Prepočítavanie vo Wisconsine stálo Trumpa milióny, pridalo hlasy Bidenovi

Prepočítanie hlasov z prezidentských volieb v americkom štáte Wisconsin, ktoré sa skončilo v nedeľu, potvrdilo víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena.

29.11.2020 23:42
debata (23)

Informoval o tom denník The Washington Post, podľa ktorého ide o ďalší zo série neúspechov v snahách dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa o spochybnenie volebných výsledkov.

Opätovné prerátavanie hlasov prebiehalo v dvoch najväčších volebných obvodoch Wisconsinu, ktorý v prezidentských voľbách v USA patrí medzi kľúčové štáty. V oboch prípadoch došlo len k zanedbateľným úpravám výsledkov, takže na poradí a postavení kandidátov sa nič nezmenilo.

Joe Biden vo Wisconsine teda napokon zvíťazil nad Trumpom o takmer 20 600 hlasov.

Na žiadosť Trumpovho štábu sa prerátavalo viac ako 800 000 odovzdaných v okresoch Milwaukee a Dane. V dôsledku prepočítania pribudlo na konto Bidena vo Wisconsine ďalších 87 hlasov. V oboch okresom porazil Trumpa v pomere 2:1.

Volebný štáb Donalda Trumpa musel za toto prepočítanie zaplatiť tri milióny dolárov.

Prezident USA Donald Trump hrá golf v klube...
Prezident USA Donald Trump hrá golf v klube...
+3Prezident USA Donald Trump hrá golf v klube...

Podľa agentúry AP sa teraz jeho právnici pokúsia spochybniť Bidenovo víťazstvo vo Wisconsine súdnou cestou. Musia však konať rýchlo, keďže konečný termín na potvrdenie volebných výsledkov v tomto štáte je 1. december.

Trump sa pokúšal napadnúť volebné výsledky v šiestich štátoch, medzi ktorými bol aj Wisconsin. Jeho snahy už stroskotali v štátoch Michigan, Georgia, Pensylvánia a Nevada. V pondelok by mali skompletizovať výsledky v Arizone.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA