Saudská Arábia zruší trest bičovaním

Saudská Arábia zruší bičovanie ako formu trestu. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na smernicu tamojšieho najvyššieho súdu. Ten rozhodol, že bičovanie nahradia pokuty a tresty odňatia slobody.

25.04.2020 14:00
debata (42)

Opatrenie má byť podľa dokumentu rozšírením ľudskoprávnych reforiem kráľa Salmána a korunného princa Muhammada bin Salmána.

Saudská Arábia čelí kritike za väznenie disidentov a vraždu novinára Džamála Chášakdžího. Kráľovstvo má podľa aktivistov jeden z najhorších záznamov o ľudských právach na svete, pričom sloboda prejavu je tu prísne obmedzená a kritici vlády sa stávajú terčmi svojvoľného zatknutia. Bičovanie v Saudskej Arábii naposledy vyvolalo medzinárodné pobúrenie v roku 2015, keď blogera Ráifa Badawího odsúdeného za kybernetický zločin a urážku islamu zbičovali na verejnosti. Muža odsúdili na tisíc rán bičom, ale po správach, že takmer zomrel, časť jeho trestu zrušili.

Ako upozorňuje BBC, vlna zatýkania všetkých druhov disidentov zrušenie bičovania podkopáva. V piatok napríklad vo väzení zomrel po mŕtvici najprominentnejší saudskoarabský ľudskoprávny aktivista Abdulláh Hámid. Podľa ostatných aktivistov sa tak stalo preto, lebo úrady zanedbali jeho zdravotnú starostlivosť.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #bičovanie