Prihlásili sa ženy, ktoré zrejme spôsobili požiar v nemeckej zoo

Ženy počas silvestrovskej noci vypúšťali lietajúce lampióny. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil miestny štátny zástupca, uviedla agentúra DPA. Pri požiari v zoo zahynulo viac ako 30 zvierat.

02.01.2020 13:50
Zoo v Krefelde po požiari v pavilóne opíc. Foto: , ,
Sviečky a kvety pred zoo v nemeckom Krefelde po požiari v pavilóne opíc.
debata (9)

Polícia a štátne zastupiteľstvo sa domnievajú, že práve tieto lampióny dopadli na pavilón opíc v krefeldskej zoo a spôsobili požiar. Trojica žien je podozrivá zo založenia požiaru z nedbanlivosti. Podľa nemeckého trestného zákona im hrozí až päť rokov väzenia či peňažná pokuta. Púšťanie nebeských lampiónov je v spolkovom štáte Severné Porýnie-Vestfálsko zakázané od roku 2009. Ženy si ich objednali na internete a polícii povedali, že nevedeli o zákaze púšťania lampiónov.

Pri požiari zahynulo viac ako 30 zvierat vrátane ľudoopov či vtákov. „Zázrakom požiar prežili šimpanzi Bally a Limbo. Sú iba iba ľahko zranení,“ uviedla krefeldská zoo na svojich stránkach.

K zoo prichádzajú od stredy miestni obyvatelia a zapaľujú sviečky. Prinášajú tiež fotografie uhynutých zvierat. Podľa riaditeľa Wolfganga Dressena je popri starostlivosti o zvieratá najdôležitejšie zvládnutie smútku. „Bolesť, ktorú cítime, sa usadila neuveriteľne hlboko,“ povedal. Zoo ostala zatvorená aj dnes. Podľa neho chce zoo ďalej pokračovať v chove opíc. Zatiaľ ale nie je jasné, ako to zrealizuje. Vybudovanie nového pavilónu bude podľa neho trvať dlho.

Krefeldská zoo je pomerne malá a má povesť zariadenia, ktoré je priateľské voči rodinám. Ročne ju navštívi asi 140 000 ľudí a žije v nej asi 1 000 zástupcov 200 rôznych druhov zvierat. Pavilón opíc v štýle tropického skleníka otvorili pre verejnosť v roku 1975.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #požiar #zoo