Lídri reagujú na úmrtie Chiraca: Podľa Putina to bol múdry a prezieravý štátnik

Svetoví lídri reagujú na úmrtie bývalého francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca.

26.09.2019 16:45 , aktualizované: 21:47
debata (7)
Francúzsky prezident Jacques Chirac (vľavo) a... Foto: SITA/AP, SERGEY PONOMAREV
Russia France Chirac Obit Francúzsky prezident Jacques Chirac (vľavo) a nemecký kancelár Gerhard Schroeder (vpravo) počas návštevy u ruského prezidenta Vladimira Putina v Soči v auguste 2004.

Ruský prezident Vladimir Putin ocenil bývalého francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca, ktorý vo štvrtok zomrel, ako „múdreho a prezieravého štátnika“. Putin už v minulosti označil Chiraca za jedného z lídrov, ktorých najviac obdivuje, pripomína agentúra AFP. Ruský prezident si ho vážil „za jeho intelekt a veľké znalosti“, uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vzdala hold Chiracovi ako „skvelému partnerovi a priateľovi“. „Som veľmi smutná zo správy o smrti Jacqua Chiraca,“ uviedol v mene Merkelovej na Twitteri jej hovorca Steffen Seibert. „Bol skvelým partnerom a priateľom nám Nemcom a mne osobne.“

Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy ocenil svojho predchodcu vo funkcii Chiraca ako učiteľa, ktorý „sa nikdy nevzdal ani piade našej nezávislosti a ani svojej hlbokej oddanosti Európe“. „Časť môjho života sa dnes pominula,“ uviedol Sarkozy vo vyhlásení a dodal, že Chirac „stelesňoval Francúzsko verné svojim univerzálnym hodnotám“.

Macron vzdal hold exprezidentovi Chiracovi: Bol to veľký Francúz

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom televíznom príhovore označil Chiraca za „veľkého Francúza“, ktorý bol stelesnením svojej krajiny. Pripomenul súčasne, že Chiraca dnes oplakáva nielen Francúzsko, ale spomína sa naňho naprieč celou Európou. „Jacques Chirac bol veľkým Francúzom, slobodným a milujúcim našu kultúru… Bol to štátnik, ktorého sme mali radi tak, ako on mal rád nás,“ uviedol Macron.

Chirac podľa Macrona „zažil v politike všetko: úspechy, aj pár prehier, vernosť i sklamania“. Macron v príhovore pripomenul aj niekoľko zásadných rozhodnutí, ktoré Chirac ako prezident prijal. Ako príklad uviedol Chiracov prejav z roku 1995, ktorý predniesol na parížskom velodróme Vél d'Hiv a v ktorom prvýkrát uznal zodpovednosť Francúzska za deportácie Židov počas druhej svetovej vojny.

Macron tiež vyhlásil, že Chirac viedol „nezávislé a hrdé Francúzsko, ktoré je schopné postaviť sa proti neoprávnenému vojenskému zásahu“, ktorým bolo odmietavé stanovisko k účasti Francúzska vo vojne v Iraku v roku 2003.

Či už hovoril s farmármi, robotníkmi alebo s umelcami, „mal v sebe hlbokú lásku k ľuďom v celej ich rozmanitosti“, uviedol Macron.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas označil Chiraca za „veľkého štátnika a Európana“. „Smútime za Jacquom Chiracom s našimi francúzskymi priateľmi,“ uviedol Maas na Twitteri. „Jeho ‚nie‘ irackej vojne a odhodlané úsilie vyrovnať sa s nacistickými zločinmi vrátane tých, ktoré spáchali francúzski kolaboranti a vichystická vláda, robia česť jeho pamiatke,“ dodal šéf nemeckej diplomacie.

Britský premiér Boris Johnson ocenil Chiraca ako „obávaného politického lídra, ktorý formoval osud svojej krajiny“. Na Twitteri vyjadril po francúzsky sústrasť jeho rodine, priateľom a francúzskemu ľudu. „Jeho stratu budú vo Francúzsku pociťovať celé generácie,“ uviedol v angličtine.

Podľa českého prezidenta Miloša Zemana bol Chirac schopným, silným a priateľským prezidentom, uviedol Zemanov hovorca Jiří Ovčáček na Twitteri.

Český premiér Andrej Babiš na Twitteri uviedol, že by chcel vyjadriť úprimnú sústrasť Chiracovej rodine. „Budem na neho spomínať ako na silného muža, ktorého život bol stelesnením politického úspechu. Európa dnes prišla o veľkého Francúza, o veľkého politika,“ dodal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a Jacques... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
PEOPLE-CHIRAC/ Nemecká kancelárka Angela Merkelová a Jacques Chirac na snímke z marca 2007.

Politickú angažovanosť zosnulého Chiraca ocenil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. „Jacques Chirac vytváral politiku a budúcnosť svojej krajiny a Európy a mal odvahu postaviť sa kriticky k dejinám vlastnej krajiny,“ napísal Steinmeier v kondolenčnom liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Jeho slová citovala agentúra DPA. Podľa Steinmeiera Chirac ako francúzsky premiér a prezident desaťročia formoval dejiny a politický život Francúzska. „Správa o smrti Jacqua Chiraca ma napĺňa hlbokým smútkom,“ uviedol Steinmeier a dodal, že Nemecko mu vďačí za mnohé.

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder vyhlásil, že Chirac bol lídrom, ktorý vedel, že „Európa môže fungovať len vtedy, ak bude existovať zhoda medzi Nemeckom a Francúzskom“. Schröder, ktorý bol kancelárom Nemecka v rokoch 1998–2005, sa v roku 2003 pridal na stranu Chiraca, ktorý bol takisto ako on proti vojne v Iraku vedenej Spojenými štátmi. „Bol to skúsený politik, Európan, ktorý poznal dejiny, a okúzľujúca osobnosť,“ povedal o Chiracovi nemecký exkancelár. „Tento človek, ktorý sa stal mojím priateľom, mi bude chýbať,“ dodal Schröder.

Ako napísala agentúra AP, na Chiraca si zaspomínali aj britskí súčasní či bývalí politici a štátnici, ktorých názory na Európu boli často v rozpore so Chiracovým postojom. Bývalý britský premiér Tony Blair (1997–2007) nazval Chiraca „veľkolepou osobnosťou francúzskej i európskej politiky“. „Aj keď z času na čas nastali odlišnosti (v názoroch), vždy bol milý, veľkorysý a poskytoval osobnú podporu,“ povedal Blair.

Blairov predchodca v úrade John Major vyhlásil, že Chirac „bol vždy pripravený byť priateľom a partnerom Spojeného kráľovstva“. Chirac bol podľa jeho slov „očarujúcim mužom, vrcholným politikom a zároveň človekom, ktorý svoj názor dokázal zmeniť na základe faktov, presvedčenia či okolností“.

Chiracovi vzdal hold aj libanonský premiér Saad Harírí, ktorý povedal, že Chirac „držal Libanon za ruku v najťažších časoch“. Otec súčasného predsedu vlády – bývalý premiér Rafík Harírí – bol totiž Chiracovým blízkym priateľom. Po tom, čo bol na Rafíka Harírího v roku 2005 spáchaný atentát, pricestoval Chirac spolu so svojou manželkou do Bejrútu, aby podporil takzvanú cédrovú revolúciu, ktorá vyústila do odstúpenia vlády a odchodu sýrskej armády.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Jacques Chirac #Emmanuel Macron