Koronavírus potvrdili v Nemecku, v Číne je 106 mŕtvych

Na nový koronavírus v Číne zomrelo už 106 ľudí a vyše 4 600 osôb je ním nakazených. Novú bilanciu v utorok zverejnili miestne médiá a informujú o nej svetové tlačové agentúry. V Nemecku potvrdili prvý prípad nákazy týmto typom vírusu.

28.01.2020 05:00 , aktualizované: 22:20
Kambodža, Foto: ,
Študenti v Kambodži čakajú na dezinfekciu rúk pred rannou výučbou.
debata (68)

Informovala o tom v noci na utorok agentúra DPA s odvolaním sa na bavorské ministerstvo zdravotníctva. Prípad sa objavil v okrese Starnberg pri Mníchove.

Pacient je podľa bavorského ministerstva v dobrom stave a izolovaný. Miestne úrady sa teraz snažia informovať ľudí, ktorí s nakazeným prišli do kontaktu. Podľa miestnych úradov je riziko šírenia nákazy v oblasti malé, uviedla DPA.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn povedal, že síce nie je prekvapený, že vírus sa dostal do Nemecka, ale prípad v Bavorsku podľa neho ukázal dobrú pripravenosť tamojších orgánov, ktoré robia všetko pre to, aby jeho šíreniu zabránili.

„Riziko pre zdravie ľudí v Nemecku v dôsledku nového respiračného ochorenia z Číny zostáva naďalej malé,“ povedal Spahn citujúc vyjadrenia odborníkov z berlínskeho Inštitútu Roberta Kocha.

USA vyvíjajú vakcínu na koronavírus. Honkong ju má, no bude ešte dlho testovať

Spojené štáty v utorok oznámili, že vyvíjajú vakcínu proti novému koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny a vyžiadal si už vyše 100 obetí na životoch. USA zároveň Peking vyzvali, aby v boji proti nákaze posilnil spoluprácu so svetovými zdravotníckymi úradmi. Informovala o tom agentúra AFP.

Anthony Fauci z amerického Národného inštitútu zdravia (NIH) novinárom povedal, že na NIH už začali s vývojom vakcíny. Pôjde o dlhý a neistý proces, no v inštitúte postupujú tak, akoby sa mala vakcína nasadiť.

„Inými slovami, zaoberáme sa najhorším možným scenárom, a síce, že nákaza sa rozšíri ešte viac“ dodal Fauci. Proces vývoja vakcíny by mal mať dve fázy, pričom každá z nich by mala trvať približne tri mesiace.

Vedci z Hongkongskej univerzity medzičasom údajne už vyvinuli vakcínu na koronavírus, avšak budú potrebovať celé mesiace na to, aby ju najskôr otestovali na zvieratách a následne budú najmenej rok potrebovať na testy na ľuďoch. Pre denník South China Morning Post to v utorok uviedol profesor Yuen Kwok-yung, ktorý je odborníkom na infekčné choroby. Na vakcíne pracoval jeho tím, ktorý izoloval dovtedy neznámy vírus z nakazeného pacienta. South China Morning Post píše, že vakcínu okrem v USA vyvíjajú tiež vedci v Číne.

EÚ aktivovala vnútorný systém rýchleho varovania

Európska únia aktivovala vnútorný systém rýchleho varovania, ktorý má slúžiť na výmenu informácií v rámci monitorovania šírenia smrteľného koronavírusu, ktorý sa už objavil aj v Európe – vo Francúzsku a v Nemecku. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Komisári EÚ sa tejto otázke majú venovať v stredu, uviedla hovorkyňa Európskej komisie (EK) Dana Spinantová. Dodala, že s členskými štátmi takisto komunikuje Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

Cieľom EK je koordinovaný postup všetkých členských krajín EÚ pri kontrole ľudí vracajúcich sa z Číny. EK preto požiadala o kontinuálne a detailné informácie, oznámili v Bruseli po utorňajšom zasadnutí Výboru EÚ pre zdravotnú bezpečnosť (HSC).

Zasadnutie HSC prebehlo podľa slov hovorkyne EK už tretíkrát. V centre diskusií boli ochranné opatrenia v jednotlivých krajinách EÚ, informácie o obyvateľstve, cestovné upozornenia a ďalšia koordinácia. Naplánované sú aj ďalšie zasadnutia spomínaného výboru.

V Maďarsku sa koronavírus nepotvrdil, nemocnice sú však pripravené

Všetky maďarské nemocnice sú pripravené na prípad prijatia pacienta infikovaného novým koronavírusom, vyhlásil v utorok v Budapešti minister pre ľudské zdroje Miklós Kásler.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV šéf zmieneného rezortu pripomenul, že zatiaľ v Maďarsku evidujú iba dve podozrenia na nákazu, avšak ani jedno sa nepotvrdilo.

Podľa Káslerových slov infekcia koronavírusom sa v Európe objavila iba ojedinele. Nie je však možné vylúčiť jej zavlečenie do Maďarska. Na tlačovej konferencii zaznelo, že na rýchlu identifikáciu vírusu sú pripravení pracovníci Národného zdravotného centra (NNK) i oblastných orgánov.

Spravodajský server Index.hu uviedol, že na budapeštianskej Semmelweisovej univerzite študuje takmer 400 ázijských študentov, z nich 52 je z Číny. Univerzita vyhodnocuje riziko ich nákazy na základe dotazníka, ktorý musia vyplniť.

Británia odporučila svojim občanom obmedziť cestovanie do Číny na minimum

Britské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo v utorok občanov Spojeného kráľovstva, aby do pevninskej Číny „cestovali len v nevyhnutných prípadoch“. Informovala o tom televízia Sky News.

Odporúčanie britského ministerstva prišlo po tom, čo sa v Číne začal koncom minulého roka šíriť nový koronavírus a na ochorenie, ktoré spôsobuje, už zomrelo viac ako 100 ľudí. Netýka sa však Hongkongu a Macaa.

Zdroj z rezortu diplomacie pre Sky News tiež uviedol, že vo štvrtok by malo z Číny evakuovať lietadlo Britov, ktorí o to majú záujem. Na podrobnostiach evakuácie sa ešte pracuje.

Boj proti epidémii „diabolských“ koronavírusov

Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok vyhlásil, že jeho krajina vedie vážny boj proti epidémii „diabolských“ koronavírusov, a prisľúbil transparentnosť v úsilí vlády zastaviť šírenie ochorenia.

„Táto epidémia je diabol a nemôžeme dovoliť, aby sa tento diabol utajoval,“ povedal Si na stretnutí so šéfom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), etiópskym politikom a vedcom Tedrosom Adhanomom. Prezidentove slová citovali čínske štátne médiá a tlačová agentúra AFP.

„Čínska vláda vždy zaujala otvorený, transparentný a zodpovedný prístup k včasnému zverejňovaniu informácií o epidémii a ich poskytovaniu domácemu obyvateľstvu i cudzím krajinám,“ doplnil čínsky líder.

Predstavitelia v epicentre nákazy a s ňou spojenej zdravotníckej krízy v Číne sa dostali pod paľbu kritiky za neschopnosť riešiť situáciu, pretože verejnosť nahnevalo, ako epidémiu zle zvládajú.

Viacero vysokopostavených Číňanov sa stalo na internete terčom posmechu za chyby v riešení krízy, napríklad aj Wang Siao-tung, guvernér stredočínskej provincie Chu-pej, kde smrtiaci vírus prvýkrát zistili.

Posmech, ktorý v súčasnosti vidno na sociálnych sieťach, je vzácnym prípadom, čo hnev verejnosti zvíťazil aj nad armádou cenzorov. V Číne je totiž kritika vládnych predstaviteľov zvyčajne vymazávaná.

Čína odložila jarný semester

Čína v utorok odložila začiatok jarného semestra. Odklad sa týka škôl a univerzít v celej krajine a súvisí s obavami z prepuknutia vírusovej epidémie. Informovala o tom agentúra AFP.

Študenti sú v súčasnosti na prázdninách pri príležitosti osláv nového lunárneho roku. Ministerstvo školstva zatiaľ neuviedlo dátum začiatku vyučovania.

Peking vyzval občanov, aby odložili cesty do zahraničia

Toto odporúčanie bolo vydané „s cieľom chrániť zdravie a bezpečnosť Číňanov a cudzincov,“ uvádza sa vo vyhlásení čínskeho imigračného úradu.

Ako informovala agentúra AFP, v texte vyhlásenia sa píše, že obmedzenie cezhraničného pohybu ľudí pomáha predchádzať výskytu nákazy a mať pod kontrolou jej ohniská. Vyhlásenie bolo vydané v čase, keď Čína vyvíja veľké úsilie, aby zastavila šírenie koronavírusu, ktorému už v tejto krajine podľahlo vyše 100 ľudí.

Ako poznamenala agentúra AFP, v roku 2018 podnikli Číňania takmer 150 miliónov ciest do zahraničia. Existujú preto obavy, že výrazné zníženie počtu ciest do zahraničia z Číny by mohlo vážne zasiahnuť medzinárodný cestovný ruch.

Thajsko potvrdilo šesť nových prípadov

V Thajsku potvrdili šesť nových prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 14. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na thajské ministerstvo zdravotníctva.

Vo všetkých šiestich prípadoch ide o čínskych turistov z provincie Chu-pej, ktorí prišli do Thajska pred niekoľkými dňami. Sú z mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia vírusu.

Ide o dve ženy a štyroch mužov vo veku 6–60 rokov. Päť zo šiestich nových prípadov sú členovia rodiny. Hospitalizovali ich v nemocnici v provincii Nontchaburí.

Severná Kórea prijíma núdzové opatrenia

Severná Kórea v utorok oznámila, že prijíma „núdzové opatrenia“ pred šírením nového vírusu zo susednej Číny. Podľa denníka Rodong sinmun Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) posilňuje karanténne opatrenia na letiskách, v prístavoch a pohraničných oblastiach a zavádza lekárske kontroly osôb vracajúcich sa zo zahraničia.

Severokórejský denník uviedol, že zdravotnícke úrady vypracovali odporúčania týkajúce sa hygieny a distribuovali ich do zdravotníckych zariadení. Agentúra AP pripomína, že Severná Kórea zatiaľ oficiálne nehlásila žiadne prípady nakazenia novým koronavírusom.

2019-nCoV

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Podozrenia na infekciu koronavírusom sa doteraz objavili aj na Slovensku, Rakúsku i v ČR, no nepotvrdili sa.

Podozrenie na koronavírus u pacienta hospitalizovaného v nemocnici v Uherskom Hradišti sa nepotvrdilo. Podľa spravodajskej televízie ČT24 to v utorok potvrdila hygienická stanica Zlínskeho kraja. Pacienta s podozrením na koronavírus pôvodne prijala nemocnica v Kroměříži. Nedávno sa vrátil z Činy. Zdravotníci muža transportovali z Kroměříža na špecializované oddelenie do nemocnice v Uherskom Hradišti. Odbery potom odoslali do laboratória.

Británia, Nemecko, Španielsko a Austrália v pondelok oznámili, že sa snažia pomôcť svojim občanom opustiť Wu-chan, ktorý bol uzavretý pre obavy z nákazy. Evakuáciu svojich občanov z Wu-chanu majú podľa skorších správ v pláne aj Spojené štáty, Francúzsko a Japonsko. Česká diplomacia rokuje o možnosti návratu niekoľkých svojich občanov, ktorí majú o evakuáciu záujem, s krajinami Európskej únie, predovšetkým s Francúzskom.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #koronavírus