Orbán sa vzdá „korony“ svojej moci

V dňoch, keď si maďarský premiér pripomenie desiate výročie príchodu k moci, sa vzdá mimoriadnych právomocí. Tie mu parlament, kde má jeho Fidesz dvojtretinovú väčšinu, nadelil na boj s koronavírusom pred siedmimi týždňami.

19.05.2020 21:47
Viktor Orbán Foto: ,
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Foto: SITA/AP
debata (7)

Podobné rozsiahle kompetencie dostali v súvislosti s pandémiou vo svete mnohé vlády. Maďarským unikátom však je, že ich parlament časovo neobmedzil. Opozícia preto hovorila o Orbánovej vladárskej „koronovácii“.

Aj Európska komisia i Európsky parlament kritizovali skutočnosť, že o trvaní núdzového stavu, počas ktorého sa nesmú konať voľby a referendá a vláda môže vládnuť bez parlamentu pomocou dekrétov, mal rozhodnúť výhradne Orbánov kabinet. Obavy tiež vyvolávalo, že súčasťou novej legislatívy je aj paragraf, ktorý v čase núdzového stavu stanovuje až päťročné tresty väzenia za šírenie nepravdivých informácií. Umožňuje to postihovať nielen diskutérov na sociálnych sieťach, ale prípadne aj novinárov kritických voči vláde.

Vláda teraz ohlásila, že ak sa epidemiologická situácia dramaticky nezhorší, núdzový stav sa na budúci mesiac zruší. „Naším zámerom je, aby sme 26. mája predložili parlamentu návrh právnej normy, ktorého prijatím sa môže v júni v Maďarsku skončiť mimoriadny právny poriadok,“ oznámil šéf úradu vlády Gergely Gulyás v spravodajskej televízii Hír Tv.

Skoré zrušenie núdzového stavu už koncom minulého týždňa avizoval aj samotný premiér. Podľa neho vláda na seba prevzala zodpovednosť za rýchle prijatie závažných a ťažkých rozhodnutí. Dve až tri z nich ešte musí prijať a potom sa mimoriadnych kompetencií vzdá. „Po vrátení mimoriadnych právomocí dáme všetkým príležitosť ospravedlniť sa Maďarsku za nepravdivé obviňovanie,“ citovala Orbánovu štipľavú poznámku agentúra MTI.

Dožadovanie sa ospravedlnenia dáva tušiť, načo si Orbán dal koncom marca schváliť teoreticky nekonečné právomoci. Premiér, ktorý má ústavnú väčšinu, v skutočnosti nebol odkázaný na to, aby žiadal časovo neobmedzené mimoriadne právomoci, veď parlament by mu ich kedykoľvek znova predĺžil.

Mandát na vládnutie pomocou dekrétov bez konečného dátumu bol pascou nastraženou na opozíciu, usudzuje politológ Gábor Török. "Pamätáme sa ešte na Orbánovu vetu, že protivníka treba v politickom zmysle zabiť vtedy, keď je na to príležitosť. Práve to sa deje,“ povedal pre portál 444.hu.

Opozičné strany zákon bez vymedzenia časovej lehoty odmietli podporiť a Orbána obviňovali, že pandémiu chce zneužiť na posilnenie svojej osobnej moci. Fidesz, naopak, útočil na opozíciu, že ani zoči-voči ohrozeniu krajiny nie je ochotná povzniesť sa nad svoje úzke stranícke záujmy a prispieť k zomknutiu národa. "Zvrhlo sa to na súboj cynika s hysterikom, v ktorom cynik spravidla víťazí,“ povedal Török. "Prvú fázu manažovania krízy Fidesz v politickej rovine jednoznačne vyhral,“ dodal.

Török ale upozorňuje, že po zdravotnej kríze príde na rad zdĺhavá hospodárska a sociálna kríza, ktorá môže byť pre preferencie Fideszu oveľa nebezpečnejšia. Politológ preto nevylučuje, že Orbán nebude čakať do riadnych volieb v roku 2022 a niekedy v auguste vyhlási, že po úspešnom zvládnutí epidémie si na nadchádzajúce ťažké hospodárske kroky vypýta od voličov nový mandát v predčasných voľbách.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #pandémia #koronavírus