Slováci zarobia v Rakúsku viac peňazí

Budúca rakúska vláda presadí daňovú reformu, ktorá poteší aj ľudí zo Slovenska, čo pracujú v alpskej krajine. Ľudovci a Zelení sa v koaličnej zmluve dohodli, že znížia daň z príjmu fyzických osôb. „Dotkne sa to troch príjmových skupín,“ informoval budúci spolkový kancelár Sebastian Kurz v priamom prenose stanice ORF.

02.01.2020 16:58 , aktualizované: 19:26
debata (10)

Konkretizoval, že tí, čo platia 25-percentnú daň, budú po novom odvádzať štátu 20 percent. Zamestnanci, na ktorých sa vzťahuje 35-percentná daň, zaplatia 30 percent. A tí, ktorým štát berie 42 percent, si finančne polepšia o dve percentá.

Koaličná dohoda medzi ľudovcami a Zelenými znamená pre Rakúsko historickú udalosť. Ekologicky zameraná politická strana totiž vôbec prvýkrát vstúpi do vlády. „Vyjednávanie nebolo ľahké, pretože naše dve strany sa veľmi líšia," povedal podľa ORF Kurz. Šéf ľudovcov však zdôraznil, že sa podarilo dosiahnuť obojstranne výhodný kompromis: „Obsahuje to najlepšie z týchto dvoch svetov."

Letenky budú drahšie

Naopak, aj slovenskí pasažieri, ktorí využívajú letisko Schwechat, sa musia pripraviť na to, že zaplatia o niečo viac. Zatiaľ nie je známe, o koľko eur zdražie toto cestovanie. „Dohodli sme sa, že letenky budú trochu drahšie a na druhej strane jazda vlakom lacnejšia," povedal líder Zelených Werner Kogler na spoločnej tlačovke s Kurzom. Zdôraznil, že emisie musia zaplatiť svoju cenu v rámci boja proti klimatickým zmenám.

Zdraženie leteniek sa prejaví zvýšením dane. „V súčasnosti je to od 3,50 eura do 17,50 eura na osobu v závislosti podľa dĺžky letu," pripomenul agentúra Reuters.

Zelení si do koaličnej zmluvy presadili aj vyššie mýto pre nákladnú dopravu, a to pocítia aj slovenskí autodopravcovia. Nateraz nie je známe, o koľko sa zvýši. Isté je len to, že sa bude platiť viac za kamióny, ktoré najviac znečisťujú životné prostredie. „Rakúsko by sa malo stať európskym aj medzinárodným priekopníkom v ochrane klímy," podčiarkol Kogler, ktorý v novej vláde obsadí funkciu vicekancelára.

Kurzov úspech, hodnotia dohodu médiá

Rokovania medzi ľudovcami a Zelenými trvali od septembra 2019, keď sa konali predčasné parlamentné voľby. Medzi obidvoma stranami existujú viaceré názorové rozdiely. Platí to napríklad o migrácii – kým ľudovci sa prikláňajú k tvrdej línii, Zelení sú známi svojou ústretovosťou.

Rakúske médiá hodnotia obsah koaličnej zmluvy ako Kurzov úspech. „Je v nej veľa farby jeho politickej strany a málo zelenej," konštatoval server Kronen Zeitung. Treba však dodať, že napriek tomu, že Kogler urobil viaceré ústupky, môže mať dôvod na spokojnosť. Vyplýva to z toho, že Zelení budú riadiť ministerstvo životného prostredia, ktoré získa výrazne väčšiu agendu, než malo doteraz. Kogler si pritom vydupal, že štát zvýši dane za znečisťovanie.

Pokiaľ ide o problém nelegálnej migrácie, Kurz dosiahol, že koaličná vláda umožní úradom, aby preventívne mohli zadržiavať osoby zo zahraničia označené za nebezpečné aj bez súhlasu súdu. Šéfovi ľudovcov sa tiež podarilo dosiahnuť, aby sa rozšíril zákaz zahaľovania dievčat v školách. Po novom nebudú smieť mať zakrytú hlavu do štrnástich rokov, v súčasnosti je to do desiatich.

Zelení sú v Európe na vzostupe

Stanica Deutsche Welle poznamenala, že fungovanie novej vlády v Rakúsku si budú určite všímať v Nemecku. Zelení sa tam pohybujú v prieskumoch verejnej mienky už nad úrovňou 20 percent (vo voľbách v roku 2017 získali necelých deväť percent hlasov). Nedá sa preto vylúčiť, že by sa mohli stať súčasťou budúcej vlády po parlamentných voľbách v roku 2021. Mimochodom, ekologicky orientované strany sú vo viacerých štátoch EÚ v posledných rokoch na vzostupe. „Ako menší koaliční partneri sú vo vláde vo Švédsku a Fínsku, v Litve a Luxembursku," podotkol denník Financial Times.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Sebastian Kurz #rakúska vláda