Vírus z Číny sa rýchlo šíri, na Slovensku sa prvé podozrenie naň nepotvrdilo

Nový koronavírus zabil v Číne už 56 ľudí, nakazených je už viac ako dvetisíc ľudí. S odvolaním sa na úrady provincie Chu-pej, odkiaľ sa infekcia začala šíriť, o tom v nedeľu informovali zahraničné tlačové agentúry. Prvé podozrenie na pacienta s koronavírusom preverovali už aj slovenskí zdravotníci. Testy nakoniec toto ochorenie nepotvrdili.

26.01.2020 06:40 , aktualizované: 21:32
Koronavírus, Hong Kong Foto: ,
Vlaková stanica v Hong Kongu, ľudia sa pred koronavírusom chránia rúškou.
debata (307)

Správu priniesol portál tvnoviny.sk. Malo ísť o muža z bratislavskej Petržalky, ktorý mal podozrenie, že môže byť nakazený novým druhom vírusu. Muž bol prevezený do nemocnice na Kramároch, no testy toto ochorenie nepotvrdili.

„Ministerstvo zdravotníctva SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva situáciu veľmi pedantne monitoruje. Na Slovensku koronavírus k dnešnému dňu nebol potvrdený. Rezort však robí všetky preventívne opatrenia s cieľom maximálnej ochrany obyvateľstva. Rezort ma situáciu pod kontrolou a aj s cieľom nešíriť paniku bude zajtra o téme komplexne spolu s odborníkmi informovať,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Slovenský premiér Peter Pellegrini v súvislosti so situáciou okolo koronavírusu už zvolal na pondelok ráno stretnutie krízového štábu na ministerstve zdravotníctva SR. Na stretnutí sa Pellegrini chce informovať aká je aktuálna situácia v Európe a ako je Slovensko pripravené reagovať a chrániť občanov Slovenska pred nákazou, informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Vírus se šíri stále rýchlejšie

Schopnosť šírenia nového koronavírusu začína podľa čínskych úradov silnieť. Na rozdiel od SARS (akútneho respiračného syndrómu), ktorý sa začal šíriť v roku 2002 a usmrtil 800 ľudí, je nový koronavírus infekčný aj v inkubačnej dobe. Oznámil to dnes zástupca národnej zdravotníckej komisie Ma Siao-wej.

Ma povedal, že schopnosť prenosu vírusu rastie a chorých môže ďalej pribúdať. Pripustil, že sa o vírusu zatiaľ vie len málo a nie je ani jasné riziko spojené s prípadnou mutáciou vírusu. Je zrejmé, že je vírus infekčnej aj v inkubačnej dobe, ktorá trvá jeden až 14 dní. Tým sa líši od vírusu SARS. Úrady zintenzívnia opatrenia, ktoré majú šírenie zastaviť, dodal Ma.

Každý nakazený človek chorobu prenesie na ďalších dvoch až troch ľudí, uvádzajú dve na sebe nezávislé britské štúdie. Či sa bude infekcia šíriť, to podľa nich záleží na efektívnosti ochranných opatrení, pre zastavenie epidémie by sa však úradom muselo podariť zabrániť prenosu v 60 percentách prípadov. Vedci z univerzity v anglickom Lancasteri odhadujú že pri súčasnom stave bude iba vo Wu-chane do 4. februára viac ako 190 000 nakazených.

Nové opatrenia

Čínske úrady sa rozhodli prijať nové opatrenia, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu infekcie. Čínske cestovné kancelárie nebudú môcť od pondelka zabezpečovať hotelové rezervácie či pobyty pre skupiny, informovala čínska televízia CCTV. Pätnásťmiliónové severočínske mesto Tchien-ťin sa podľa vzoru Pekingu rozhodlo dočasne zastaviť prevádzku diaľkových autobusových liniek.

Pobrežné veľkomesto Šan-tchou na juhu krajiny v nedeľu rozhodlo o uzavretí pre osoby cestujúce odinakiaľ, automobilovú aj lodnú dopravu. Narušená je prevádzka taxíkov, prívozov a autobusov.

Čínou spravovaný Hongkong od nedele zneprístupnil populárne turistické atrakcie Disneyland a zábavný park Ocean Park. Úrady už skôr oznámili, že na neurčito je uzavretý aj šanghajský Disneyland či Zakázané mesto v Pekingu.

Vo Viedni testovali letušku

V Rakúsku sa nepotvrdilo podozrenie na prvý prípad nákazy novým koronavírusom známym pod označením 2019-nCoV, ktorý sa šíri z Číny. Informovala o tom v nedeľu večer webová stránka rakúskeho denníka Kurier.

Podozrenie sa preverovalo v súvislosti s čínskou letuškou, ktorú v sobotu večer hospitalizovali s príznakmi chrípkového ochorenia v Nemocnici Františka Jozefa vo Viedni. Testy, ktoré vykonali odborníci zo Viedenskej zdravotníckej univerzity, však dokázali, že pacientka nie je novým vírusom infikovaná.

„Chcel by som obzvlášť poďakovať tímu virologického centra Viedenskej zdravotníckej univerzity, ktorý testy realizoval tak rýchlo a poskytol istotu v tejto dôležitej otázke,“ uviedol predstaviteľ asociácie viedenských nemocníc Michael Binder.

Hospitalizovaná čínska pacientka strávila niekoľko dní v oblasti stredočínskeho mesta Wu-chanu, ktorý je epicentrom epidémie nového koronavírusu. Príznaky ochorenia sa u nej objavili po príchode do Viedne, v dôsledku čoho aplikovali rakúski zdravotníci prísne preventívne opatrenia.

Rakúske ministerstvo vnútra zvolalo na pondelok zasadnutie pracovnej skupiny, ktorá má v súvislosti so šírením nového vírusu zvážiť ďalšie kroky. Vláda však ubezpečuje, že v Rakúsku zatiaľ nie je žiaden dôvod na obavy.

Naopak nemocnica v kanadskom Toronte v sobotu popoludní oznámila, že ošetruje prvého pacienta s koronavírusom v krajine. Podľa zdravotníkov ide o päťdesiatročného muža, ktorý do krajiny 23. januára priletel z Wu-chanu.

„V Toronte nebol príliš dlho. Necítil sa dobre. Myslím si, že zostával doma a ľudia, ktorí s ním bývajú, sa sami izolovali,“ uviedla doktorka Barbara Yaffeová. Úrady upozorňujú, že hoci u muža prítomnosť vírusu zistili doktori v Toronte, pre úplné potvrdenie prítomnosti koronavírusu ho musí ešte nezávisle vyšetriť federálna zdravotnícka agentúra.

Vírus cestuje po svete

Ochorenie bola okrem Kanady potvrdené aj v ďalších krajinách sveta. Podľa Reuters ide v Ázii o Japonsko, Južnú Kóreu, Nepál, Malajziu, Singapur, Thajsko, Taiwan a Vietnam. V piatok prvé tri prípady v Európe oznámili francúzske úrady a druhú infikovanú osobu potvrdili tiež Spojené štáty. Prvého infikovaného človeka má aj Austrália.

Vírus sa v jedenásťimi­liónovom Wu-chane objavil koncom minulého roka. Prípady úmrtia nie sú hlásené len z provincie Chu-pej, ale aj z ďalších regiónov najľudnatejšej krajiny sveta.

Demonštranti v Hongkongu podpálili budovu vyčlenenú na karanténu

Skupina hongkonských protivládnych demonštrantov podpálila v nedeľu budovu, ktorá mala slúžiť na izoláciu osôb s podozrením na nákazu novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Maskovaní protestujúci v čiernych odevoch začali hádzať zápalné fľaše na prázdnu, novopostavenú obytnú budovu, v ktorej chceli hongkonské úrady zriadiť dočasnú karanténnu zónu. Objekt sa nachádza v hongkonskom okrese Fanling v blízkosti hraníc so zvyškom Číny, odkiaľ sa šíri nový vírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS.

Hongkonská vláda chcela v prípade potreby v tejto budove izolovať osoby, ktoré boli v blízkom kontakte s nakazenými, ale neprejavujú sa u nich symptómy ochorenia. Tento zámer však vyvolal odpor časti verejnosti, ktorá poukazovala na blízkosť obytných štvrtí a základnej školy.

Po nedeľňajšom proteste miestne úrady oznámili, že pozastavujú prípravné práce zamerané na zriadenie karanténnej zóny v komplexe Fai Ming Estate.

Hongkonská vláda v nedeľu večer zakázala vstup do mesta obyvateľom čínskej provincie Chu-pej, epicentra epidémie nového koronavírusu. Zákaz sa vzťahuje aj na iné osoby, ktoré túto provinciu navštívili v priebehu posledných 14 dní. Už predtým došlo k pozastavenou priamych letov a železničného spojenia medzi Hongkongom a Wu-chanom, v ktorom sa nový koronavírus objavil.

Výnimku zo zákazu majú len občania Hongkongu, v ktorom doposiaľ potvrdili šesť prípadov nákazy. V karanténe je 107 ľudí a u 77 osôb existuje podozrenie na nákazu. Ako dočasná karanténna zóna momentálne slúžia priestory zábavného parku nachádzajúceho sa v odľahlej vidieckej časti Hongkongu.

© Autorské práva vyhradené

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus