Jordánu, ktoré tvorí asi tretinu rozlohy Západného brehu, žije približne 65-tisíc Palestínčanov a 11-tisíc Izraelčanov. Židovskí osadníci sa tam usadili napriek protestom Palestínčanov i medzinárodného spoločenstva. Netanjahu už pred jarnými voľbami sľúbil, že ich osady Izrael anektuje. Teraz išiel ešte ďalej, keď sa zaviazal natrvalo zabrať celé úrodné údolie, s ktorým Palestínčania rátajú ako s obilnicou svojho budúceho štátu.

Väčšina Izraelčanov považuje vojenskú prítomnosť židovského štátu na Západnom brehu za kľúčovú pre bezpečnosť krajiny. Mnohým by však stačilo, aby sa zachoval súčasný status quo, keď mierová dohoda z Osla z roku 1993 údolie dočasne zverila pod izraelskú kontrolu.

„Je to volebný ťah, a to nie veľmi pôsobivý, pretože je taký priehľadný,“ reagoval na premiérovo vyhlásenie jeho vyzývateľ Jair Lapid zo strany Modrá a biela. Bývalý premiér Ehud Barak vyhlásil, že Netanjahu „nemá spoločenský ani morálny mandát, aby určoval veci, ktoré sú také osudové pre štát Izrael“.

Benny Ganc, líder strany Modrá a biela a bývalý náčelník generálneho štábu, zase pripomenul dávnejšie volebné sľuby Netanjahua, že zaručí bezpečnosť Izraela. „Videli sme, ako sa veľké slová menia na nulové činy,“ komentoval utorňajšiu evakuáciu premiéra z predvolebného mítingu, keď mu „nad hlavou prelietali rakety Hamasu“. „Namiesto prázdnych vyhlásení o údolí Jordánu máme v úmysle chrániť našu suverenitu na juhu,“ dodal.

Viacerí pozorovatelia varujú, že anektovanie palestínskeho územia by mohlo rozkrútiť nové kolo násilia. Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás upozornil, že ak by Netanjahu splnil svoje predsavzatie, „všetky dohody podpísané s Izraelom a záväzky, ktoré z nich plynú, by prestali platiť“. Podobne sa vyjadrila aj vysokopostavená predstaviteľka Organizácie pre oslobodenie Palestíny Hanán Ašrávíová. „Je to zjavné porušenie medzinárodného práva, je to očividná krádež územia, je to etnická čistka. Nielenže to likviduje riešenie v podobe dvoch štátov, ale ničí to aj akúkoľvek šancu na mier,“ vyhlásila bývalá palestínska vyjednávačka na mierových rokovaniach s Izraelom.

Netanjahuovo vyhlásenie ostro odsúdili šéfovia diplomacií Ligy arabských štátov. Podľa nich ide o „závažný vývoj v izraelskej agresii“, pričom anektovaním údolia Jordánu by Tel Aviv ukončil mierový proces. Ajmán Safadí, minister zahraničných vecí Jordánska, krajiny, ktorá susedí so Západným brehom Jordánu, varoval, že anexia „by v regióne rozdúchala plamene konfliktu“.

Netanjahua napomenula aj OSN. Jej hovorca Stéphane Dujarric zdôraznil, že akýkoľvek krok zo strany Izraela smerom k zavedeniu nadvlády nad palestínskym územím by „zablokoval možné oživenie mierových rozhovorov aj samotnú podstatu dvojstranných riešení“.

Washington po Netanjahuovom vyjadrení svoj postoj k Izraelu a palestínskemu územiu údajne nezmenil. „V tejto chvíli nie sú v postoji USA žiadne zmeny. Po voľbách v Izraeli zverejníme našu víziu pre mier a budeme pracovať na nájdení najlepšej cesty k dlhoočakávanej bezpečnosti, otvoreniu možností a zaisteniu stability v regióne,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #západný breh Jordánu #Benjamin Netanjahu