Afganský prezident a jeho rival podpísali dohodu o deľbe moci

Afganský prezident Ašraf Ghaní a jeho rival v prezidentských voľbách Abdulláh Abdulláh podpísali dohodu o deľbe moci. Ukončili tak takmer osem mesiacov trvajúci vnútropolitický pat, ktorý dlhoročným ozbrojeným konfliktom postihnutú krajinu uvrhol do politickej krízy. S odkazom na hovorcu vlády o tom dnes informovali zahraničné tlačové agentúry.

17.05.2020 13:15
Ašraf Ghaní / Abdulláh Abdulláh / Foto:
Afganský prezident Ašraf Ghaní (vpravo) a jeho rival v prezidentských voľbách Abdulláh Abdulláh
debata

„Doktor Abdulláh bude stáť na čele komisie pre národné zmierenie a členovia jeho tímu budú súčasťou vládneho kabinetu,“ uviedol Ghaního hovorca Sádik Sadíkí.

Prezidentské voľby sa v Afganistane konali 28. septembra 2019. Volebná komisia vo februári oznámila, že mandát v prezidentských voľbách z vlaňajšieho septembra tesne obhájil doterajší prezident Ghaní, ktorý získal 50,64 percenta hlasov. Jeho dlhoročný rival Abdulláh ale výsledok s poukazom na podvody neuznal a začiatkom marca zložil prezidentskú prísahu – v tom istom čase ako Ghaní. Medzinárodné spoločenstvo však za legitímneho afganského prezidenta uznáva Ghaního.

Snahy o urovnanie sporov a vytvorenie spoločnej vlády boli dlhé mesiace neúspešné, napriek intenzívnym diplomatickým snahám USA, do ktorých sa osobne zapojil aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní #deľba moci