Reštaurácia Mediamatic Biotoop na amsterdamskom ostrove Oosterdok zatiaľ intímne skleníkové večere testovala len na známych a príbuzných zamestnancov. Od konca mája si však stôl môže objednať každý.
„Je to naozaj útulné, veľmi pekné a jedlo je skvelé," hodnotila večeru Janita Vermeulenová, ktorá patrila k testovacím hosťom.
„Momentálne sa učíme, ako udržiavať čistotu a zlepšiť obsluhu a ako elegantne pozbierať použitý riad, aby hostia mali pocit, že je o nich dobre postarané," hovorí prevádzkovateľ podniku Willem Velthoven. Už teraz sa čašníci snažia minimalizovať fyzický kontakt so zákazníkmi tak, že taniere s jedlom do skleníka doručujú na dlhých doskách, aby dovnútra vôbec nemuseli vstupovať.
Reštaurácie v Holandsku sú pre epidémiu zatvorené prinajmenšom do 19. mája, môžu však ponúkať jedlo so sebou. Profesijná asociácia KNH varovala, že aj keď budú môcť podniky otvoriť s obmedzenou kapacitou, mnohé z nich pre reštrikcie a nové hygienické pravidlá budú čeliť reálnemu riziku bankrotu.
„Bol to jeden z najprijateľnejších nápadov z veľkého množstva, o ktorých sme uvažovali,“ povedal Velthoven pre NL Times. Podľa neho ľudia novinku prijali vynikajúco. „Dosiaľ sme pripravili rezervácie na posledný májový týždeň a jún a všetky sa ihneď vypredali,“ neskrýval radosť.
V každom z prvej pätice postavených skleníkov zatiaľ môžu sedieť traja zákazníci, hoci kapacita je vyššia. „Je to preto, že sme stále opatrní,“ vysvetlil šéf prevádzky. „Máme väčšie skleníky, ale to, ako ich budeme využívať, závisí od vývoja situácie. V prípade členov jednej domácnosti sú väčšie skupiny, prirodzene, povolené,“ doplnil.