V Guatemale pribúda denne 11 tehotných dievčat vo veku 10 až 14 rokov

V Guatemale pribúda denne v priemere 11 tehotných vo veku desať až 14 rokov, pritom sexuálne styky s osobami mladšími ako 14 rokov sú podľa guatemalských zákonov považované za znásilnenie.

03.10.2020 20:26
Dieťa / Smútok / Materstvo / Tehotenstvo / Foto: ,
debata (17)

Informoval o tom denník El País s odvolaním sa na správu mimovládnej organizácie Ciprondeni, ktorá bojuje za práva detí v Guatemale. Jej najnovšia štatistika sa týka obdobia od tohtoročného januára do augusta.

„Je to alarmujúce číslo a je potrebné, aby sa justícia takýmito prípadmi zaoberala. Hovoríme totiž o trestných činoch,“ povedal denníku El País guatemalský ombudsman Jordán Rodas.

Okrem toho je podľa neho potrebné zlepšiť informovanosť a vzdelávanie týkajúce sa sexuality v tradične veľmi konzervatívnej guatemalskej spoločnosti. Ak sa tak nestane, budú podľa Rodasa počty tehotných v tak skorom veku v tejto stredoamerickej krajine sa 17 miliónmi obyvateľov narastať.

Väčšina tehotenstiev u dievčat vo veku desať až 14 rokov je pritom dôsledkom sexuálneho styku s príbuzným (otcom, bratrancom, strýkom, dedkom), napísal španielsky denník. Upozornil tiež, že mnohé z týchto dievčat pri pôrode zomrú. Guatemalská psychologička Gloria Pradová pripomenula, že dievčatá v takom veku nie sú na materstvo pripravené ani psychicky. „Dieťa nemá schopnosť vychovávať dieťa,“ dodala Pradova.

Materstvo v tak skorom veku tiež ovplyvní život dievčat po ekonomickej stránke. Keďže musí zostať s potomkom doma, často nevyštuduje a nachádza len zle platenú prácu. Podľa zástupkyne Populačného fondu OSN (UNFPA) v Guatemale Any Luisy Rivasovej iba dve percentá guatemalských dievčat, ktoré sa stali matkami ako maloleté, vyštudujú vysokú školu. Z Guatemalek, ktoré porodili ako dospelých, ich podľa nej získa vysokoškolské vzdelanie asi deväť percent.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #Guatemala