Koronavírusu podľahla v Taliansku už šiesta osoba

Taliansko v pondelok popoludní oznámilo, že koronavírusu v krajine podľahla v poradí už šiesta osoba. Ide o ženu z mesta Crema v Lombardsku, ktorá sa liečila na rakovinu a bola v kritickom stave. Zomrela v nemocnici v meste Brescia. Informovali o tom miestne zdravotnícke orgány, píše agentúra APA. Ide už o piateho človeka, ktorý zomrel na koronavírus v regióne Lombardsko - ohnisku nákazy v Taliansku.

24.02.2020 06:26 , aktualizované: 17:37
Taliansko / Miláno / vojak / vojaci / rúško /... Foto: ,
Talianski vojaci s ochrannými rúškami hliadkujú na milánskom námestí Piazza del Duomo, 24. februára 2020.
debata (59)

Úrady predtým informovali o úmrtí 88-ročného muža, ktorý zomrel v talianskom regióne Lombardsko a o 84-ročnom mužovi v nemocnici v severotalianskom meste Bergamo, ktoré sa nachádza takisto v tomto regióne. Regionálne úrady už v 11 mestách a dedinách vyhlásili karanténu v snahe zastaviť šírenie choroby spôsobovanej koronavírusom. V oblasti uviazlo približne 50 000 obyvateľov.

Nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Taliansku potvrdili lekárske testy už u 219 ľudí, pričom 167 z nich sa nachádzalo v Lombardsku, 27 v regióne Benátsko a 18 v regióne Emilia-Romagna, potvrdil Borrelli. Infikovaných hlásili aj z ďalších dvoch regiónov.

Taliansko má zatiaľ najviac potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe.

V Japonsku potvrdili prvý prípad nákazy u maďarského občana

V Japonsku bola potvrdená nákaza novým koronavírusom u prvého maďarského občana. Ide o člena posádky výletného plavidla Diamond Princess, ktoré bolo od piateho februára v karanténe pri japonských brehoch kvôli epidémii tohto koronavírusu. S odvolaním sa na štátneho tajomníka pre komunikáciu a medzinárodné zastúpenie Tamása Menczera o tom informoval spravodajský server Hungary Today.

Karanténa plavidla Diamond Princess bola zrušená 19. februára a 22. februára povolili japonské úrady väčšine cestujúcich loď opustiť. Posádka ale zostala na palube – vrátane dvoch maďarských hudobníkov a jedného čašníka, dodal Menczer.

Nakazený maďarský občan bol umiestnený do izolácie a počas nasledujúcich dvoch až troch dní bude prevezený do nemocnice na pozorovanie. Pacient sa podľa Menczera „cíti dobre“.

Maďarské zdravotné úrady dnes tiež oznámili, že na letiskách v Budapešti a Debrecíne začnú kontrolovať cestujúci prilietajúci z Talianska. K tomuto kroku sa rozhodli po tom, čo sa v severnom Taliansku rozšírilo ohnisko nákazy, ktorá si už vyžiadala sedem obetí.

Grécko prijalo preventívne opatrenia

Po tom, ako sa nový koronavírus rozšíril v Taliansku, pristúpilo k prijatiu nových preventívnych opatrení aj Grécko, píše v pondelok agentúra DPA. Okrem iného od pondelkového rána oboznámili posádky trajektov premávajúcich medzi Talianskom a Gréckom s preventívnymi opatreniami, ktoré je potrebné prijať, aby sa rýchlo izolovali prípady podozrenia na nákazu, informoval v pondelok grécky rozhlas.

Už v nedeľu večer pozastavili Atény všetky školské zájazdy do Talianska. Študenti z desiatich škôl, ktorí sa aktuálne v Taliansku nachádzajú, by sa mali vrátiť do Grécka, uviedlo ministerstvo. „Všetky tieto opatrenia prijímame preventívne. Nie je žiadny dôvod na znepokojovanie sa,“ povedala v pondelok ráno vo vysielaní ministerka školstva Niki Kerameosová.

V Grécku dosiaľ prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 nezaznamenali.

150 nových obetí v Číne

Počet obetí epidémie koronavírusu v Číne sa v pondelok zvýšil na 2592 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 150 ľudí. Oznámila to Národná zdravotnícka komisia s tým, že všetky nové úmrtia okrem jedného evidujú v provincii Chu-pej, epicentre šírenia nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Takýto nárast počtu úmrtí je výrazne vyšší než bilancia 97 úmrtí, ktorú zdravotnícka komisia oznámila vo svojej každodennej bilancii v nedeľu.

Komisia v pondelok tiež potvrdila celkovo 409 nových prípadov infekcie v Číne. Väčšina z nich sa vyskytla taktiež v provincii Chu-pej. Počet nakazených od začiatku epidémie v krajine tým prevýšil 77 000.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali v takmer 30 krajinách.

Zmiernili karanténne opatrenia v meste Wu-chan

Z tohto epicentra nového koronavírusu umožnili za istých podmienok odísť niektorým ľuďom. Informovala o tom agentúra AFP. Mesto s 11 miliónmi obyvateľov je uzavreté od 23. januára po tom, ako úrady zastavili dopravné spojenia do Wu-chanu a z neho v snahe zastaviť šírenie koronavírusu.

Vedenie mesta v pondelkovom oznámení uviedlo, že osoby, ktoré nie sú obyvateľmi Wu-chanu, môžu opustiť mesto, ak sa u nich neprejavujú príznaky nákazy koronavírusom a nikdy sa nedostali do kontaktu s pacientmi.

Odísť môžu aj ľudia, ktorí na to majú osobitné dôvody, akými sú napríklad potreba liečby iných zdravotných problémov alebo zapojenie sa do prác týkajúcich sa prevencie epidémie.

Odchody musia byť časovo rozložené a ľudia pred odcestovaním musia požiadať o povolenie od miestnych úradov. V automobiloch opúšťajúcich mesto nesmú byť viac než dve osoby vrátane vodiča. Keď cestujúci dorazia do svojho cieľa mimo Wu-chanu, musia sa hlásiť tamojším úradom a sledovať svoj zdravotný stav 14 dní, dodalo mesto v oznámení.

Rozširovanie epidémie sa v Číne mimo provincie Chu-pej, ktorej je Wu-chan metropolou, spomalilo, keď viacero provincií už niekoľko dní po sebe nehlásilo nijaké nové prípady nákazy.

Šéf WHO: Svet by sa mal pripraviť na potenciálnu pandémiu koronavírusu

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok vyhlásil, že svet by sa mal viac usilovať o zamedzenie šírenia nového koronavírusu a zároveň by sa mal pripraviť na „potenciálnu pandémiu“. Informovala o tom agentúra AFP.

WHO zatiaľ situáciu okolo nového typu koronavírusu, ktorému podľahlo vo svete (prevažne v Číne) už viac ako 2600 ľudí, zatiaľ nepovažuje za pandémiu. Podľa Ghebreyesusa by jednotlivé krajiny mali „robiť všetko, čo je v ich silách, aby sa pripravili na potenciálnu pandémiu“.

Generálny riaditeľ WHO zároveň vyjadril „hlboké znepokojenie“ nad nárastom prípadov nákazy v Iráne, Taliansku a Južnej Kórei z posledných dní.

„Náhly nárast prípadov v Taliansku, Islamskej republike Irán a Kórejskej republike je hlboko znepokojujúci,“ povedal novinárom v Ženeve šéf WHO.

V iránskom meste Kom podľahlo vírusu už 50 ľudí

Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v iránskom meste Kom stúpol na 50. Informovala o tom v pondelok iránska polooficiálna tlačová agentúra ILNA.

Počet úmrtí na nový vírus je tak výrazne vyšší, než medzitým potvrdili iránski predstavitelia, ktorí hlásili 64 potvrdených prípadov nákazy vrátane 12 smrteľných.

Podľa miestneho zákonodarcu Ahmada Amírabádího Faráháního sa v Kome nachádza v karanténe viac ako 250 ľudí. Prvé úmrtia v tomto meste, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov a leží neďaleko Teheránu, podľa neho zaznamenali už 13. februára.

Iránske úrady však prvé prípady nákazy novým koronavírusom, ako aj prvé úmrtia oficiálne potvrdili až 19. februára, píše agentúra AP.

Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí potvrdil v pondelok 12 úmrtí.

Faráhání podľa ISNA obvinil Namakího „z klamstva“. Podľa neho totiž infekcii podľahlo 50 ľudí len v samotnom Kome.

„Zvyšné médiá tento počet nezverejnili, ale my nechceme cenzurovať nič, čo súvisí s koronavírusom, pretože sú ohrozené životy ľudí,“ uviedol pre agentúru AFP redaktor ILNA. Námestník iránskeho ministra zdravotníctva však správu agentúry poprel.

Iránska vláda sa zaviazala, že v súvislosti s koronavírusom bude transparentná. „Budeme oznamovať akékoľvek počty úmrtí na území celej krajiny,“ povedal hovorca vlády.

Prvé prípady nákazy koronavírusom oznámil Bahrajn, Kuvajt a Irak

V Kuvajte sú nakazení traja ľudia, ktorí navštívili Irán. V Bahrajne ochorela jedna osoba, ktorá sa tiež vrátila z Iránu.

V irackom šíitskom meste Nadžáf sa nákaza potvrdila u iránskeho študenta, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Pacient sa do Iraku dostal ešte predtým, než krajina uzavrela hraničné priechody s Iránom.

Afganistan potvrdil prvý prípad nákazy

Afganistan potvrdil v pondelok prvý prípad nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 na svojom území. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na afganského ministra zdravotníctva Férózuddína Féróza. Stalo sa tak po tom, ako v nedeľu Kábul oznámil, že v rámci preventívnych opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu preruší dopravné spojenia s Iránom, kde v uplynulých dňoch zaznamenali 12 úmrtí.

Féróz uviedol, že prvý prípad nakazenia bol zistený v meste Herát. Zároveň na tlačovej konferencii obyvateľov vyzval, aby necestovali do západnej provincie, ktorá hraničí s Iránom.

Národná bezpečnostná rada v Afganistane v nedeľu informovala o prechodnom pozastavení cestnej a leteckej dopravy do a z Iránu. Takisto bol pozastavený dovoz hydinových výrobkov z tejto krajiny. Afganské ministerstvá financií a vnútra sa budú snažiť zabrániť pašovaniu rúšok z krajiny a vyčlenia zdroje na ochranu zdravia obyvateľstva.

Juhokórejské Tengu je ohniskom nákazy

Juhokórejské letecké spoločnosti zastavili alebo plánujú zastaviť lety do mesta Tegu na juhovýchode krajiny, kde cez víkend hlásili stovky prípadov nákazy nových koronavírusom. Informovala o tom v pondelok agentúra Jonhap s tým, že práve Tegu, štvrté najväčšie mesto v krajine s 2,4 milióna obyvateľov, sa stalo ohniskom rozšírenia vírusu v Južnej Kórei.

K opatreniam zameraným na zastavenie šírenia epidémie bude patriť i dočasné uzavretie štátnych múzeí dejín a umenia, ako aj knižníc v krajine od tohto týždňa, oznámilo v pondelok ministerstvo kultúry v Soule.

Svoje plenárne zasadnutie stanovené na pondelkové popoludnie zrušil aj juhokórejský parlament, Národné zhromaždenie, po zistení, že minulý týždeň sa na parlamentnom fóre s poslancami zúčastnil pacient nakazený koronavírusom.

Ide o predstaviteľa Kórejskej federácie združení učiteľov, ktorého po potvrdení infekcie v sobotu umiestnili do karantény v nemocnici s Soule. Traja poslanci Jednotnej strany budúcnosti (UFP), ktorí sa s ním zúčastnili minulú stredu na parlamentom fóre, sa v pondelok nechali otestovať. Výsledky zatiaľ nie sú známe.

Muži v špeciálnom ochrannom odeve odnášajú... Foto: TASR/AP, Lim Hwa-young
Kórea Čína koronavírus prípady nárast Muži v špeciálnom ochrannom odeve odnášajú pacienta s podozrením na nákazu na nový koronavírus do sanitky v juhokórejskom meste Čcheongdo.

Južná Kórea okrem toho nariadila ľuďom s horúčkou a príznakmi respiračnej infekcie, aby prestali chodiť do škôl a svojich firiem, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciou chorôb (KCDC).

Krajina potvrdila v pondelok popoludní miestneho času 70 ďalších nových prípadov nákazy, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 833. Informovala o tom agentúra AFP. Z aktualizovaných údajov na webovej stránke Kórejského centra pre kontrolu a prevenciou chorôb (KCDC) vyplýva, že 231 prípadov predstavuje najväčší nárast za jeden deň.

Napriek znepokojivému nárastu potvrdených prípadov v posledných dňoch vláda v Soule podľa agentúry Johnap neplánuje rozšíriť zákaz vstupu cudzincov z Číny, ktorý platí len pre čínsku provinciu Chu-pej, epicentrum koronavírusu.

Naopak zákaz vstupu návštevníkov z Južnej Kórey medzičasom zaviedlo najmenej šesť iných krajín, pričom deväť ďalších sprísnilo cestovné obmedzenia týkajúce sa tejto ázijskej krajiny.

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Úradom nariadil, aby podnikli „bezprecedentné“ a „silné“ opatrenia na potlačenie šírenia epidémie. Nasledujúce dni budú podľa neho „veľmi dôležitým a rozhodujúcim okamihom“.

Najvyšší stupeň výstrahy umožňuje napríklad dočasne uzavrieť školy, ako aj obmedziť prevádzku verejnej dopravy či lety z Južnej Kórey a do tejto krajiny. Začiatok nového školského semestra v krajine odložili o týždeň na 9. marca.

Koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, sa v Číne od tamojšieho decembrového začiatku šírenia nakazilo približne 77 000 ľudí a 2 442 mu podľahlo. Mimo Číny dosiaľ evidujú 28 úmrtí a vyše 1 500 prípadov infekcie v takmer 30 krajinách.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Ázia #koronavírus