Pompeo bude v Prahe, Viedni aj Varšave. Bratislavu obíde

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navštívi od 11. do 15. augusta Prahu, Plzeň, Ľubľanu, Viedeň a Varšavu.

06.08.2020 21:43
debata (261)

V Plzni si spolu s českým rezortným kolegom Tomášom Petříčkom pripomenú koniec druhej svetovej vojny. V Prahe sa stretne s premiérom Andrejom Babišom, s ktorým bude diskutovať o spolupráci v oblasti jadrovej energie či snahe odolávať činom Ruska a Číny. Bude mať rozhovor aj s prezidentom Zemanom.

V Ľubľane sa 13. augusta stretne s prezidentom Borutom Pahorom a premiérom Janezom Janšom, s ktorými sa bude rozprávať o možnostiach užšej spolupráce medzi USA a Slovinskom v kľúčových oblastiach, medzi ktoré patrí aj jadrová energia.

O deň neskôr bude Pompeo vo Viedni, kde sa k nemu pripoja tamojší minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg a kancelár Sebastian Kurz. Rokovať budú o strategickom partnerstve, silnom a rastúcom obchodnom a investičnom partnerstve a otázkach regionálnej bezpečnosti. Stretne sa s ním aj generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.

Pätnásteho augusta budú mať s Pompeom stretnutie vo Varšave poľský premiér Mateusz Morawiecki a minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz. Opäť budú rokovať o vzájomnej spolupráci, a to aj v oblastiach obrany, zotavenia sa z pandémie COVID-19, zabezpečenia sietí 5G či zlepšenia regionálnej energetiky a infraštruktúry v rámci iniciatívy Trojmoria. Šéf americkej diplomacie sa stretne aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

261 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Mike Pompeo