Militanti v pásme Gazy vypálili napriek prímeriu na Izrael najmenej päť rakiet

Militanti v pásme Gazy vypálili vo štvrtok na Izrael viacero rakiet len niekoľko hodím po tom, čo sa židovský štát a palestínska militantná skupina Islamský džihád dohodli na prímerí. Informovala o tom agentúra AP.

14.11.2019 09:53 , aktualizované: 11:19
rakety noc izrael nálet Foto: ,
Rakety vystrelené z pásma Gazy na územie Izraela.
debata (3)

Na viacerých miestach v Izraeli, ktoré sa nachádzajú v blízkosti hraníc s pásmom Gazy, sa rozozvučali poplašné sirény. Z pásma Gazy bolo odpálených najmenej päť rakiet.

Bezprostredne po útoku nebolo zrejmé, či naň Izrael odpovie protiúderom, ani aký bude osud len niekoľko hodín trvajúceho prímeria, napísala AP.

Izrael potvrdil prímerie v pásme Gazy

Izraelská armáda vo štvrtok oficiálne označila dvojdňové bojové operácie v pásme Gazy za ukončené, čím potvrdila platnosť prímeria, ktoré predtým oznámila palestínska militantná skupina Islamský džihád. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca izraelskej armády Avichaj Adraee na Twitteri uviedol, že cieľom izraelských útokov bola nadzemná a podzemná „teroristická infraštruktúra“, ako aj plavidlá islamistov.

Dva dni trvajúce izraelské útoky zamerané na objekty militantnej skupiny Islamský džihád si v pásme Gazy vyžiadali 32 obetí na životoch. Na Izrael bolo odpálených približne 360 rakiet.

Napätie medzi Izraelom a palestínskymi militantmi eskalovalo v utorok po tom, ako armáda židovského štátu pri útoku v pásme Gazy zabila poľného veliteľa Islamského džihádu. Palestínski radikáli na tento útok reagovali odpaľovaním raketových a mínometných striel smerom na južnú i strednú časť Izraela.

Izraelská armáda odpovedala sériou cielených útokov, pri ktorých v pásme Gazy likvidovala objekty využívané radikálmi na odpaľovanie rakiet.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy