Povinné nosenie rúšok vonku sa skončí v Česku 25. mája

Spojené štáty zaznamenali najmenej obetí koronavírusu od marca. V čínskom Šanghaji otvorili opäť Disneyland, limitujú však počet návštevníkov. Rusko sa stalo krajinou s tretím najvyšším počtom osôb infikovaných koronavírusom na svete. Dianie sledujeme online.

11.05.2020 05:55 , aktualizované: 18:41
debata (376)

21:35 Aprílové znovuotvorenie jaslí, škôlok a prvého stupňa základných škôl v Nórsku nemalo za následok opätovné zosilnenie epidémie. Skonštatovali to podľa agentúry AFP zdravotnícke úrady škandinávskej krajiny, v ktorej sa tento týždeň otvára aj ďalší stupeň základnej školy a stredné školy. Nórsko patrilo medzi prvé európske krajiny, ktoré pristúpili k otváraniu škôlok a materských škôl, v Nórsku nazývaných „barnehager“. Otvorilo ich už 20. apríla. O týždeň neskôr ich nasledoval prvý stupeň základných škôl.

20:44 Slovinská vláda v pondelok oznámila, že od utorka opäť povolí civilnú leteckú dopravu z medzinárodných letísk v krajine. Zákaz civilnej leteckej dopravy zo zahraničia platil od 17. marca. Cieľom bolo obmedziť šírenie koronavírusu. Lety z menších letísk sú zakázané naďalej, až do 12. júna. Podľa vyhlásenia vlády už zákaz nie je potrebný, pretože letecké spoločnosti aj tak lety neprevádzkujú.

19:40 Švajčiarsko začalo v pondelok postupný návrat takmer k normálu, čo umožnil nedávny pokles v potvrdených prípadoch nákazy novým koronavírusom. Vláda uvoľnila bezmála dva mesiace platné obmedzenia, ktoré znamenali zatvorenie škôl, úradov, reštaurácií a skoro všetkých obchodov s výnimkou predajcov potravín a lekární, uviedla tlačová agentúra AP. V nákupnej oblasti v starom meste Ženevy nastal väčší ruch, keďže deti sa vrátili do tried, obchody znova otvorili svoje dvere zákazníkom a reštaurácie v centre obnovili prevádzku. Museli však postaviť zásteny medzi stolmi, roztiahnuť dlho nepoužívané slnečníky a umiestniť pri vchodoch nádoby s dezinfekčným prostriedkom na ruky. Švajčiarsky federálny úrad verejného zdravia oznámil, že za posledný deň zaznamenal iba 39 nových prípadov nákazy, čím sa potvrdil pokles oproti vrcholu pandémie, keď 23. marca pribudlo za jediný deň takmer 1500 prípadov. Celkovo Švajčiarsko zaznamenalo počas pandémie nového koronavírusu 30.344 potvrdených prípadov infekcie a 1543 úmrtí.

18:40 V Česku nebude od 25. mája povinné nosiť rúška na otvorených priestranstvách za predpokladu, že ľudia dodržia dvojmetrové odstupy. Schválila to v pondelok česká vláda na návrh ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha, informuje spravodajský server Novinky.cz. Ako ďalej Vojtěch uviedol, termín bol zvolený po konzultácii s epidemiológmi. Už od utorka bude platiť výnimka z nosenia rúšok pri štátnych a prijímacích skúškach, ale v miestnosti bude môcť byť maximálne 15 ľudí.

18:12 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a jeho český náprotivok Miloš Zeman hovorili v pondelok telefonicky o pandémii koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. „Prezidenti si vymenili informácie o situácii vo svojich krajinách,“ napísal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček na Twitteri. Hlavy štátov takisto diskutovali o plánovanej návšteve Steinmeiera v Českej republike. Jej termín závisí od epidemiologickej situácii v krajine.

17:52 Kosovský premiér Albin Kurti je v domácej karanténe po tom, čo sa vystavil možnej nákaze koronavírusom. Politik v pondelok informoval, že sa stretol s predstaviteľom ministerstva, ktorý bol v blízkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, a tak sa izoluje vo svojom byte. Kosovo už zmiernilo niektoré zo svojich reštriktívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu, hranice má však stále zavreté a rovnako aj väčšinu podnikov. Do pondelka v krajine zaznamenali 28 úmrtí v dôsledku COVID-19 a 884 potvrdených prípadov nákazy.

17:44 Británia zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 210 úmrtí na koronavírus, informovala v pondelok agentúra Reuters. Celkovo tak v Británii ochoreniu COVID-19 podľahlo 32 065 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Doposiaľ sa v Británii uskutočnilo 1.921.770 testov na koronavírus (niektoré osoby boli testované viackrát), len počas nedele ich vykonali 100 490. Od nedele pribudlo 3 877 pozitívne testovaných osôb, celkovo ich je 223 060.

17:01 Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol v pondelok o zrušení pracovného voľna, ktoré zaviedol s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Ľudia sa do práce môžu vrátiť už v utorok. Informovala o tom agentúra AFP. Rozhodnutie, ktoré priemyselné zariadenia sa otvoria, však ostáva na krajských, oblastných a republikových úradoch. Putin zdôraznil, že je nevyhnutné udržať pracovné miesta a ochrániť ekonomiku pri dodržiavaní prísnych hygienických opatrení.

16:40 Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré museli v dôsledku pandémie koronavírusu zrušiť, budú môcť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca roka 2021. Majiteľovi môžu tiež v cene lístka ponúknuť poukážku na iné podujatie. Viac v tomto článku.

16:30 Povinná štátna karanténa pri návrate zo zahraničia platí v Európe len na Slovensku a Cypre. Upozornil na to poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Radovan Kazda. Z analýzy, ktorú vypracoval na základe stránok vlád krajín v Európe, napríklad vyplynulo, že v krajinách ako Dánsko, Holandsko, Portugalsko či Veľká Británia platí domáca karanténa ako odporúčanie. Slovensko tak patrí ku krajinám s najprísnejšími opatreniami.

Podľa Kazdu sa analýza skladá predovšetkým zo stránok jednotlivých vlád o Covide-19, zo stránok Európskej komisie, médií a ďalších dôveryhodných zdrojov. „Podrobné výsledky prieskumu nájdete TU. Pre časové obmedzenia nebolo jeho cieľom poskytnúť presnú analýzu opatrení, ale len orientačný pohľad na uplatňované karanténne regulácie, preto text neprešiel odbornou oponentúrou. Text zároveň priebežne aktualizujeme,“ uzavrel.

16:02 Herci a ďalší umelci, ktorí účinkujú pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu, nebudú musieť nosiť rúška. Výnimku, o ktorú žiadali filmári a producenti audiovizuálnych diel, odobril Úrad verejného zdravotníctva SR. Viac v tomto článku.

15:48 V mexickom väzení podľahol koronavírusu známy drogový boss Moisés Escamilla May. Štyridsaťpäťročný Escamilla bol lídrom frakcie jedného z najobávanejších narkokartelov v krajine Los Zetas. Vo väzení si odpykával 37-ročný trest za organizovanú kriminalitu. Obvinenia voči nemu zahŕňali napríklad podiel na sťatí 12 osôb v Yucatáne. Úrady ho vnímali ako mimoriadne nebezpečného väzňa a až do svojej smrti sa nachádzal vo väznici s maximálnym stupňom stráženia Puente Grande v štáte Jalisco.

15:35 Šéf švédskej civilnej obrany Dan Eliasson v pondelok pripustil, že jeho krajina mohla na pandémiu koronavírusu zareagovať aj „trocha rýchlejšie“. S odvolaním sa na Eliassonov rozhovor pre rozhlasovú stanicu Sveriges Radio o tom informovala agentúra AP.

Toto vyhlásenie prichádza podľa AP po tom, ako švédska ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová ešte minulý mesiac v televízii vyhlásila, že vláda v Štokholme „nedokázala ochrániť seniorov“. V miestnych domovoch dôchodcov prudko narastá počet obetí. Zamestnanci daných zariadení pritom podľa správ často pracujú bez ochranných prostriedkov. Švédsko si podľa AP v boji s nákazou zvolilo neobvykle mäkký prístup.

15:15Holandsku sa v pondelok znovu otvorili materské aj základné školy, ktoré boli približne dva mesiace zatvorené v dôsledku opatrení prijatých na zamedzenie šírenia koronavírusu, informuje agentúra DPA. V krajine sa znovu otvorili aj kaderníctva a kozmetické a masážne salóny, pričom niektoré z nich privítali svojich prvých zákazníkov už krátko po polnoci. Otvoriť sa tiež mohli autoškoly či napríklad knižnice.

14:56 V nedeľu došlo v Belgicku opäť k poklesu obetí i nových hospitalizácií v súvislosti s ochorením COVID-19. Uviedla to v pondelok televízna stanica RTBF. V priebehu nedele bolo nahlásených 368 nových prípadov nákazy. Celkový počet potvrdených prípadov je 53 449. V pondelok predpoludním bolo v nemocniciach 2222 pacientov, pričom 478 z nich bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti a 299 potrebovalo respiračnú pomoc. V nedeľu pribudlo 62 nových úmrtí v spojitosti s Covidom-19, čím Belgicko registruje už 8 707 obetí pandémie koronavírusu.

14:30 Od vyhlásenia mimoriadnej situácie doteraz preverovala polícia v Trnavskom kraji 124 podnetov týkajúcich sa porušenia lekárom stanovenej karantény. Z nich sa 118 potvrdilo. Uviedla to pre TASR krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

14:23 Na vysokoškolskom internáte Družba v Bratislave, ktorý aktuálne využívajú repatrianti, bolo doposiaľ ubytovaných 132 osôb. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Internáty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave slúžia ako karanténne zariadenia. Ako informoval na sociálnej sieti riaditeľ Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra – Mlyny UK Peter Petro, od 23. apríla sú internáty v oficiálnom stave pohotovosti z dôvodu záujmu nadriadených inštitúcií využiť ich kapacity na karanténne účely. UK deklarovala, že študenti, ktorí na internátoch v Mlynskej doline ostali, budú od osôb v karanténe fyzicky oddelení.

13:51 Európska únia poslala ochranné masky FFP2 do Severného Macedónska a Čiernej Hory. Podobné zásielky predtým odoslala aj do Talianska, Španielska a Chorvátska, informovala v pondelok Európska komisia. Najnovšia zásielka bola uskutočnená v rámci systému rescEU, ktorý je súčasťou mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Ochranné masky boli poskytnuté zo spoločnej európskej rezervy lekárskeho vybavenia, ktorá bola vytvorená na pomoc krajinám postihnutým pandémiou koronavírusu.

13:24 Na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave priletia v pondelok ďalší repatrianti. Zároveň vybavia let repatriantov do Veľkej Británie. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. „Na palube sa okrem Slovákov nachádzajú aj cestujúci z Veľkej Británie či z Českej republiky,“ uviedla. Odlet z Bratislavy do britského Londýna-Stanstedu plánujú o 13.25 h a repatriačný prílet z Londýna do Bratislavy o 21.00 h.

13:12 Bielorusko hlási za pondelok 933 nových prípadov ochorenia COVID-19 a celkový počet nakazených v krajine sa tak zvýšil na 23 906 osôb. V krajine zaznamenali aj štyri nové úmrtia, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 135. Bielorusko je jednou z mála krajín, ktorá v súvislosti s pandémiou koronavírusu neuzavrela hranice, neobmedzila podnikanie a pokračuje v organizácií verejných podujatí.

12:49 Španielsko zaznamenalo v pondelok 123 nových úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čo je najnižší počet od 18. marca, keď ich bolo 107. V niektorých častiach krajiny začali s uvoľňovaním prísnych opatrení. Informovali o tom agentúra AP a denník El Mundo. Celkový počet úmrtí v Španielsku dosiahol podľa údajov tamojšieho ministerstva zahraničných vecí 26 744 a 227 436 osôb je infikovaných.

12:25 Česko od pondelka pokračuje ďalšou a doposiaľ najväčšou vlnou uvoľňovania mimoriadnych opatrení, informuje portál Novinky.cz. Za dodržania prísnych hygienických pravidiel sa v ČR znovu otvárajú obchodné centrá s plochou nad 5000 m2, s výnimkou stravovacích zariadení nachádzajúcich sa v ich priestoroch. Fungovať tiež začínajú vonkajšie terasy reštaurácií.

Ľudia v Česku môžu tiež opäť zájsť k holičovi alebo na manikúru. Môžu sa opäť konať aj svadobné obrady, bohoslužby a ďalšie hromadné akcie do 100 ľudí. Obnovená je tiež prevádzka divadiel, koncertných siení a kín avšak vždy s účasťou nepresahujúcou 100 osôb. Pre návštevníkov sa otvárajú aj galérie a múzeá. Od pondelka sa zvyšuje aj kapacita študijných skupín na školách, a to na 15 osôb. Uvoľnené sú tiež pravidlá pre športovanie.

12:02Poľsku zaznamenali v pondelok 210 nových prípadov nákazy koronavírusom a tri ďalšie úmrtia, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet nakazených v Poľsku stúpol od nedele na 16.206 a ochoreniu COVID-19 podľahlo už 803 ľudí. Z nákazy sa vyliečilo 5816 osôb. Od 20. apríla vláda začala s postupným uvoľňovaním niektorých opatrení.

11:30 Rusko sa stalo krajinou s tretím najvyšším počtom osôb infikovaných koronavírusom na svete po tom, ako celkový počet potvrdených prípadov nákazy v krajine dosiahol 221 344. Infor­movala o tom v pondelok agentúra TASS. Rusko v počte infikovaných predbehlo Britániu (219 183 naka­zených) aj Taliansko (219 070 naka­zených) a zaradilo sa za druhé Španielsko (224 390 naka­zených) a prvé Spojené štáty (1,4 milióna nakazených).

Ako spresnila s odvolaním sa na údaje ruského krízového strediska agentúra Interfax, v krajine pribudlo za jeden deň 11 656 prípadov ochorenia COVID-19, pričom 5 417 nových zaznamenaných prípadov – 46.5 percenta – bolo podľa strediska bezpríznakových.

10:53 Francúzsko začalo od pondelka s postupným uvoľňovaním prísnych opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré boli v platnosti od polovice marca. Informuje o tom agentúra DPA. Kľúčové štatistiky v súvislosti s pandémiou v posledných dňoch zaznamenávajú pokles v počte prípadov, uvádza spravodajský server France 24. Úrady však upozorňujú, že ľudia musia byť aj naďalej obozretní.

Väčšina obchodov a ďalších prevádzok v krajine sa znovu otvorí. Obyvatelia krajiny sa môžu od pondelka vybrať von z domu bez toho, aby mali pri sebe príslušné potvrdenie. Základné školy sa postupne otvoria tento týždeň a od budúceho týždňa majú nasledovať stredné školy v menej postihnutých oblastiach.

9:53 Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Maďarsku na ochorenie Covid-19 osem chronicky chorých ľudí vo veku od 51 do 87 rokov a pribudlo 21 prípadov infekcie. Informovala o tom v pondelok agentúra MTI s odvolaním sa na údaje maďarského krízového štábu. Celkový počet nakazených stúpol na 3284 a počet mŕtvych na 421. Z ochorenia sa vyliečilo už 958 ľudí. Počet aktívnych prípadov nákazy koronavírusom dosahuje 1905. Úradnú domácu karanténu má 10 955 osôb. Laboratóriá otestovali celkovo 112 165 vzoriek.

8:53 Britský premiér Boris Johnson v nedeľu v televíznom príhovore k občanom verejnosti ohlásil uvoľňovanie niektorých opatrení, ktoré boli v Spojenom kráľovstve prijaté v súvislosti s novým koronavírusom. Zároveň naznačil, ako by mohol vyzerať „podmienečný plán“ jeho vlády na opätovné otvorenie krajiny v nasledujúcich mesiacoch. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa britského premiéra by bolo „šialenstvom“ uvoľniť reštrikcie do takej miery, že by v krajine vypukla druhá vlna nákazy. Ochoreniu Covid-19 podľahlo Británii takmer 32 000 ľudí. Podľa Johnsona by toto číslo mohlo dosiahnuť pol milióna, keby nebol od 23. marca zavedený tzv. lockdown.

8:24 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok oznámila, že jej krajina začne od štvrtku s postupným uvoľňovaním opatrení v oblasti obmedzenia pohybu. Hranice Nového Zélandu však zostanú naďalej zatvorené, informovala agentúra DPA.

Od štvrtka sa budú môcť znovu otvoriť mnohé prevádzky a verejné priestranstvá. Denník The New Zealand Herald na svojej webovej stránke spresňuje, že opatrenie sa týka maloobchodných predajní, kaviarní, reštaurácií či kín. Školy v krajine sa otvoria od 18. mája a bary budú mať povolené otvoriť od 21. mája. Ardernová však zdôraznila, že ľudia budú musieť naďalej zachovávať opatrnosť. „Musíme sa stále správať tak, akoby bol vírus ešte medzi nami,“ povedala.

V Šanghaji opäť otvorili Disneyland. Počet... Foto: SITA/AP, Sam McNeil
Disneyland, Šanghaj V Šanghaji opäť otvorili Disneyland. Počet návštevníkov je limitovaný a treba sa objednať dopredu. Pri čakaní na atrakcie treba dodržiavať odstup od iných ľudí.

7:55 Pracovník v továrni na spracovanie rýb v ghanskom meste Tema nakazil koronavírusom 533 kolegov. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na ghanského prezidenta Nanu Akufu-Adda. Prezident však neposkytol podrobnosti o tom, ako sa nákaza v továrni rozšírila alebo či v nej boli prijaté preventívne opatrenia.

Ghana sa s celkovo 4700 prípadmi stala najpostihnutejšou krajinou západnej Afriky. Podľa prezidenta zomrelo na komplikácie súvisiace s ochorením Covid-19 už 22 ľudí, zatiaľ čo 494 sa vyliečilo. Akufo-Addo dodal, že Ghana v prepočte na milión obyvateľov vykonala doteraz najviac testov v celej Afrike, konkrétne 160 501.

6:56 Pretrvávajúca horúčka, vyrážky, bolesti žalúdka – to sú len niektoré z možných príznakov záhadnej choroby, ktorú čoraz častejšie diagnostikujú u detí v New Yorku. Väčšina pacientov mala pritom vo svojej krvi protilátky proti koronavírusu, uviedla v nedeľu nemecká spravodajská televízia n-tv.

Starosta New Yorku Bill de Blasio informoval, že v meste už bolo zistených 38 prípadov, pri ktorých sú rôzne časti tela postihnuté zápalovými procesmi. K tomu treba prirátať i deväť podozrení. Aby sa objasnila možná súvislosť s novým koronavírusom SARS-CoV-2, všetky postihnuté deti by mali byť testované na tento patogén a príslušnú protilátku. Z doteraz testovaných detí bolo 47 percent infikovaných a 81 percent malo v krvi protilátky. Spomínané symptómy sú podobné prejavom Kawasakiho choroby.Prípady zjavne nového syndrómu boli hlásené aj z Británie, Francúzska a ďalších európskych krajín. Väčšina postihnutých detí sa uzdravila.

6:36 Šírenie koronavírusu v Nemecku zrejme opätovne naberá na rýchlosti. Napísala to v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na najnovšie údaje zverejnené Inštitútom Roberta Kocha (RKI). Inštitút uvádza, že tzv. reprodukčné číslo vírusu (R0) v Nemecku vzrástlo za posledné dni na úroveň 1,13, čo znamená, že desať infikovaných prenesie vírus v priemere na ďalších 11 ľudí. Podľa RKI musí mať R0 hodnotu nižšiu ako 1, aby mohla byť epidémia pod kontrolou a pomaly ustupovať. Ešte v stredu pritom hodnota R0 dosahovala v Nemecku 0,65.

6:30 Americký viceprezident Mike Pence neplánuje ísť do karantény po tom, čo jeho hovorkyni diagnostikovali ochorenie Covid-19. Naopak, v pondelok bude v Bielom dome, informoval v nedeľu Penceov hovorca Devin O'Malley.

Viceprezident „bude naďalej dodržiavať rady tímu lekárov Bieleho domu a nie je v karanténe“, cituje z O'Malleyho vyhlásenia televízia CNN. Hovorca dodal, že Pence bol viackrát testovaný a všetky výsledky boli negatívne.

6:00 Čína má 17 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to o tri viac ako deň predtým a ide o najvyšší počet od 28. apríla, uviedla agentúra Reuters. Sedem z nových prípadov bolo zaznamenaných u osôb, ktoré pricestovali zo zahraničia, päť infikovaných pochádza z Wu-chanu, kde sa nákaza objavila koncom minulého roka po prvýkrát. Nakazených bez príznakov krajina v nedeľu identifikovala 12, teda o osem menej ako v predchádzajúcom dni. Celkový počet nakazených je 82 918, a pretože úrady neinformovali o žiadnom novom úmrtí, počet mŕtvych s chorobou COVID-19 zostáva na 4 633.

5:55 Spojené štáty za uplynulý deň registrovali ďalších 776 úmrtí pacientov s chorobou COVID-19. To je najmenej od marca. Celkový počet obetí v krajine od začiatku šírenia nákazy vzrástol na 79 525. Celkom sa choroba potvrdila u viac ako 1,3 miliónov ľudí. Denná bilancia sa niekoľko týždňov držala medzi 1000 a 2500 mŕtvymi. Doposiaľ najvyšší zaznamenaný počet úmrtí bol v polovici apríla, keď zomrelo cez 3100 pacientov­.Najviac zasiahnutou oblasťou v krajine je naďalej štát New York, kde sa však situácia v posledných týždňoch pomaly zlepšuje. Postupne sa však objavujú ďalšie ohniská nákazy, ako napríklad oblasť okolo Washingtonu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

376 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus