Ako na Divokom západe. Za jediný víkend v USA zabili 160 ľudí

Počas uplynulého víkendu, keď sa v Spojených štátoch slávil Deň nezávislosti, prepukli v mnohých štvrtiach najväčších amerických miest násilnosti, pri ktorých prišlo o život približne 160 ľudí vrátane šiestich detí vo veku od šesť do 14 rokov. Ďalších 500 ľudí utrpelo zranenia.

08.07.2020 07:00
Chicago zločin Foto: ,
Chicagská polícia vyšetruje streľbu, pri ktorej zahynul muž aj sedemročné dievčatko.
debata (167)

Podľa agentúry AP sú násilnosti v USA v poslednej dobe na vzostupe a je za nimi kombinácia dopadov pandémie choroby COVID-19, protestov proti rasizmu, bezprecedentného nárastu predaných zbraní a vypätej atmosféry vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby.

Guvernér štátu Georgia Brian Kemp v utorok vyhlásil stav núdze, keď v miestnej metropole Atlante pri víkendových potýčkach zomrelo päť ľudí a 31 postrelili. Na upokojenie situácie tiež povolal do ulíc približne 1000 príslušníkov národnej gardy.

„Čoho je veľa, toho je príliš,“ vyhlásila starostka Atlanty Keisha Lanceová Bottomsová po správach o smrti osemročného dievčatka. Vyzvala na rýchle dolapenie vinníkov a poznamenala, že pouličné násilnosti vrhajú tieň na masívne a prevažne pokojné protesty hnutia Black Lives Matter (na životoch černochov záleží), ktoré v posledných týždňoch zachvátili Spojené štáty aj ďalšie krajiny. Vyvolalo ich úmrtie černocha George Floyda po tvrdom zákroku belošského policajta.

„Ak chcete, aby nás ľudia brali vážne a nechcete, aby sme o toto hnutie prišli, nesmieme o seba prichádzať navzájom,“ povedala Lanceová Bottomsová.

Najhoršie potýčky však hlásilo Chicago, ktoré bolo svedkom jedného z najkrvavejších sviatočných víkendov z posledných rokov. Aj napriek tomu, že ulice strážilo o 1200 policajtov viac ako obvykle, tam pri prestrelkách zomrelo 17 ľudí vrátane sedemročného dievčatka a 14-ročného chlapca a 63 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Stovky ľudí potichu sedia a kľačia takmer deväť... Foto: SITA/AP, Pat Nabong/Sun-Times
Chicago, protest Stovky ľudí potichu sedia a kľačia takmer deväť minút počas zhromaždenia „Bojkot 4. júla“ proti policajnej brutalite v sobotu 4. júla 2020 v Chicagu. Bývalý policajný dôstojník Derek Chauvin kľačal na Floydovom krku takmer deväť minút, čo viedlo k jeho smrti v Minnesote.

V New Yorku sa pri oslavách Dňa nezávislosti miešali výbuchy ohňostrojov a výstrely zo zbraní, informovala agentúra Reuters. V najľudnatejším americkom meste počas víkendu zomrelo alebo skončilo so strelným zranením v nemocnici 64 ľudí.

V New Yorku za jún medziročne vzrástol počet prestreliek o 130 percent, nárast počtu ozbrojených stretov hlásia aj mnohé ďalšie veľké mestá. Vysvetlenie tohto javu pritom podľa miestnych činiteľov a kriminológov nie je jednoduché. „Za niečím takým nie je jedna jediná príčina,“ povedal starosta New Yorku Bill de Blasio. „Fakt, že nefunguje súdny systém, ekonomika nebeží, ľudia boli dlhé mesiace zatvorení. Za touto výzvou sa skrýva mnoho problémov,“ dodal.

Podľa jedného z predstaviteľov miestnej polície je za nárastom násilností napríklad nedávne prepustenie mnohých väzňov z väznice na ostrove Rikers či zákaz používania škrtiacich chvatov pri zatýkaní.

Nezisková organizácia Trace uviedla, že s pribúdajúcimi prestrelkami by mohol súvisieť aj nedávny nárast počtu predaných zbraní v čase pandémie COVIDU-19. Zbraní si Američania kúpili od marca do mája o 2,1 milióna viac, než v tejto ročnej dobe býva obvyklé.

Pastor a významná postava hnutia za občianske práva Gregory Livingston vidí ako príčinu súčasného nárastu násilností zakorenený rasizmus, na ktorý americkí politici nijako nereagujú a tiež podľa neho americkú „násilnú históriu“.

Pandémia a jej ekonomické následky podľa neho zvýšili spoločenské nerovnosti, ktoré už aj tak negatívne dopadali predovšetkým na černošské obyvateľstvo. Vyhlásil tiež, že sa de Blasio bojí postaviť rasizmu v newyorskom policajnom zbore. „Na radnici chýba odvaha,“ povedal.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #USA