Voľby lídrov SPD vyhrali Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová

Vo voľbách lídrov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) uspeli v sobotu Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová, odporcovia súčasnej veľkej koalície kancelárky Angely Merkelovej. Rozhodli o tom členovia SDP vo vnútrostraníckom hlasovaní, informovala agentúra DPA.

30.11.2019 18:52 , aktualizované: 19:57
nemecko SPD  Norbert Walter-Borjans Saskia... Foto: ,
Vo voľbách lídrov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) uspeli Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová.
debata (7)

Pri hlasovaní utrpel porážku spolkový vicekancelár a minister financií Olaf Scholz, ktorý kandidoval v tandeme s Klarou Geywitzovou.

Nových lídrov SPD musia ešte oficiálne vo funkcii potvrdiť delegáti straníckeho zjazdu, ktorý sa uskutoční na budúci víkend.

Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová získali podporu 53,06 percenta. Scholza a Geywitzovú podporilo len 45,33 percenta hlasujúcich členov strany.

Výsledok vnútrostraníckych volieb podľa AFP spochybňuje budúcnosť súčasnej veľkej koalície, v rámci ktorej spoločne vládnu Merkelovej konzervatívny blok CDU/CSU s SPD. SPD si volila nových lídrov po tom, ako v júni z funkcie predsedníčky odstúpila Andrea Nahlesová. Hlasovanie odštartovalo 14. októbra.

Novým spolupredsedom AfD sa stal poslanec Tino Chrupalla

Novým spolupredsedom pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa stal poslanec Spolkového snemu (Bundestagu) Tino Chrupalla. Rozhodli o tom v sobotu delegáti straníckeho snemu v Braunschweigu.

Chrupalla má 44 rokov, pochádza z východonemeckej spolkovej krajiny Sasko a pôvodným povolaním je maliar-natierač. Do vysokej politiky vstúpil v roku 2017, keď bol zvolený za poslanca Bundestagu.

Na post spolupredsedu AfD bol podľa DPA navrhnutý ako kompromisný kandidát, na ktorom sa dokázali zhodnúť členovia krajne pravicového krídla strany, ako aj umiernenejší členovia straníckeho vedenia. Hlasovalo zaň 54,5 percenta prítomných delegátov.

Na poste nahradil Alexandra Gaulanda, ktorý sa už rozhodol nekandidovať a ako svojho nástupcu navrhol práve Chrupallu. Gauland v minulosti spôsobil rozruch viacerými svojimi radikálnymi výrokmi.

Delegáti v sobotu súčasne potvrdili ako spolkového spolupredsedu AfD Jörga Meuthena, ktorý túto funkciu vykonáva už od roku 2015. DPA zdôrazňuje, že Meuthen (58) má rezervovaný postoj k radikálnemu krídlu strany.

V Braunschweigu v spolkovej krajine Dolné Sasko, kde počas víkendu prebieha zjazd AfD, sprísnené bezpečnostné opatrenia v súvislosti s demonštráciami odporcov tejto strany. Polícia nasadila do služby približne 1000 svojich príslušníkov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #AfD