Putin: Rusko buduje svoj obranný potenciál, ale zasadzuje sa za odzbrojenie

Rusko bude naďalej budovať svoj obranný potenciál, je však pripravené urobiť všetko pre to, aby podnietilo proces odzbrojenia vo svete. Podľa agentúry TASS to v stredu vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, keď v moskovskom Kremli prijal skupinu vysokopostavených dôstojníkov a prokurátorov.

06.11.2019 14:46
Rusko Moskva Putin armáda dôstojníci prijatie Foto: ,
Vpravo ruský prezident Vladimir Putin podáva ruku ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi počas prijatia v Moskve 6. novembra 2019.
debata (12)

Putin uviedol, že Rusko má jedinečné zbrane, ale nebude sa nimi vyhrážať. Dodal, že jeho krajina buduje svoj obranný potenciál, ale je pripravená urobiť všetko pre odzbrojenie vo svete.

Ruský prezident vyzdvihol, že ruská armáda a námorníctvo preukázali svoju vysokú bojovú pripravenosť.

„Máme v pláne uviesť do pohotovosti systémy nadzvukových, laserových a iných moderných zbraní, ktoré ostatné krajiny zatiaľ nemajú,“ priblížil šéf Kremľa.

Zdôraznil, že Rusko sa nikomu nechce vojensky vyhrážať. „Naopak, sme pripravení urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme posunuli proces odzbrojenia aj s ohľadom na naše najnovšie zbrojné systémy,“ uviedol Putin. Vyhlásil, že úlohou týchto moderných systémov „je iba zaručiť bezpečnosť vzhľadom na rastúce hrozby“ voči Rusku.

Lavrov: Rusko je znepokojené zvyšovaním vojenskej sily NATO v Stredomorí

Rusko je znepokojené zvyšovaním vojenskej sily Severoatlantickej aliancie vo východnom Stredomorí. Uviedol to v stredu v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informovala agentúra RIA Novosti.

Podľa Lavrova je Moskva znepokojená situáciou vo východnom Stredomorí v dôsledku krokov USA a NATO, ktoré zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť v regióne, a to „s otvorene protiruskými úmyslami“.

RIA Novosti uviedla, že v septembri 2018 do Stredozemného mora vplávala flotila amerických lodí na čele s lietadlovou loďou Harry Truman. Tieto lode boli do daného regiónu vyslané, aby „naďalej podporovali spojencov NATO, európskych a afrických podporovateľov, koaličných partnerov a americké záujmy v Európe a Afrike“.

Ešte predtým však aj samotné Rusko posilnilo svoju pozíciu v Stredomorí, keď tam v júni roku 2018 vyslalo flotilu na čele s raketovými korvetami Grad Svijažsk a Velikij Usťug, pripomenula RIA Novosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #obranný potenciál #odzbrojenie