V Británii podľahlo Covidu-19 vyše 32-tisíc ľudí. Najviac v Európe

O tri mesiace bude v USA viac ako 134-tisíc obetí koronavírusu, hovoria prognózy. Odkedy sa koronavírus po prvý raz objavil v Číne v decembri 2019, nakazilo sa ním celosvetovo už viac ako 3,5 milióna ľudí. V Európe sa infikovalo viac ako 1,5 milióna osôb - ich počet však môže byť značne vyšší, keďže mnohé krajiny testujú len tie najzávažnejšie prípady.

05.05.2020 06:00 , aktualizované: 23:18
debata (268)

23:16 Talianski experti varujú pred druhou vlnou koronavírusu, ktorá bude podľa nich najpravdepodob­nejšie sprevádzať postupné uvoľňovanie obmedzujúcich opatrení v krajine. Vyzývajú preto na zintenzívnenie snáh o identifikovanie možných nových prípadov, monitorovanie ich príznakov a vyhľadávanie osôb, s ktorými sa dostali do kontaktu.

“Epidémiu ešte nemáme za sebou. Stále tu je. Nechcem, aby si ľudia mysleli, že už nie je žiadne riziko a vraciame sa späť do normálu," povedal šéf oddelenia infekčných chorôb Národného zdravotníckeho inštitútu Giovanni Rezza pre denník La Repubblica.

22:30 Vedci v Holandsku v rámci laboratórnych testov identifikovali protilátku, ktorá môže zabrániť novému koronavírusu, aby infikoval zdravé bunky. Podľa vedcov by to mohlo pomôcť pri vývoji liečby ochorenia Covid-19, uviedla agentúra AFP.

Podľa štúdie uverejnenej v pondelok v časopise Nature Communications, sa protilátke podarilo neutralizovať nový koronavírus. Výskum sa zameriaval na protilátky vyvinuté na boj proti chorobe SARS v rokoch 2002–04, ktorú tiež spôsoboval koronavírus. Vedci identifikovali jednu protilátku, ktorá bola účinná aj proti súčasnému vírusu, SARS-CoV-2.

22:14 Organizácia Wien Museum, združujúca múzeá a ďalšie kultúrne zariadenia v rakúskej metropole, ešte koncom marca vyzvala verejnosť, aby fotografiami predmetov, ktoré teraz sprevádzajú ich každodenný život, prispeli do jeho zbierky dokumentujúcej pandémiu koronavírusu pre ďalšie generácie. V utorok múzeum informovalo, že už zozbieralo stovky takýchto záberov, píše agentúra AFP.

21:56 V americkom štáte New York naďalej klesá počet novo nakazených koronavírusom i počet hospitalizovaných, bilancia mŕtvych na komplikácie súvisiace s chorobou Covid-19 po výraznom poklese v predchádzajúcich dňoch stagnuje. Dnes to oznámil newyorský guvernér Andrew Cuomo. Naopak v susednom štáte New Jersey sa počet infikovaných aj obetí oproti predchádzajúcemu dňu zvýšil, v prípade mŕtvych je to podľa agentúry Reuters najväčší nárast od konca apríla.

21:34 Tadžický prezident Imomali Rachmon v utorok odvolal z funkcie ministra zdravotníctva. Nasim Olimzoda prišiel o funkciu po tom, ako vláda niekoľko týždňov bagatelizovala riziko rozšírenia infekčnej choroby Covid-19 na území Tadžikistanu, uviedla agentúra AFP.

Svoje prvé prípady nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 oznámil Tadžikistan 30. apríla. Dovtedy bol považovaný za jednu z mála krajín sveta, ktorým sa infekčné ochorenie Covid-19 vyhýba. Od 30. apríla, keď bolo pozitívne testovaných prvých 15 ľudí, ich počet podľa utorkovej bilancie vzrástol na 293. Úrady hlásia aj prvých päť úmrtí na chorobu Covid-19.

21:25 Vakcínu proti koronavírusu, na ktorej spolupracujú Nemecko a USA, začnú v Spojených štátoch podávať účastníkom klinickej štúdie. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters. Vakcínu vyvinula nemecká firma Biontech so sídlom v meste Mainz v spolupráci s americkou firmou Pfizer.

Po predbežných testoch uskutočnených v Nemecku nasleduje fáza klinických testov v USA. Vakcína má byť v USA podaná 360 zdravým dobrovoľníkom. Zo začiatku majú byť zaočkované len osoby vo veku od 18 do 55 rokov, neskôr aj starší účastníci štúdie.

21:22 Regionálne úrady na talianskom ostrove Sicília ponúkajú dotáciu na dovolenku strávenú na ostrove pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Pre tento krok sa rozhodli v snahe naštartovať cestovný ruch po pandémii koronavírusu, informoval v utorok britský denník Guardian.

21:08 Laboratórium v ​​čínskom veľkomeste Wu-chan a virologička Š‘ Čeng-li prezývaná netopieria žena sa dostali do centra súčasného sporu medzi Washingtonom a Pekingom o pôvode koronavírusu, píše dnes denník Financial Times.

Päťdesiatpäťročná vedkyňa, ktorá celý život zasvätila skúmaniu vírusov u netopierov a pracuje na pôde Wu-chanského inštitútu virológie, popiera teórie o tom, že by súčasná pandémia koronavírusu mohla byť zapríčinená únikom z jej laboratória.

20:33 V Spojených štátoch zomrelo na komplikácie súvisiace s koronavírusom už viac ako 70-tisíc ľudí. Uvádzajú to prepočty americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk) a tiež bilancia agentúry Reuters. V USA bolo ochorenie Covid-19 doteraz potvrdené u takmer 1,2 milióna ľudí. V počte mŕtvych aj v počte nakazených sú USA najpostihnutejšou krajinou sveta.

20:13 Dôsledky súčasnej krízy, spôsobenej pandémiou koronavírusu, veľmi pocíti aj slovenská kultúra a umelci. Na sociálnej sieti na to poukázala prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Galérie a múzeá už môžu znova otvoriť svoje brány, na otvorené divadlá, kiná a koncertné sály si ešte musíme počkať. Slovenská filharmónia dnes koncertuje bez publika,“ komentovala.

Hlava štátu sa nádeja, že všetky ďalšie koncerty Slovenskej filharmónie už budú s divákmi. Doplnila, že aj ona sama bude rada jednou z nich. „Potrebujeme kultúru a kultúra bude potrebovať nás,“ uzavrela Čaputová.

20:08 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil čiastočné uvoľňovanie reštrikcií, ktoré jeho vláda zaviedla kvôli pandémii Covid-19. Zmierňovanie obmedzení má začať už v nedeľu, keď budú napr. po šiestich týždňoch môcť ísť na prvú prechádzku seniori. Erdogan ale v pondelok tiež upozornil, že opatrenie môže vláda kedykoľvek znova sprísniť, ak počty nových prípadov nákazy koronavírusu začnú výrazne rásť.

19:40 Jemenské úrady na severe krajiny, ktorý ovládajú šiitskí povstalci nazývaní húsíovia, oznámili prvý prípad nákazy koronavírusom v hlavnom meste Saná. Informovala o tom v utorok s povstalcami spriaznená televízia al-Masíra s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Ako informovala agentúra Reuters, medzinárodne uznaná vláda, ktorá sídli na juhu krajiny, medzitým potvrdila ďalších deväť prípadov infekcie. V Jemene tak doteraz oficiálne zaznamenali 21 potvrdených prípadov infekcie vrátane troch úmrtí na území kontrolovanom medzinárodne uznanou vládou a jedno úmrtie v oblastiach ovládaných húsíami.

19:34 V Taliansku za posledný deň zaznamenali 236 úmrtí pacientov s koronavírusom, čo je zhruba o štyri desiatky viac, než v pondelok. Pozitívny test na ochorenie Covid-19 malo 1075 ľudí, čo je najmenej za dva mesiace. Informoval o tom dnes úrad civilnej ochrany.

Celkom v Taliansku od februára zomrelo 29 315 ľudí, pozitívne testovaných na koronavírus. Nakazilo sa cez 213-tisíc ľudí, viac ako 85-tisíc z nich sa už ale plne uzdravilo.

19:15 Nemecká spolková krajina Bavorsko začne od stredy zmierňovať obmedzenia voľného pohybu osôb zavedené na zabránenie šírenia nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v utorok na spravodajský týždenník Der Spiegel. Bavorská vláda v utorok rozhodla, že od 6. mája sa obyvatelia budú môcť stretnúť aj s osobu, ktorá s nimi nežije v spoločnej domácnosti a povolené budú aj návštevy príbuzných. Takisto budú otvorené aj detské ihriská.

17:57 Počet nahlásených prípadov domáceho násilia v Rusku sa počas tzv. lockdownu zdvojnásobil. Informovala o tom v utorok ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Podľa agentúry AFP uviedla, že za posledný mesiac bolo v Rusku nahlásených viac ako 13-tisíc prípadov domáceho násilia, pričom v marci ich bolo niečo cez 6 000.

17:29 Bulharská vláda v utorok oznámila, že školy budú v snahe zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu znovu otvorené až v prvej polovici septembra. Vyučovanie bude dovtedy prebiehať on-line. Materské školy zostanú zatvorené na neurčito, informuje agentúra AFP. „Dosiahli sme rozumný konsenzus s rodičmi, učiteľmi a zdravotníkmi, že tento školský rok by sa mal ukončiť formou on-line (výučby),“ uviedol minister školstva Krasimir Valchev.

17:06 Epidémii infekčnej choroby Covid-19 podľahol v Rusku aj hlavný konštruktér raketovo-vesmírnej korporácie Energija Jevgenij Mikrin. Generálny riaditeľ štátnej korporácie pre kozmické aktivity Roskosmos Dmitrij Rogozin podľa portálu Novaja gazeta informoval, že lekári bojovali o život 64-ročného Mikrina niekoľko týždňov, pričom použili „všetky možné prostriedky a metódy, choroba – žiaľ – bola silnejšia“. Správa, že sa Mikrin nakazil koronavírusom SARS-CoV-2, sa dostala na verejnosť v apríli.

16:00 Španielska vláda plánuje výrazne znížiť počet žiakov v triedach, aby sa obmedzilo možné šírenie nového koronavírusu na školách. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá. Doteraz bol vo väčšine regiónov maximálny počet detí v triede 28 na základnej škole a 40 na strednej škole. Podľa nových pravidiel nebudú môcť pedagógovia učiť viac ako 15 žiakov naraz.

15:59 Taxikára, ktorý ako prvý v Česku dostal experimentálny liek remdesivir proti chorobe COVID-19, v utorok prepustili z pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice (VFN) do domáceho liečenia. Robert Markovič (53) podľa spravodajského portálu iDNES.cz uviedol, že je šťastný, i keď priznal, že jeho „boj sa ešte neskončil“. Muž pred novinármi uviedol, že sa „musí hýbať, denne cvičiť, dostať sa do formy a získať svalovú hmotu“.

15:58 Židovskí veriaci sa môžu opäť modliť pri posvätnom Múre nárekov v jeruzalemskom Starom meste, keďže dosah koronavírusovej pandémie sa už v Izraeli zmierňuje. Naraz sa tam bude môcť modliť maximálne 300 osôb, oznámila v utorok Nadácia dedičstva Múru nárekov (WWHF).

15:03 V Iráne pribudlo 1323 pozitívne testovaných na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich celkový počet zvýšil na 99 970. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. „Počet potvrdených prípadov sa blíži k 100-tisíc. Za posledných 24 hodín sme prišli o 63 našich krajanov a do dnešného dňa evidujeme celkovo 6340 úmrtí na ochorenie COVID-19, spôsobené novým koronavírusom,“ povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

14:26 Švédsky technologický inštitút zistil veľké koncentrácie nového koronavírusu v kanalizácii hlavného mesta Štokholm. V utorok o tom informoval švédsky denník Dagens Nyheter, jeden z najčítanejších v severskej krajine, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AP. Analýza švédskeho Kráľovského technologického inštitútu (KTH) bola urobená v čistiacej stanici na západnom štokholmskom predmestí Bromma. Inštitút pre denník uviedol, že test môže naznačovať druhú vlnu koronavírusu.

14:20 V Británii zomrelo vyše 32-tisíc ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva nový druh koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje britského štatistického úradu. Spojené kráľovstvo tak predbehlo Taliansko a aktuálne má oficiálne najvyšší počet smrteľných obetí v Európe. Štatistický úrad pripočítal k svojim údajom viac ako 7000 úmrtí v Anglicku a vo Walese, čím sa celkový počet mŕtvych zvýšil na 32 313.

13:22 Španielsko hlásilo v utorok ďalších 185 úmrtí na nový koronavírus. Teraz je počet pacientov, ktorým diagnostikovali ochorenie COVID-19 a zomreli naň, celkovo 25 613. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Údaje, ktoré zapadajú do trendu celkového spomaľovania pandémie v krajine, nezahŕňajú tisíce ďalších ľudí, ktorí zomreli v opatrovateľských domovoch v marci a apríli bez toho, aby ich otestovali.

13:07 Za uplynulých 24 hodín pribudlo vo Fínsku ďalších 85 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Fínsky inštitút pre zdravie a zdravotnú starostlivosť v utorok uviedol, že celkový počet nakazených vo Fínsku sa zvýšil na 5 412. Ochoreniu doposiaľ podľa údajov inštitútu podľahlo 240 ľudí a približne 3000 pacientov sa uzdravilo, informovala agentúra TASS.

12:33 Belgické úrady očakávali, že v priebehu tohto týždňa dôjde k prekročeniu osemtisícovej hranice obetí na chorobu Covid-19. Stalo sa tak už v priebehu pondelka, keď na nový typ koronavírusu zomrelo ďalších 97 pacientov, čo znamená, že krajina od vypuknutia nákazy eviduje 8016 úmrtí. Uviedla to tlačová agentúra Belga. Za posledných 24 hodín bolo hlásených 242 nových potvrdených prípadov kontaminácie a celkový počet prípadov sa tak v Belgicku zvýšil na 50 509. V utorok ráno sa v nemocniciach nachádzalo 3082 pacientov nakazených novým koronavírusom, z čoho 646 bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Televízna stanica RTBF v utorok upozornila, že v súvislosti s prvou etapou uvoľňovania ochranných opatrení, ktorá sa začala v pondelok 4. mája, by všetci občania mali mať možnosť zakúpiť si ochranné masky, ktoré už budú môcť zakúpiť aj v supermarketoch. Ich nosenie je totiž povinné v prostriedkoch verejnej dopravy a ľudia ich používajú aj pri styku s úradmi, v čakárňach pri návšteve u lekára a pri ďalších príležitostiach. Kvôli ich nedostatku v lekárňach boli ochranné masky vyhradené predovšetkým pre zdravotnícky personál, policajtov a pre úradné potreby.

12:15 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Slovinsku v pondelok o šesť na 1445. Pritom v sobotu a nedeľu neboli zaznamenané žiadne nové prípady, hoci cez víkend bolo urobených aj menej testov. V pondelok otestovali 1338 ľudí, informovala v utorok krátko pred poludním slovinská tlačová agentúra STA.

11:58 Ruský premiér Michail Mišustin, ktorý je nakazený novým koronavírusom, sa vo všeobecnosti cíti dobre a lieči sa podľa predpísaného harmonogramu. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa jeho hovorcu Borisa Beľakova. „Michail Vladimirovič sa nachádza v jednom zo štátnych zdravotníckych zariadení pod dohľadom lekárov,“ povedal Beľakov.

11:34 V Maďarsku v pondelok obnovili zdravotnú starostlivosť, ktorá bola od 16. marca obmedzená iba na naliehavé prípady. Obnovu sprevádzali problémy a nedostatok informácií, pretože viaceré vyšetrenia a úkony sú podmienené negatívnym testom na nový druh koronavírusu, uviedol v utorok spravodajský server Mérce.hu. V súvislosti s procesom testovania nedostali potrebné informácie zdravotné inštitúcie, ale ani pacienti. „Mnohých pacientov bez negatívneho nálezu na koronavírus poslali domov bez ošetrenia,“ píše server.

10:44 Pacient, ktorému 27. decembra neďaleko Paríža diagnostikovali zápal pľúc, mal v skutočnosti koronavírus. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na jeho lekára. Doktor Yves Cohen povedal francúzskym médiám, že vzorky, ktoré v tom čase pacientovi odobrali, nedávno otestovali aj na COVID-19 a boli pozitívne. Päťdesiatnik sa medzičasom úplne zotavil a vraj netuší, kde sa mohol nakaziť, pretože nebol v žiadnych infikovaných oblastiach.

Znamená to však, že sa vírus dostal do Francúzska takmer o mesiac skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Až dosiaľ boli prvé tri prípady potvrdené 24. januára, pričom dvaja nakazení boli v čínskom Wu-chane a tretí bol ich blízky príbuzný.

10:34 Okrem obvyklých príznakov nákazy novým koronavírusom, akými sú teploty, suchý kašeľ a dýchavičnosť, môžu byť ďalším prejavom ochorenia aj takzvané covidové prsty. Viac v tomto článku.

10:25 India zaznamenala v utorok najvyšší denný nárast počtu úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, ktorý prišiel v čase uvoľňovania opatrení. Informovala o tom agentúra DPA. Zza uplynulých 24 hodín v krajine spôsobila choroba COVID-19 195 úmrtí. Celkový počet úmrtí vzrástol na 1 568. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo 3 900 nových prípadov nákazy. Celkovo India hlási už 46 433 prípadov. Uzdravilo sa 12 849 infiko­vaných.

10:11 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku ďalších 10 102 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Federálny krízový štáb v utorok ďalej podľa agentúry TASS informoval, že celkový počet nakazených vo všetkých regiónoch sa zvýšil na 155 370. Ochoreniu doposiaľ podľa údajov krízového štábu podľahlo 1 451 ľudí a 19 865 pacientov sa uzdravilo. Približne 4 961 nových infikovaných pacientov nevykazuje žiadne symptómy.

9:57 Do utorňajšieho rána zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 ďalších 12 chronicky chorých pacientov a počet potvrdených nakazených stúpol o 30 na 3065, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho krízového štábu zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu. Počet obetí vzrástol na 363. Z ochorenia sa vyliečilo 709 pacientov.

9:48 V pondelok potvrdili na Slovensku osem nových prípadov ochorenia Covid-19. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Celkovo tak Slovensko eviduje 1 421 ľudí pozitívnych na toto ochorenie. Viac v tomto článku.

9:35 Česku je už 7 841 potvrdených prípadov koronavírusu. V noci na utorok pribudlo 22 infikovaných. Počet obetí stúpol od pondelňajšieho večera o jednu na 252. V utorok ráno o tom informoval český spravodajský portál Novinky.cz. Aktuálne sa na chorobu COVID-19 lieči v Česku 3 773 ľudí. Počet vyliečených stúpol na 3 816. Urobených bolo 269 093 testov.

9:12 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás predĺžil neskoro v pondelok núdzový stav v dôsledku koronavírusu až do 5. júna. Niektoré opatrenia však budú uvoľnené, píše agentúra AFP.Núdzový stav platí pre všetky palestínske oblasti na západnom brehu rieky Jordán. Územie pásma Gazy riadi vláda pod vedením hnutia Hamas, ktorá už začala opatrenia uvoľňovať.

8:40 Južná Kórea hlásila v utorok tri nové prípady nákazy koronavírusom, ale všetky sú donesené z iných krajín, žiadne prípady miestneho prenosu infekcie neboli zaznamenané. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Počet úmrtí stúpol od pondelka o dve na celkovo 254.

8:12 Po celom svete zomrelo s ochorením Covid-19 k dnešným 07:00 SELČ 251 562 ľudí a koronavírusová infekcia sa potvrdila u 3 584 118 osôb. Vyplýva to z údajov zhromaždených americkou Univerzitou Johnsa Hopkinsa (JHU), ktorá vývoj pandémie celosvetovo monitoruje.

Podobný počet potvrdených infikovaných ako Spojené štáty zaznamenala tiež Európa. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) sa k dnešnému ránu v európskych krajinách potvrdil Covid-19 u 1 164 91­2 obyvateľov. Zomrelo ich tu 136 347, teda takmer dvakrát viac ako v USA.

7:25 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku stúpol o 685 na 163 860, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI). V krajine s 83 miliónmi obyvateľov počet úmrtí kvôli nákaze vzrástol počas pondelka o 139 na 6 831. Počet novo registrovaných infekcií v posledných dobe výrazne klesá. Najviac postihnutou spolkovou krajinou zostáva Bavorsko.

7:18 Turecko zmierni od nedele zákaz vychádzania pre osoby nad 65 rokov, a o pár dní na to aj pre mladých ľudí do 20 rokov. Oznámil to v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ako jeden z krokov postupného uvoľňovania opatrení. Erdogan uviedol, že od 11. mája budú môcť v krajine opäť vykonávať svoju činnosť holičstvá aj kaderníctva a otvoria sa aj nákupné centrá.

6:40 Fínsko povolí od 1. júna znovuotvorenie reštaurácií či zariadení pre verejnosť ako sú knižnice, divadlá či športoviská. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšej vlády o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. Od rovnakého dátumu sa tiež na 50 zvýši počet ľudí, ktorí sa budú môcť stretnúť na verejnosti na rovnakom mieste. V krajine dosiaľ zaznamenali 5 327 prípadov nákazy koronavírusom a 240 úmrtí na ochorenie COVID-19.

6:00 V Spojených štátoch do 4. augusta na komplikácie súvisiace s chorobou COVID-19 zomrie najmenej 134 000 ľudí. V aktualizovanom modeli to podľa televízie CNN uviedol Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) pri Washingtonskej univerzite. Nový prepočet tak očakáva zdvojnásobenie bilancie obetí koronavírusu, ktorých je teraz v USA podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa zhruba 68 000. Šéf Ihne Christopher Murray uviedol, že inštitút dôkladne prehodnotil stratégie modelových výpočtov a pristúpil k hybridnému systému s využitím dát od štyroch mobilných operátorov. Za najdôležitejšie zmenu Murray označil zahrnutie vplyvu predčasného uvoľňovania sociálneho odstupu, čo malo na rast očakávaného počtu obetí zásadný dopad. Doterajšie odhady IHME boli považované za presné.

S výrazným nárastom infikovaných aj obetí počíta podľa informácií denníka The New York tiež vláda prezidenta Donalda Trumpa, ktorá tlačí na rýchle obnovenie hospodárskeho života v krajine. Podľa interných vládnych dokumentov, ktoré denník získal, sa očakáva k 1. júnu denný prírastok 3000 mŕtvych, čo by bol takmer dvojnásobok aktuálneho stavu. Vládne odhady podľa The New York Times sú vytriezvením zo zlepšujúcej sa situácie, keď sa jednotlivé štáty USA začínajú vracať k normálnemu životu. Uvoľnenie karanténnych opatrení tak môže viesť k zhoršeniu situácie.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus