Solidaritu s Rakúskom po teroristickom útoku vyjadrili lídri z celého sveta

Solidaritu s Rakúskom kvôli večernému teroristickému útoku vo Viedni, pri ktorom útočník zabil štyroch ľudí a niekoľko ďalších osôb vážne zranil, vyjadrila okrem iných nemecká kancelárka Angela Merkelová, prezidenti USA, Ruska a Francúzska Donald Trump, Vladimir Putin a Emmanuel Macron ako i ďalší svetoví politici. Zdôraznili tiež, že je potrebné sa spojiť v boji proti islamistickému terorizmu.

03.11.2020 12:09 , aktualizované: 18:52
debata (29)
Policajti a záchranári na mieste, kde sa...
Policajti hliadkujú po streľbe vo Viedni v...
+11Policajti hliadkujú po streľbe v centre Viedne...

„V týchto ťažkých hodinách, kedy sa Viedeň stala cieľom teroristického násilia, som v myšlienkach s tamojšími obyvateľmi a s bezpečnostnými zložkami, ktorí sa postavili nebezpečenstvu. Súcitím s príbuznými obetí, zraneným želám plné zotavenie,“ uviedla Merkelová. „Islamistický teror je našim spoločným nepriateľom,“ dodala.

„Toto je naša Európa. Naši nepriatelia musí vedieť, s kým majú čo do činenia. Neustúpime,“ komentoval útok francúzsky prezident Macron, ktorého krajina zažila v minulých týždňoch niekoľko teroristických útokov radikálnych islamistov.

Severné Macedónsko v utorok odsúdilo pondelňajší teroristický útok vo Viedni. K útočníkovi, ktorý mal okrem rakúskeho aj severomacedónske občianstvo, sa však v prejave sústrasti tamojší šéf rezortu diplomacie nevyjadril, uviedla agentúra DPA.

„Dôrazne odsudzujeme strašný útok vo Viedni a vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu s rakúskym ľudom. V týchto ťažkých časoch stojíme po vašom boku,“ napísal severomacedónsky minister zahraničných vecí Bujar Osmani na sociálnej sieti Twitter.

V súvislosti s pondelňajšími útokmi požiadalo Rakúsko Severné Macedónsko o spoluprácu a informácie o osobe útočníka, ktorým je 20-ročný Kujtim Fejzulai. Ten sa síce narodil v Rakúsku, ale mal severomacedónske korene a aj občianstvo. Dvojaké občianstvo páchateľa potvrdilo aj severomacedónske ministerstvo vnútra, ktoré zároveň informovalo, že na žiadosť Rakúska už zareagovalo.

Atentát z centa Viedne odsúdili aj americký prezident Trump a jeho rival v dnešných prezidentských voľbách Joe Biden. „Tieto útoky proti nevinným ľuďom musia skončiť. USA stojí po boku Rakúska, Francúzska a celej Európy v boji proti teroristom, vrátane radikálnych islamistických teroristov,“ reagoval Trump.

„Musíme byť všetci jednotní proti nenávisti a násiliu,“ povedal k útoku Biden.

Pripravenosť spolupracovať s Rakúskom v boji proti terorizmu vyjadril dnes aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v telegrame rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi útok označil za „krutý a cynický zločin“.

Výraz „hlboký šok“ použil britský premiér Boris Johnson. „Myšlienky Británie sú s ľudom Rakúska – stojíme spolu v boji proti teroru,“ doplnil. Tiež nemecký minister zahraničia Heiko Maas označil správy z Viedne za šokujúce. Podobne sa vyjadril aj bavorský premiér Markus Söder, ktorého spolková krajina s Rakúskom susedí. „Sme šokovaní a zdesení brutálnym útokom vo Viedni,“ napísal Söder na twitteri.

Útok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres. „Sledujem s veľkým znepokojením násilný teroristický útok vo Viedni, v meste, kde má OSN jedno zo svojich sídiel. Odsudzujem tieto útoky čo najdôraznejšie a potvrdzujem solidaritu OSN s ľuďmi a vládou Rakúska,“ uviedol. Solidaritu všetkým ľuďom v Rakúsku už v pondelok večer ponúkol i český premiér Andrej Babiš.

„Európa dôrazne odsudzuje tento zbabelý čin, ktorý ide proti našim ľudským hodnotám … Sme s Rakúskom,“ komentoval situáciu predseda Európskej rady Charles Michel. Tiež predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen vyjadrila Rakúsku solidaritu, útok ju „šokoval“, rovnako ako šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok odsúdil útoky v Afganistane a Rakúsku, ktoré sú oba spájané s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA.

Oba útoky sú „pripomenutím toho, že terorizmus ovplyvňuje všetkých, ako aj toho, že v boji proti Islamskému štátu je dôležité pokračovať“, uviedol Stoltenberg. Zároveň vyjadril sústrasť tým, ktorých tieto útoky zasiahli.

Podľa maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa by mala „Európa biť na poplach“ tvárou v tvár „desivej vlne terorizmu, ktorá kontinent ohrozuje“. „Musíme si uvedomiť, že je ohrozená bezpečnosť Európy a tým aj európskeho životného štýlu,“ napísal šéf maďarskej diplomacie na facebooku.

Taliansky premiér Giuseppe Conte útok odsúdil. „V našom spoločnom európskom dome nie je miesto pre nenávisť a násilie,“ napísal na twitteri. I združenie moslimov v Taliansku zdôraznilo solidaritu s obyvateľmi Viedne. „Tento útok sa dotýka aj nás a našich hodnôt ako európskych moslimov,“ citovala taliansku obec moslimov (UCOII) agentúra APA.

Pondelkový útok vo Viedni odsúdilo ministerstvo zahraničia Saudskej Arábie, ktoré tiež vyjadrilo solidaritu s Rakúskom. Útok odsúdili aj ďalšie moslimské krajiny, okrem iného Spojené arabské emiráty (SAE) či Katar.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Viedeň