Taliani evakuovali tábory na Lampeduse preplnené migrantmi

Taliansko v utorok dokončilo evakuáciu preplnených záchytných stredísk na ostrove Lampedusa.

09.09.2020 08:28
Lampedusa, migranti Foto: ,
Migranti nastupujú na loď talianskej pobrežnej stráže.
debata (10)

Medzi viac ako 2500 migrantmi na piatich lodiach bolo najmenej 220 ľudí infikovaných koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Posledná loď opustila stredomorský ostrov v utorok a smerovala k sicílskemu prístavnému mestu Augusta, uviedla talianska agentúra AGI.

Ďalšie štyri lode sa plavili smerom k sicílskym prístavom v mestách Palermo, Trapani a Augusta. Na dvoch lodiach menom Azzura a Aurelia bolo najmenej 220 ľudí s pozitívnym nálezom na koronavírus.

Evakuácii ostrova predchádzalo stretnutie talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho, šéfa regionálnej sicílskej vlády Nella Musumeciho a starostu súmestia Lampedusa a Linusa Tota Martella.

Martello pred stretnutím kritizoval „desivé mlčanie“ talianskej vlády týkajúce sa preplnenia migračných stredísk na ostrove a varoval, že „celý ostrov vyhlási štrajk“, ak sa situácia nevyrieši.

Musumeci minulý mesiac vydal dekrét nariaďujúci zatvorenie záchytných stredísk na Sicílii, ktorý však zamietol súd v Palerme.

„Príchod lodí odľahčil strediská a zároveň – možno dočasne – ukončil konflikt medzi súperiacimi stranami,“ píše agentúra AGI. Ďalej uviedla, že po evakuácii ostalo na ostrove zhruba 27 migrantov a ďalších 56 malo doraziť v utorok na troch malých lodiach.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) eviduje v porovnaní s minulým rokom 91-percentný nárast počtu migrantov, ktorí sa snažia preplaviť cez Stredozemné more.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migrácia