Prokuratúra obžalovala mladíka, ktorý vo Wisconsine zastrelil dvoch ľudí

Prokuratúra vo štvrtok obvinila v šiestich bodoch obžaloby vrátane vraždy prvého stupňa 17-ročného mladíka Kylea Rittenhousea, ktorý počas protestov v americkom meste Kenosha v štáte Wisconsin zastrelil dvoch ľudí a jedného zranil. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

28.08.2020 07:27
Wisconsin Kyle Rittenhouse kenosha Foto: ,
Kyle Rittenhouse, vľavo, na zábere z protestov v meste Kenosha, Wisconsin.
debata (42)

Ak bude mladík uznaný za vinného v najzávažnejšom bode obžaloby, hrozí mu doživotný trest odňatia slobody. Na základe právnych predpisov vo Wisconsine ja každá osoba vo veku 17 rokov alebo staršia súdená za rovnakých podmienok ako dospelá osoba.

Polícia zadržala mladíka v stredu, deň po streľbe. Mladíkov obhajca Lin Wood uviedol, že jeho klient konal v sebaobrane.

Zábery z mobilného telefónu ukazujú, ako strelca niekto prenasleduje k pozemku s použitými autami, zaznejú výstrely a následne leží na zemi mŕtve telo. Strelec potom beží po ulici, kde ho prenasleduje niekoľko ľudí. Kričí, že práve niekoho zabil. Keď sa k nemu priblíži niekoľko ľudí, potkne sa a znova vystrelí, pričom zabije ďalšieho človeka a jedného zraní.

V uliciach Kenoshi bol vo štvrtok pokoj. Nepokoje v meste vypukli po víkendovom incidente, pri ktorom polícia vážne zranila dvadsaťdeväťročného černocha Jacoba Blakea. Nasledujúce noci v reakcii rozprúdili výtržníctva a vypäté strety bezpečnostných zložiek s demonštrantmi.

Nové rasové nepokoje prichádzajú tri mesiace potom, ako rozhoreli protesty po celých Spojených štátoch po smrti černocha Georgea Floyda pri zatýkaní v Minneapolise.

V noci z utorka na stredu sa v uliciach Kenoshi dokonca strieľalo, keď tam okrem demonštrantov dorazili aj ozbrojení muži, ktorí sa označovali za ochrancov súkromného majetku.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protesty #nepokoje #streľba #Wisconsin